• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Чи небезпечний новий різновид коронавірусу XBB.1.5?

eye

118

03.02.2023 10:14

RSS

ВСП Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснює постійний моніторинг стану захворюваності на респіраторно-вірусні інфекції, у тому числі викликані СOVID 19.

За минулий місяць 2023 року зареєстровано 7 випадків захворювання на СOVID-19 (не зареєстроване захворювання серед дитячого населення).

Наприкінці січня 2023 року МОЗ та Центр громадського здоров’я України повідомили про перший випадок пацієнта з мутацією варіанта Omicron XBB.1.5 вірусу SARS-Cov-2 в Україні. Як відомо, пацієнт з Сумської області, вакцінації від СOVID – 19 не мав.

Чи треба хвилюватися про підвищення рівня захворюваності на СOVID – 19? Що треба зробити або захистити себе та рідних?

Що таке ХВВ.1.5?

Це ще один різновид домінуючого зараз у всьому світі коронавірусного варіанта "Омікрон", який, у свою чергу, з'явився наприкінці 2021 року, витіснивши ранні мутації вірусу - "Альфу", "Бету" та "Дельту".

"Омікрон" породив безліч підваріантів, що є більш заразними, ніж оригінал.

Вважається, що симптоми XBB.1.5 аналогічні до симптомів попередніх версій "Омікрона", але стверджувати це напевно ще занадто рано. Симптоми більшості людей нагадують застуду.

Чи є XBB.1.5 більш заразним чи небезпечним, ніж попередні варіанти?

Сам XBB.1.5 походить від XBB, який почав циркулювати у Великій Британії у вересні 2022 року, але органи охорони здоров'я не знайшли достатніх причин, щоб класифікувати його як такий, що "викликає занепокоєння".

Новий штам вірусу — XBB.1.5 — вперше був виявлений у Сполучених Штатах Америки в жовтні 2022 року. За оцінкою американського Центру з контролю та профілактики захворювань, він вже посідає друге місце після оригінального підтипу “Омікрон”. Йдеться про 40% серед всіх підтверджених випадків інфікування коронавірусом у США. За даними ВООЗ новий штам вірусу вже циркулює у 29 країнах світу.

За даними ВООЗ, проводяться лабораторні та епідеміологічні дослідження аби дізнатись, наскільки XBB.1.5 є більш серйозним, ніж інші підваріанти, що циркулюють у світі.

Ще раз наголошуємо, що як і раніше, вакцинація є головним засобом вберегтись від важкого перебігу захворювання на коронавірус.

Якщо ви перебуваєте у безпечних умовах і маєте можливість звернутися до сімейного лікаря — не зволікайте і зробить необхідне щеплення проти COVID-19.

Зараз в Україні є близько восьми мільйонів доз вакцини трьох типів: однодозова Johnson & Johnson, дводозові Pfizer (дитяча та доросла форми) і CoronaVac.

Курс вакцинації включає одну дозу вакцини Johnson & Johnson або дві дози іншої вакцини, доступної в Україні. Щоб продовжити захист, слід робити бустерну вакцинацію: першу — через 5 місяців, другу — через 4.

З початку кампанії з вакцинації 15,4 мільйона українців отримали дві дози вакцини проти COVID-19. Близько 12,4 мільйона не отримали першого бустера, тобто не мають повноцінного захисту, зазначили у МОЗ.

Міністерство охорони здоров’я 20 липня дозволило введення другої бустерної дози вакцини проти COVID-19 усім людям віком від 60 років, а також людям віком від 18 до 59 років із хворобами, які підвищують ризик важкого перебігу коронавірусної інфекції.

В Україні карантин, запроваджений через пандемію коронавірусу, продовжили до 30 квітня 2023 року.

Володимир БОЙКО, завідувач відділом ВСП Хмільницький районний відділ ДУ «ВОЦКПХМОЗ»

Назад до розділу