• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Чи комфортно ВПО у громаді? - результати опитування

eye

428

20.10.2022 14:31

RSS

Пропонуємо ознайомитися з результатами опитування

В Хмільницькій громаді завершилося опитування внутрішньо переміщених осіб, яке проводилося за підтримки Європейського Союзу в рамках Стипендіальної програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства. Це опитування та аналіз отриманих даних тривало з липня по вересень 2022 року.

Предметом дослідження були ключові правові та соціальні аспекти, котрі стосуються рівня забезпечення ВПО необхідними ресурсами для комфортного проживання в нашій громаді. У ході опитування учасникам було запропоновано заповнити онлайн форму анкети, або її друковану копію.

Варто зазначити що опитування було анонімним та добровільним. До участі долучалися ВПО що проживають у Хмільницькій територіальній громаді та досягли 18 річного віку.

Загалом анкета-опитувальник містила 35 питань, котрі стосувалися пошуку житла, отримання соціальної та гуманітарної допомоги, а також освіти, працевлаштування, дозвілля тощо.

В даній статті виокремлено актуальні питання та відповіді на них у відсотковому відношенні, які дають можливість оцінити рівень інтегрованості та комфорту перебування ВПО в нашій громаді.

Отже, переважна більшість опитаних осіб (95,9%) оформили офіційно статус ВПО в Хмільницькій територіальній громаді, з отриманням відповідної довідки, майже 94% з яких констатували, що мали труднощі при оформленні відповідного статусу.

Завдяки опитуванню стало відомо, що більш ніж половина опитаних ВПО (59,2%) планують найближчим часом залишитися в Хмільницькій громаді, і не мають на меті переїзд за кордон чи до іншої громади. Приблизно четверта частина опитаних ВПО (24,5%) вже готові повертатися до місць постійного проживання. Лише два відсотки ВПО відповіли, що планують переїзд до іншого місця (за кордон або в межах України). Серед причин для переїзду переважав брак фінансових можливостей для того, щоб знаходитись в Хмільницькій громаді.

На питання чи отримують ВПО таку гуманітарну допомогу як продукти, одяг чи засоби гігієни, лише незначна кількість опитаних дала позитивну відповідь. Тоді як переважна більшість (71,4%) опитаних відповіли, що хоч і отримують вищезазначену допомогу, вона є нерегулярною і/або такої допомоги недостатньо.

Майже 90% відсотків осіб, що взяли участь в опитуванні відповіли, що не натрапляли на труднощі в громаді, і не чули про такі випадки. Переважна більшість опитаних (73,5%) не стикалася з конфліктними ситуаціями у взаємодії з місцевими жителями. Майже половина опитаних (47%) оцінюють відношення до себе членів громади як загалом дружнє, і майже 40% як загалом нейтральне. Близько 12% не могли дати оцінку відношенню до себе членів нашої громади. Один відсоток опитаних осіб відчуває певне напруження з боку членів громади.

Стосовно доступу ВПО до медичних послуг, майже 45% опитаних дали відповідь, що ще не мали необхідності в медичних послугах. Близько 35 % користуються такими послугами безоплатно, і близько 20% користуються медичними послугами на платній основі.

Вартий уваги також той факт, що всі опитані ВПО, які мають потребу відвідання храмів, мають змогу відвідувати храм свого віросповідання. Також більш ніж половина опитаних не відчуває дефіциту гуртків та закладів для себе чи своїх дітей.

Менш втішна ситуація з поінформованістю щодо безоплатних спортивних та культурних заходів для ВПО в нашій громаді. Понад 60% опитаних взагалі не володіють інформацією щодо таких заходів. Лише четверта частина осіб, котрі взяли участь в опитуванні, відповіли що проінформовані щодо таких заходів, але заходи проводяться не часто, або ж скористатися можливістю відвідати такі заходи складно.

Також, дещо неоднозначна ситуація з відкритістю місцевої влади до ВПО та їх проблем. Так, майже 39% вважає, що місцева влада відкрита до ВПО і намагається всіляко допомагати, тоді як близько 47% опитаних вважає, що місцева влада недостатньо відкрита до їх проблем, але загалом справляється зі своїми функціями в контексті підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Стислий аналіз потреб ВПО, що проживають в нашій громаді, дає змогу зробити певний висновок про рівень сприятливості нашої громади для проживання ВПО, забезпечення їх всім необхідним для комфортного перебування. Також дане опитування містить аспекти, які варті уваги як членів громади, так і органів місцевої влади, котрі мають за мету покращення умов проживання ВПО в нашій громаді, сприяння їх інтеграції та гармонійному співіснуванню.

 

Рімма Коваль,

стипендіатка програми для лідерів громадянського суспільства країн Східного партнерства

Назад до розділу