• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Щорічний звіт: РАЗОМ – ДЛЯ ПЕРЕМОГИ!

eye

994

23.12.2022 12:24

RSS

Минулого року ми мали відносно спокійну реальність і могли бачити чіткі контури досяжних цілей для розвитку своєї громади на 2022 рік.

Але на початку року систему наших координат загострено змінила війна. У таких реаліях набули нового сенсу кордони доцільності перших потреб: як прихистити тих, хто в біді, допомогти тим, хто поряд, підсилити військо, волонтерство, знайти додаткові ресурси, сили і засоби, щоб 24/7 бути міцними, згуртованими, працювати на результат, на одну для всіх - Перемогу.

Як жив Хмільник у непростий воєнний час?! Що у звітному році вдалося зробити в масштабі громади, а що, з об’єктивних причин, так і не було виконано. – На ці та інші актуальні питання про звітний рік роботи відповідає міський голова Микола ЮРЧИШИН.

- Миколо Васильовичу, Ваша каденція припала на період викликів – спершу пандемія, цього року - війна. Але в такий непростий час Хмільницька громада не зупинялася у своєму рості та розвитку.

- Ми не обираємо час, в якому нам жити, але завжди маємо вибір якою дорогою життя нам йти. Складні часи даються нам непросто. Разом із ними приходить розуміння, що треба мобілізуватися, об’єднуватися і не втрачати надії на те, що все погане минеться. Так і вийшло в нас – моя команда, міська рада з усіма відділами, управліннями та службами, із перших днів війни зрозуміла одне – треба працювати на повну, усім разом на своєму місці робити все, щоб громада не відчула деструктивних настроїв і паніки, а бачила упевнені кроки вперед, вольові, відкриті та відповідальні рішення.

З перших днів війни до нас почали прибувати люди. Було так, що в міському ЦНАПі, де працював приймальний пункт евакуації, тільки за добу ми офіційно реєстрували і розселили 580 осіб. Загалом через приймальний пункт пройшли 10830 осіб, з яких 2878 дітей.

Люди тікали зі своїх міст у надії тільки врятуватися від війни, зберегти свої сім’ї, захистити своїх дітей. Тоді було ніколи та й досі немає часу для якихось вагань чи сумнівів – є тільки бажання допомогти людям у потребі. Я вдячний, що наша громада відкрила своє серце людям, в яких все забрала війна, і зараз ми всі разом працюємо для якнайшвидшої Перемоги.

- Розпочнемо наш діалог із бюджетного та економічного напрямків, адже саме ці складові говорять про спроможність громади стійко реагувати на виклики часу та не спинятися у своєму розвитку.

- Бюджет громади складається з доходів і видатків. Це місцеві податки і збори, тобто податок на майно, на землю, єдиний податок, транспортний податок, туристичний збір. Одним із найбільших податків є податок на доходи фізичних осіб, який обраховується від суми отриманих доходів громадян.

Ще наш кошторис має субвенції, так звані трансферти, що громаді передаються з державного та місцевих бюджетів. У цьому році міський Бюджет-2022 виконаний на 100%.

Громада економічно сильна й тоді, коли сплачуються податки. Я вдячний місцевому бізнесу (у нашій громаді зареєстровано 2263 суб’єктів малого та середнього підприємництва), санаторно-курортним закладам та всім громадянам за те, що в період воєнного часу є відповідальними платниками податків і комунальних послуг. Особливо дякую за те, що всі ми свідомо долучаємося до волонтерства і допомагаємо для обороноздатності ЗСУ.

Ще зауважу, що в цьому році держава анонсувала дві програми підтримки для селян. Це виплати на 1 гектар землі 3100 грн. та дотацію за утримання трьох і більше корів у сумі 5300 грн. за одну голову. Для цього необхідно було зареєструватися у Державному аграрному реєстрі. Ми пішли назустріч людям та допомогли зареєструватися кожному, хто побажав отримати державну підтримку. 276 жителів громади отримали дотацію на суму понад 6 млн.грн.

- Звітуючи про минулий рік своєї роботи, Ви озвучували головні завдання, що були у планах на 2022 рік. Частина з окреслених перспектив стосувалася саме медичного напрямку. Що вдалося зробити у воєнний час для здоров’я жителів громади?

- Міська рада у своєму підпорядкуванні має 3 комунальні підприємства, які дбають про здоров’я населення. Це – Центр первинної медико-санітарної допомоги (в його складі - 7 амбулаторій (міська та сільські) загальної практики сімейної медицини та 23 пункти здоров’я), Центральна лікарня зі стоматологією та комунальна аптека №265.

Здоров’я людини – це все. Тому більше 26 млн. грн. в бюджеті громади складають видатки на медицину (утримання медичних установ та комунальні послуги).

Заклади охорони здоров’я мають працювати з єдиною метою – «усе для людини». У звітному році за кошти міського бюджету придбано медичне обладнання для медлабораторії Центру первинної допомоги (2 цифрових аналізатори крові, цифровий аналізатор сечі та аналізатор цукру); виготовлено проєктно-кошторисну документацію для реконструкції котельні (встановлення котлів на альтернативному виді палива) та реконструкції даху корпусу міської амбулаторії і клінічно-діагностичної лабораторії «первинки». Для того, щоб прийом громадян не припинявся в умовах вимкнення світла, центральний корпус і міська амбулаторія оснащені генераторами.

Закуплено будівельні матеріали для проведення ремонтів відділень лікарні та міської амбулаторії.

Лікарні виділено кошти з міського бюджету для придбання системи рентгенівської діагностики (мамограф). Цього року в лікарні вперше проведено операції методом сучасної малотравматичної ендоскопічної хірургії, а також офтальмологічні операції.

Поряд із цим медзаклади покращують свою матеріально-технічну базу шляхом участі в міжнародних проєктах та завдяки допомозі міжнародних благодійних фондів і польських міст-партнерів.

Зокрема, за програмою «Гуманітарна солідарність», яку реалізував Міжнародний фонд «Відродження» за фінансової підтримки CARE Deutschland, для сільських амбулаторій придбано 7 кардіографів. Гміна Бєрава надала для лікарні функціональні спеціалізовані меблі, а німецька клініка АСНЕN разом із Фондом розвитку кардіохірургії імені професора Збігнєва Релігі - неонатальні інкубатори для новонароджених та крісла для пологів, медичні засоби (ліки) та перев’язувальні матеріали тощо.

Сімейні лікарі проводять виїзні прийоми в селах громади. Жителі сіл також мають можливість купувати необхідні медикаменти в пунктах здоров’я (фельдшерських пунктах). По вулиці 1 Травня у місті Хмільнику відкрито відділення комунальної аптеки.

- Здоров’я громади залежить і від решти чинників. Одним з них є якість води, яку ми споживаємо. Чи працювали міські програми для поліпшення водопостачання і водовідведення? Які ще головні заходи реалізовано в комунальній сфері?

- Вода – це життя. Тому в цьому році для відновлення водопровідних і каналізаційних мереж КП «Хмільникводоканал» ми придбали 2 ескаватора, обладнання для зварювання поліетиленових труб великого діаметру та асфальторіз. За допомогою цього спецобладання відремонтовано водопровідні і каналізаційні мережі по вулицях Столярчука, 2 пров. Чайковського, частину мереж по вул. Пушкіна, вул. Котляревського, вул. 1-го Травня. І такі відновні роботи будемо продовжувати у прийдешньому році.

Крім того, придбали 4 генератори для водоканалу, який є об’єктом критичної інфраструктури і має працювати безперебійно, особливо в умовах вимкнення світла.

Втім, не все із запланованого вдалося виконати в комунальній сфері, але було оновлено тротуари по вул. Столярчука №1-12, №26-28, проведено реконструкцію електролінії та влаштування підземної кабельної лінії на території міського парку, проведено мощення покриття на площі Перемоги та на частині проспекту Свободи, проведено відновні роботи доріг по вулицях Небесної Сотні, Комарова, Лисенка, Чайковського, Соборності, Пушкіна, шляхом співфінансування здійснено експлуатаційне утримання автодороги державного значення Т-06-10 «Любар-Хмільник-Лука-Барська-Бар-Нова Ушиця» в межах міста Хмільник.

Працівники КП «Хмільниккомунсервіс» теж працювали з повною віддачею для благоустрою громади. Їм ми завдячуємо за те, що наші вулиці, дороги і прибудинкові території прибиралися, квітли клумби та вивозилися тверді побутові відходи.

- Питання безпеки особливо актуальне нині. Яким чином була підсилена робота структурних підрозділів територіальної оборони і захисту, а також об’єктів критичної інфраструктури в умовах воєнного часу?

- На щастя, ми є тиловим містом. Але маємо розуміти, що це все завдяки героїчним зусиллям наших ЗСУ, фінансових можливостей громад і волонтерських спільнот, які згуртовано підтримують військо і багато допомагають для Перемоги. Коштом міського бюджету (більше 2 млн. грн.) ми підтримали мобілізаційні заходи обласного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, районну військову адміністрацію для виконання завдань тероборони, батальйон тероборони, територіальну військову частину, відділення СБУ, районний відділ поліції та місцеву пожежну частину.

Крім переліченого, значну частку гуманітарної допомоги (майже 96 тонн) ми мали змогу залучити від громад Польщі, Німеччини, Франції, Італії, Чехії та благодійних організацій і представництв (ООН ЮНІСЕФ, Міжнародної організації з міграції (МОМ), Благодійного Фонду «Лікарі без кордонів», Міжнародного благодійного фонду "Руки друзів", Міжнародної організації «Watermission», гуманітарної організації «People in need», Фонду «Східна Європа», Програми U-LEAD з Європою, Програми EGAP, МГО INTERSOS, БФ «МХП-Громаді» та інші).

Гміна Бєрава (Польща), в якості допомоги, передала пожежний автомобіль, а Гміна Буско-Здруй доброчинним коштом купила авто підвищеної місткості (мінівен) OPEL ZAFIRA. Ці транспортні засоби вже працюють на потреби місцевих підрозділів охорони громадського порядку та цивільного захисту населення.

Разом із Головним управлінням Нацполіції у Вінницькій області та районним відділом поліції ми подбали про порядок і безпеку в населених пунктах громади. У рамках проєкту «Поліцейський офіцер громади» в цьому році запрацювали поліцейські станції у селах Кожухів, Порик та Великий Митник.

- Війна і школа… Поняття зовсім несумісні. Але зараз це реальність. Як із цими викликами справлялася громада – діти, батьки, учителі… влада?

- Освіта здобувається в непростий час. Ми маємо 19 закладів загальної середньої освіти, з яких - 14 ліцеїв, 4 гімназії та 1 початкова школа. У закладах освіти працює 475 педагогів.

На початку навчального року батьки і педради закладів освіти дійшли одностайності в питанні навчального процесу та діти розпочали вчитися дистанційно. Більшість батьків (як показало опитування) підтримала саме такий формат навчання, вважаючи, що так для дітей буде безпечніше.

Але до мене з клопотаннями звернулися батьки, щоб їхні діти ходили до школи. Разом із дирекціями, педагогами та батьками ми зробили все можливе, щоб хоч частково, але відновити очне навчання.

Від лютого місяця в міських дитсадках проживають переселенці (175 ВПО). Загалом у нашій громаді 13 закладів дошкільної освіти (ЗДО) та 7 закладів загальної середньої освіти з внутрішніми структурними дошкільними підрозділами.

Ми розуміємо, що дитсадки мають працювати за профілем, а тому шукаємо варіанти можливого переміщення родин ВПО в інші пристосовані для проживання приміщення. Я вдячний міжнародним доброчинним фондам та організаціям за постійну підтримку пунктів компактного помешкання ВПО при наших закладах дошкільної освіти кухонними наборами, приладами побуту та продуктовими наборами.

Але поряд із проблемами маємо результати. Це здобутки наших випускників із ЗНО, які особливо втішають і дають надію на інтелектуальне майбутнє. Максимальний бал (200) із трьох предметів отримали 2 учнів, а з декількох предметів - 19 учнів. Загалом таких юних інтелектуалів по Україні - 510.

Хмільницька громада є учасницею проєкту ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді» і завдяки цьому було додатково залучено 50 тис. доларів та цим коштом придбано 16 інтерактивних панелей (шкільні дошки) для 4 навчальних закладів міста. Крім того, отримали шкільне приладдя на 19 тис. євро для дітей ВПО та учнів громади.

176 дітей нашої громади з родин військових, малозабезпечених, багатодітних, а також учні, які досягли високих результатів у навчанні, відвідали місто-побратим Криницю-Здруй (Польща) та разом із однолітками провели корисне дозвілля.

- Індикатором захищеності у громаді є соціальна галузь. У реаліях воєнного часу на цей напрямок покладено особливу відповідальність. Чи зуміли ми потурбуватися про тих, хто поряд і потребує нашої уваги?

- Свої – для своїх! За таким принципом піклуємося про тих, хто поряд і потребує нашої участі. У громаді діють міські програми - «Добро» та «Програма підтримки учасників АТО/ООС, осіб, які беруть/брали участь в обороні, відсічі і стримуванні збройної агресії рф на території України, та членів їхніх сімей». Цими програмами охоплено майже 9210 жителів громади різних категорій, яким надано фінансову допомогу на суму 4,2 млн. грн. За 10 місяців цього року всього на соціальну підтримку 15890 жителів громади спрямовано більш як 101 млн. грн. Це – пільги, субсидії, компенсації та соціальні допомоги.

У терцентрі, який у воєнний час ще й став гуманітарним хабом для ВПО, на обліку перебувають 1077 громадян, які потребують догляду та соціально-побутової підтримки. Про цих людей разом із соціальними працівниками, депутатами та бізнесом ми турбуємося, відвідуємо та підтримуємо їх продуктовими наборами. Аби літні люди не залишалися сам на сам зі своїми думками в час війни, цього року ми започаткували акцію «З добром для людей – задля перемоги». Вже видано 750 наборів і до закінчення цього року ще плануємо доставити 250 наборів продовольства.

- Першим, хто відчиняє двері міськради, - Центр адмінпослуг. Тут все: і знання, і вміння, і бажання допомогти, і, зрештою, результат послуги та її доступність для відвідувачів. Чи йде ЦНАП шляхом реформ і цифровізації в цьому напрямку, адже сучасні сервіси дозволяють суттєво економити час і ресурси? Який формат досконалої роботи розглядається?

- У серпні цього року міська рада утворила Управління «Центр надання адміністративних послуг» (раніше був відділ). До складу Управління увійшли: ЦНАП, відділ ведення реєстру територіальної громади та реєстраційний відділ. Міський ЦНАП надає 150 адмінпослуг і працює над тим, щоб коло послуг охоплювало все більше потреб хмільничан.

У партнерстві з Міжнародним благодійним Фондом «Східна Європа» ми реалізуємо програму «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (EGAP). Це дозволило нам отримати «Мобільний кейс» - портативне робоче місце для роботи фахівця ЦНАПу за місцем проживання громадян або ж перебування людини в лікарні, у закладі соціальної сфери тощо. Крім того, коштом проєкту ми отримали 5 зчитувачів ID-паспортів та 8 сканерів штрих-кодів.

Придбано відповідне обладнання та в наступному році плануємо запровадити нові адмінпослуги – виготовлення паспортів у вигляді ID-карток та закордонних паспортів. Одним словом - зробимо все, щоб жителі нашої громади відчули, що їм комфортно, їм завжди допоможуть та фахово проконсультують.

- У час війни заклади культури теж тримають свій фронт, щоб безперервним був зв'язок народу із традиціями часу, звичаями і суспільними цінностями. Чим особливо позначився цей рік на «культурній мапі» Хмільницької громади?

- Бібліотекарі, клубні та музейні заклади, заклади позашкілля, серед яких Центр дитячої та юнацької творчості, дитячо-юнацька спортивна школа та Хмільницька школа мистецтв, у цей непростий час не згорнули свою важливу місію, щораз продовжували нести Слово творчості, наснаги, любові до України, особливо для дітей.

У нашій громаді не стихали пізнавальні зустрічі, патріотичні флешмоби, лялькові вистави, арт-проєкти та виставки.

Для дозвілля дітей у Будинку культури працюють 5 безоплатних гуртків (бального, сучасного і народного танців, образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, драматичний гурток). У спортшколі діють спортивні секції з боксу, вільної боротьби, волейболу, гандболу, легкої атлетики, настільного тенісу, футболу та шахів. У Центрі дитячої та юнацької творчості функціонують гуртки «Школа журналістики», «Юний ерудит», «Паперопластика», «Текстиль-дизайн», «Моделювання іграшок-сувенірів», «Творча майстерня відеографії», «Авіамоделювання», «Автомоделювання» та багато інших гуртків для розвитку талантів дітей та молоді.

Працівники культури активно реалізують волонтерські проєкти на підтримку ЗСУ. До прикладу, провели акцію «Від митця - до людини - для перемоги», під час якої виручені кошти від продажу картин були перераховані захисникам України. Цим часом завершується збір коштів для закупівлі дрона ЗСУ. Тут внесок всіх і кожного, хто відвідував концерти, акції та заходи, що були організовані культпрацівниками.

За підтримки Програми EGAP у Будинку культури облаштовується Центр громадської активності. Це буде майданчик для дискусій, дебатів, форумів, зустрічей, різних заходів, які ще більше єднатимуть нашу громаду.

Грудень – час зимових свят. І як би тривожно в нас не було на серці, діти чекають ялинки. Хтось поділяє цю думку, хтось проти, мовляв будемо святкувати після перемоги. Але для кого ми стараємося?! Для кого живемо?! Заради кого стоять наші воїни міцним непорушним щитом?! – Заради дітей! Тож цього року ялинка буде, але без традиційного масового відкриття, бо найперше дбаємо про безпеку! Не можна відібрати в дітей енергію свята. Це зігріватиме їх впродовж життя, та й нам, дорослим, важливо підтримувати один одного з надією на Перемогу.

- І наостанок. Миколо Васильовичу, 2022 рік добігає до свого фінального часу. На чому Ви ще закцентували б увагу?

- Ми прожили непростий рік. Були разом у хвилини тривог і скорботи, у час викликів та боротьби, але не втратили людяності за жодних обставин. Берегли і будемо завжди захищати своє, бо йдемо шляхом Правди, Волі та Перемоги.

Українці вміють співчувати, підтримати у потребі та серцем допомогти.

Я щиро вдячний своїй команді, колективу міської ради, депутатам, виконкому, бізнесу, волонтерам і всім щирим людям за єдність, згуртованість і суспільну злагоду.

Вдячний усім, хто допомагає Україні, хто працює заради нашої перемоги!

Слава всім, хто воює за незалежність! Вічна пам'ять кожному українцю, чиє життя забрала війна!

Планів на прийдешній рік – багато! Усі вони – для громади та добробуту кожного! Зробимо разом більше! Разом – для ПЕРЕМОГИ!

Спілкувалася Наталія МАЗУР

Назад до розділу