• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Комарова на вул. Корольова Сергія? – ваша думка

eye

98

29.12.2022 09:17

RSS

Продовжуємо тему перейменування вулиць і провулків у нашій громаді. Сьогодні розповімо про інженера та ракетоконструктора Сергія Павловича Корольова, який увійшов не лише в українську історію, але й у світову. На його честь планується перейменувати вулицю Комарова.

Сергій Корольов - видатний вчений, українець, що став першим головним конструктором ракетно-космічних систем в Радянському Союзі. Академік АН СРСР.

Саме під його керівництвом було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, відбувся перший політ людини в космос та вихід людини в космос.

Народився Сергій Павлович 30 грудня 1906 (12 січня 1907) у Житомирі в сім'ї викладача гімназії. Ще з юності його стихією була авіація, тож у 17 років він спроектував свій перший планер. Та перш, ніж це зробити, юнак прочитав безліч книг, частину з яких опанував в оригіналі - німецькою мовою.

В роки Сталінських репресій Корольов був звинувачений у шкідництві і заарештований. Відсидів у Бутирській в’язниці, де піддавався тортурам. Навіть після виходу з в’язниці довгий час йому доводилося працювати в камерах КДБ.

4 жовтня 1957 року під керівництвом Сергія Корольова Радянський Союз вивів на навколоземну орбіту перший штучний супутник землі.

Цікаво, що завдяки Сергію Корольову в космосі побували перша тварина і перший екіпаж, а ще - відбувся перший радіозв’язок між двома пілотованими кораблями. Апогей ученого - 12 квітня 1961 року, коли вперше у світі був здійснений політ людини в космос, і Юрій Гагарін став світовою знаменитістю.

Також завдяки Корольову відбувся перший вихід у відкритий космос, який у 1965 році здійснив космонавт Олексій Леонов.

Досягнення Сергія Корольова у космічній галузі порівнюють із заслугами Ейнштейна у фізиці. Його ім’я було засекречене, тому у всіх матеріалах називали Корольова просто Генеральним конструктором.

Життя головного конструктора обірвалося рано, це трапилося 14 січня 1966 року. Причиною смерті стала хірургічна операція, під час якої зупинилося серце науковця.

Як бачимо, зараз освоєння космосу набирає нових небачених темпів: освоєння Місяця, Марсу, космічний туризм. Проте все це стало б неможливим, якби колись звичайний хлопчик із українського міста Житомир не вирішив стати інженером та ракетоконструктором. Вважаємо, що Сергій Корольов заслуговує на те, щоб його ім'я носила вулиця нашого міста. А як вважаєте ви, шановні жителі Хмільницької громади?

Якщо маєте свої пропозиції щодо назви вулиці Комарова, подавайте їх по 30 грудня 2022 року включно за адресою: 22000, вул. Столярчука,10, м.Хмільник, Хмільницький район, Вінницька область або надсилайте на електронну адресу rada@ekhmilnyk.gov.ua

Пропозиції та зауваження подаються у письмовій формі або надсилаються електронною поштою. У темі електронного листа просимо зазначити «Перейменування вулиць».

 

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю міської ради

 

Назад до розділу