• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Норми мовного закону: що змінилося

eye

173

20.07.2022 13:53

RSS

Нові норми закону, що почали діяти з 16 липня 2022 року, регламентують використання української мови в інтернеті та в інтерфейсах комп?ютерних програм товарів.

За законом переважна більшість сфер зобов’язана послуговуватися українською. Зокрема, державна мова обов?язкова в рекламі, медицині та на транспорті, у діловодстві, документообігу та звітності, освіті та науці, технічній та проєктній документації, обслуговуванні, культурі тощо.

Зміни, про які йдеться у нових нормах

Будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму – автомобіль чи пральна машинка – має бути «локалізований» для реалізації в Україні. Користувацький інтерфейс програми повинен надаватися державною мовою, а за обсягом та змістом має містити не менше інформації, аніж іншомовні версії .

Недотримання цієї вимоги означатиме реалізацію товару неналежної якості.

Усі інтернет-ресурси, які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, повинні мати основну версію українською мовою. Йдеться про сторінки в соцмережах, YouTube-, Viber-, Telegram-канали, мобільні застосунки тощо. Для користувачів в Україні основна версія має завантажуватися за замовчуванням.

Українськомовна версія сторінки або сайту іноземного суб’єкта господарювання, який реалізує продукцію в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але достатній для того, аби користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності суб’єкта.

Відповідальність за порушення мовного закону

Зміни передбачають можливість для Уповноваженого із захисту державної мови накладати штраф на:

  • посадових осіб органів державної та місцевої влади;
  • керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
  • інших фізичних осіб, які порушуватимуть закон.

Представники уповноваженого зможуть складати адміністративні протоколи. Він розглядатиме їх і виноситиме постанови про попередження або штрафи.

Розмір штрафу – від 3400 до 8500 грн, якщо порушення скоєно вперше. За повторне – від 8500 до 11 900 грн.

Мова нас єднає та наближає нашу Перемогу!

Назад до розділу