• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Нові меблі та їх вплив на здоров'я - пояснюють фахівці контролю і профілактики хвороб

eye

91

18.08.2022 09:49

RSS

Наше житло — не такий захищений і безпечний притулок, як ми вважаємо за звичкою. І мова зовсім не про погане електричне устаткування чи електроприлади, а про не менш серйозні джерела небезпеки для здоров'я — нові меблі з ДСП, МДФ і подібних матеріалів, які виділяють токсичні речовини. Багато оздоблювальних матеріалів: вікна і стелі з ПВХ, деякі види шпалер, покриття для підлоги, плінтуси. Все це може виділяти токсичні речовини протягом тривалого періоду часу.

Якість повітря в приміщенні в свою чергу залежить не від рівня забруднення повітря на вулиці, як часто вважають українці, а від якості будівельних матеріалів, з яких побудовано дім (до 50 % забруднюючих речовин), побутової хімії, меблів та побутових електроприладів (до 30 %).

Варто зазначити, що абсолютна більшість українців не пов’язують свої хронічні захворювання з умовами проживання. Переїжджаючи до нової оселі чи завершуючи ремонт, люди зазвичай не замислюються над тим, наскільки екологічно безпечним виявиться їхній дім.

Нажаль, з небезпекою впливу шкідливих речовин наші діти можуть зіткнутися навіть в організованих колективах (садочки, школи) після закупівлі неякісних меблів.

Новий науковий експеримент продемонстрував, що небезпечні хімічні компоненти, що використовуються при виробництві меблів, негативно позначаються на здоров'ї дітей. Об'єктом роботи вчених стали напівлеткі органічні сполуки - потенційно небезпечні хімічні речовини, присутні у всіх предметах в нашому домі. Вони застосовуються при виробництві меблів, в будівельних матеріалах, електроніці, і здатні провокувати цукровий діабет, проблеми з печінкою і захворювання щитоподібної залози, а також впливати несприятливим чином на нервову, імунну і репродуктивну системи.

Забруднення повітря формальдегідом – одна з основних проблем якості повітря в середині приміщень. Формальдегід у виробництві використовують настільки часто, що практично неможливо повністю відмовитися від предметів побуту, які можуть стати ймовірним джерелом забруднення формальдегідом. Як наслідок – цей токсин може мати серйозний негативний вплив на здоров’я та самопочуття мешканців забрудненого житла.

Нерідко у квартирах чи офісах можна відчути специфічний запах – так званий запах «нових меблів». Насправді це запах формальдегіду, який найбільш активно випаровується саме з нових речей (найбільш інтенсивне випаровування триває впродовж перших півроку).

Які ознаки отруєння формальдегідом? Це блідість, втрата сил, запаморочення, депресія, подразнення слизових оболонок очей, горла, носа: хронічні захворювання дихальних шляхів, утруднене дихання, хронічний нежить, подразнення очей, часті головні болі, нудота, судоми.

Якщо в приміщенні після ремонту або ж у новому приміщенні ви відчуваєте описані вище симптоми, або коли у вашому домі чути «запах нових меблів» – варто замислитись про те, наскільки безпечним є ваше помешкання.

Щоб переконатися, що ваші нові меблі є безпечними для здоров'я, Ви можете звернутися до відокремленого структурного підрозділу Хмільницький районний відділ , який знаходиться за адресою: м. Хмільник, вул. Виноградна, 7, де вам нададуть консультацію та зможуть провести лабораторні дослідження повітря.

Відокремлений структурний підрозділ Хмільницький  районний відділ Державної установи «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров?я України»

Назад до розділу