• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Вулиця Декабристів може стати Білокур Катерини?

eye

428

26.12.2022 17:27

RSS

Ще триває громадське обговорення щодо перейменування вулиць та провулків у Хмільницькій громаді. Тож сьогодні розповімо про відому постать - Білокур Катерину. На її честь буде перейменовано вулицю Декабристів, що знаходиться у центральній частині нашого міста.

Чому ця вулиця носитиме ім’я найвідомішої жінки давньої та сучасної України – читайте далі.

Білокур Катерина – видатна українська художниця, майстриня народного декоративного живопису, представниця наївного мистецтва, яка малювала квіти неземної краси, якими захоплювався увесь світ.

Талановита художниця народилася 25 листопада (7 грудня) 1900 року в селі Богданівка Пирятинського повіту Полтавської губернії (тепер - Яготинський район Київської області) в небідній родині. Але щоб зекономити одяг та взуття, до школи маленьку Катрусю батьки не пустили, тож навчалася дівчинка читати й малювати самостійно.

Перші роботи Білокур робила потайки на клаптиках полотна, малюючи вугіллям, оскільки її захоплення усі вважали безглуздим заняттям. Батьки суворо забороняли малювати.

Щоб творити картини, які, як вона сама казала, народжувалися у неї «в голові», Катерина Білокур використовувала усе, що було під рукою.

Дівчина навчилася робити пензлики, вибираючи волосинки із котячого хвоста, і фарби – із усіх барвників, які давала природа.

Малювала Катерина на повітрі, весь час переносячи мольберт з місця на місце. Так поволі заповнювалося все полотно написаними з натури мотивами у відповідності до заздалегідь продуманої до деталей композиції. Окрім квітів художниця малювала пейзажі та портрети.

У 1924 році Білокур подала документи у Миргородський художньо-керамічний технікум, але їй відмовили за браком освіти.

У 1928 році Катерина Білокур вдруге намагалась вступити вже до Київського театрального технікуму, але їй знову відмовили з тих же причин. Тому вона вирішила опанувати художню майстерність самостійно. Самотужки й послідовно вона проникала в складний творчий процес, відкриваючи для себе таємницю техніки.

Білокур не робила ескізів до своїх картин і не писала етюдів, і навіть не наносила на полотно контуру майбутньої композиції. По зафарбованому полю вона відразу ж писала деталь за деталлю, у відповідності до задуму. Це прийом, властивий всім народним майстрам і недосяжний для художників професійного станкового живопису.

У 1940 році Катерина Білокур написала лист-подяку українській співачці Оксані Петрусенко і разом з листом вклала свою роботу – малюнок калини на шматочку полотна. Художниця була натхненна піснею, яку почула по радіо. Отримавши листа, Петрусенко була настільки вражена, що допомогла підготувати перші виставки робіт Білокур. Далі унікальні роботи художниці-самоучки протягом 20 років досягли міжнародної аудиторії, зокрема, отримали схвалення від майстра Пабло Пікассо на виставці в Парижі.

У 1949 році Катерина Білокур стала членом Спілки художників України, а в 1951 - нагороджена орденом «Знак Пошани» та одержала звання Заслуженого діяча мистецтв України.

У 1956 році Катерина Білокур отримала звання Народного художника України.

Найбільш повне зібрання робіт Катерини Білокур представлено в картинній галереї Яготинського державного історичного музею. Це понад 70 її робіт – живопис, акварель, графіка, ескізи, начерки, етюди, ранні та незакінчені роботи. Окрім того, понад 500 експонатів, пов'язаних з творчістю видатної художниці зберігаються в Музеї-садибі Катерини Білокур в селі Богданівка Яготинського району Київської області, де художниця прожила все своє життя.

10 червня 1961 року видатна художниця померла. Похована в Богданівці.

Катерина Білокур – неперевершений співець природи в живописі. Ніхто окрім неї не зміг настільки вражаюче і бездоганно передати на полотнах красу і багатство квітів - ідеальних творінь майстрині, яка прославила Україну на весь світ. Тому й вважаємо, що у нашій громаді потрібно назвати вулицю на честь цієї видатної талановитої постаті.

Якщо Ви маєте свої пропозиції щодо назви вулиці Декабристів, подавайте їх по 30 грудня 2022 року включно за адресою: 22000, вул. Столярчука,10, м.Хмільник, Хмільницький район, Вінницька область або надсилайте на електронну адресу rada@ekhmilnyk.gov.ua

Пропозиції та зауваження подаються у письмовій формі або надсилаються електронною поштою. У темі електронного листа просимо зазначити «Перейменування вулиць».

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю міської ради

Назад до розділу