• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Поради як захиститися від літньої спеки

eye

115

29.07.2022 14:30

RSS

У розпалі літо, більшість з нас з нетерпінням чекає сонячні днів, щоб засмагати, плавати, приємно проводити час на свіжому повітрі.

Сподіваємося, що природа не пожартує над нами, і приємна сонячна погода не перейде в спеку і духоту. Жарку погоду можуть погано переносити маленькі діти, люди похилого віку, вагітні, а також страждають ожирінням, хворобами серця, гіпертонією і діабетом. Щоб палюче сонце не вбивало все задоволення від літа, дотримуйтесь наших порад, як пережити спеку.

Чим небезпечна спека?

Спека призводить до згущення в організмі крові (а це загрожує виникненням тромбів). Навантаження на всі системи організму при цьому збільшується. У спеку знижується кількість кисню в повітрі, у людини настає гіпоксія - кисневе голодування. Навіть практично молоді та здорові люди в спеку не відчувають себе бадьорими, стає важко дихати, навалюється млявість і сонливість. Якщо ви відноситеся до метеозалежних людей або у вас вегето-судинна дистонія, спека теж може негативно вплинути на ваше самопочуття. Як же допомогти своєму організму пережити літню спеку?

Що пити у спеку?
Наш організм у спеку швидко втрачає воду. Особливо сприйнятливі до зневоднення діти і люди похилого віку. Щоб не допустити зневоднення організму, потрібно пити стільки раз, скільки хочеться - до 3 літрів в день.
Разом з потом наш організм втрачає і необхідні солі і мінерали - магній, кальцій, цинк, тому щоб заповнити їх втрату, найкраще пити мінеральну воду, воду, підкислену лимоном, фруктові та овочеві соки.
Соки дають організму безліч цінних мікроелементів і вітамінів, тому в спеку після них не хочеться їсти і ми відчуваємо приплив сил і енергії. Пийте морси, компоти з фруктів, зелений чай (він чудово тонізує і добре втамовує спрагу).
Пити краще невеликими порціями, але часто. Тоді водний баланс в організмі буде в нормі, що сприятливо позначається на здоров'я і на красі шкіри.
Кілька порад:

Не пийте крижану воду - занадто холодна вода знижує кровопостачання слизової оболонки шлунка, і організм повинен буде витратити багато енергії, щоб нагріти її до температури тіла. Плюс можна застудитися - фарингіт або ангіна в спеку не так уже й рідко зустрічаються.
Щоб охолодити воду, краще додавати в неї кубики льоду. Кількість кубиків простіше регулювати, досягаючи бажаної температури води.
Не пийте під час їжі, це ускладнить процес травлення і перевантажить шлунок.
Солодкі газовані напої не здатні вгамувати спрагу, вони тільки підсилюють її. Тому в спеку віддавайте перевагу несолодким напоям.
Не пийте в спеку алкоголь і каву, які виводять з організму мінерали і воду.


Як харчуватися у спеку?
У спекотні літні дні бажано переглянути своє харчування. Перш за все зменшите розмір порцій, до яких ви звикли. Відмовтеся від солоних, жирних і смажених страв. Після них сильніше хочеться пити. Набагато краще підійдуть легкі холодні супи (окрошка, борщ), пісне м'ясо і риба, овочеві салати і фрукти.
Навіть морозиво не стільки охолоджує організм, скільки обтяжує, так як це жирний продукт. У спеку кращий десерт - фрукти і ягоди. А якщо все-таки хочеться морозива - віддавайте перевагу фруктовим або ягідним домашнього приготування.
Пам'ятайте і про те, що харчові отруєння влітку трапляються значно частіше, ніж в інші сезони! Свіжоприготовлена домашня їжа допоможе їх уникнути. А ось куплених на базарі або пляжі пиріжків, чебуреків, біляшів, а також салатів з майонезом в закладах громадського харчування слід остерігатися.


Сонячне випромінювання
У спеку навіть коротка прогулянка може призвести до опіку шкіри. Тому необхідно використовувати косметику для захисту від сонячного випромінювання. Ультрафіолетове випромінювання UVA-діапазону, (довгохвильове УФ-випромінювання) не затримується хмарами або склом. Тому добре засмагнути можна не тільки під прямими сонячними променями, а й в тіні, і при похмурій погоді.

Бережіть очі від сонця
Тривале перебування на сонці може спричинити подразнення кон'юнктиви, фотокератит - дуже болючий сонячний опік рогівки, симптоми якого проявляються зазвичай через 6-12 годин після опромінення, і втома очей. Багато негативних впливів сонця на очі проявляються тільки через роки. Люди, які не захищають очі від сонця, в літньому віці страждають дегенерацією рогівки, катаракта. При активному сонці використовуйте сонячні окуляри!

Одяг та взуття
Вибирайте легкий вільний одяг світлих відтінків з натуральних тканин - льону або бавовни, натурального шовку, щоб ваше тіло могло вільно «дихати». А ось синтетика створить ефект теплиці. У сонячні дні слід носити легкий головний убір: солом'яного бриля, панаму, або хустку, також з натуральної тканини.

На час спеки краще відмовитися від постійного носіння високого каблука. Не варто посилювати стан своїх вен, їм в спеку і так некомфортно. Виберіть босоніжки на невеликому стійкому каблуці або танкетці. Найкраще для літньої прогулянки підійдуть шкіряні босоніжки або капці.

Як перенести літню спеку в місті?
Якщо ж літня спека застала вас в місті, то ось декілька порад.
Якщо температура в тіні перевищує 30 ° C, то краще не виходити на вулицю, особливо між 11 і 15 годинами, коли сонце найбільш активно. У місті вибирайте завжди затінену сторону вулиці, носіть з собою пляшку води, не забувайте про головні убори. Пам'ятайте, що від теплового і сонячного удару не застрахований ніхто.

Частіше приймайте контрастний душ. Можна час від часу обполіскувати холодною водою руки до ліктя і лице. Або змочити хустку холодною водою і накинути її ззаду на шию.

Що робити при перегріванні?

Головне правило при перегріванні – негайно переміститися у прохолодне приміщення.

Серед теплових травм розрізняють :

Теплові судоми - коли болісно скорочувати м’язи. Перемістить людину у прохолодне місце, дайте випити прохолодної води, порадьте не рухатися, доки судоми не минуть. Викликайте екстрену медичну допомогу ( дзвонить 103), якщо судоми не зникають довше 1 години, людина має проблеми з серцем.
Теплове виснаження – нормальна або підвищена температура тіла, прохолодна, волога, блідна або почервоніла шкіра, головний біль нудота, запаморочення або слабкість. Перейдіть у прохолодне приміщення, зніміть одяг, охолодить потерпілого ( компреси із змочених у воді тканиною, дзвонить 103 якщо є блювання, симптоми тривають довше 1 години або стан погіршується.
Тепловий удар – висока температура тіла, іноді досягає 41 0С. червона, гаряча , суха шкіра, роздратованість, втрата свідомості, прискорене поверхневе дихання. Негайно телефонуйте 103. Поки чекаєте на медичну допомогу, перейдіть у прохолодне приміщення, зніміть одяг, охолодить потерпілого за допомогою компресів, прохолодної вани).
Пережити жарку пору буде значно простіше, якщо ви станете дбайливо і уважно ставитися до свого здоров'я. Прислухайтеся до свого організму і постарайтеся створити для нього щадний режим, використовуючи наші поради про те, як пережити спеку.

Бережіть себе!

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контрою та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу