• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

ЕНЕРГОкорисні поради, що не завадить знати всім!

eye

626

30.09.2022 14:17

RSS

Друзі! Цей тиждень проходив під гаслом «Дні сталої енергії-2022» і був позначений особливою увагою до питань енергоощадності та збереження клімату.

Пропонуємо скористатися простими і невитратними способами економії електроенергії вдома та на роботі, аби зберегти електроенергію і, відповідно, заощадити на оплаті рахунків.

Отже:

- завжди вимикайте світло, виходячи надовго з приміщення. При виході з будинку вимкніть з розеток усі побутові прилади, крім холодильника.

- не залишайте електроприлади в режимі "standby" (режим очікування) – вимикайте їх з розетки. По-перше, це безпечніше, по-друге, вимкнення приладів з мережі дозволить зменшити використання електроенегії в середньому до 300 кВт/год в рік.

- налаштуйте в комп'ютері режим енергозбереження, при якому можна заощадити до 50 % електроенергії. Усі комп'ютери, що випускаються на сьогодні, підтримують такий режим.

- замініть лампи розжарювання на енергозберігаючі. Вони не тільки економлять електрику, а й служать в 5-8 разів довше. Яскравість освітлення не погіршиться, але ви споживатимете в чотири-п’ять разів менше електроенергії.

- додайте світильники у всіх ключових місцях квартири. Точкове освітлення набагато економніше, ніж освітлення всього приміщення з однієї точки.

- наливайте в електрочайник тільки необхідну кількість води – цим ви зекономите електроенергію та час для нагріву води.

- якщо у вас електроплита, необхідно вибирати посуд, дно якого відповідає розмірам конфорки, оскільки при використанні посуду більшого діаметра втрачається 5% - 10% електроенергії. При приготуванні їжі бажано закривати посуд кришкою, а при закипанні – перейти на низькотемпературний режим готування. Раціонально використовуйте тепло конфорок, привчіть себе до того, що електроплита може готувати і тоді, коли вже вимкнена.

- завантажуйте пральну машину згідно з інструкцією. Коли пральна машина не повністю завантажена білизною – втрачаються 10 %–15 % електроенергії. При неправильно вибраній програмі прання втрачається до 30 % електроенергії.

- купуйте побутову техніку класу А, А+, А++. Завдяки цьому економія електроенергії в кінці місяця буде очевидна. У порівнянні з приладами більш низького класу енергоспоживання, вони споживають електрики на 30 %-40 % менше.

Пам'ятайте, що одночасне використання потужних електроприладів, у тому числі обігрівачів, може спричинити пошкодження електричного обладнання та стати причиною пожежі.

 

А чи знали ви, скільки електроенергії витрачають ваші електроприлади? Пропонуємо ознайомитись:

- кондиціонер – 2,2–3,37 кВт*год.

- електрочайник – 2,2–2,4 кВт*год.

- пилосос – 2 кВт*год.

- бойлер – 1,5–2,5 кВт*год.

- обігрівачі масляний та повітряний – 1,5–2 кВт*год.

- праска – 1–2,4 кВт*год.

- пральна машина – 0,8–1,14 кВт*год.

- холодильник двокамерний – 0,77–0,90 кВт*год.

- мікрохвильова піч – 0,7–0,8 кВт*год.

- телевізор – 0,14 кВт*год.

- електролампа на 100 Вт – 0,1 кВт*год.

- комп’ютер – 0,065-0,95 кВт*год.

 

Як бачимо, найбільше витрачають електроенергії кондиціонер, електрочайник, пилосос та бойлер.

 

Сподіваємося, що такі поради будуть корисними у вашому побуті!

Назад до розділу