• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Чому пропуск щеплення загрожує здоров’ю дитини

eye

71

27.02.2023 13:58

RSS

Правила медичних відтермінувань спільні для всіх планових і позапланових щеплень. Вони однаково стосуються імунізації проти поліомієліту, вірусного гепатиту В чи кашлюку. Діти та дорослі з хронічними захворюваннями також вакцинуються відповідно до Календаря профілактичних щеплень і протипоказань не мають.

Рішення про допуск до щеплення ухвалює педіатр або сімейний лікар, який вивчає стан дитини. Головним нормативно-правовим документом у його роботі є наказ МОЗ № 2070. Тому такі аргументи, як нежить, «червоне горло», температура до 38 °С не є протипоказаннями для вакцинації.

Тимчасові протипоказання:

До тимчасових протипоказань належить такий випадок: якщо в дитини лихоманка та температура вище 38ºС, то візит на щеплення варто відкласти до одужання. Після одужання ви можете одразу прийти з дитиною та отримати щеплення.

Постійні протипоказання:

-відома гіперчутливість до будь-якого компонента вакцини або вакцини аналогічного складу, або до будь-якої допоміжної речовини, або до неоміцину, стрептоміцину, поліміксину В;

-тяжка алергічна реакція (анафілаксія).

Просимо звернути увагу, що навіть такі реакції не стосуються одразу всіх вакцин з Календаря щеплень, а лише певного випадку. Алергія трапляється на певний компонент вакцини, тому надалі лікар вивчає склад вакцини та запрошує на щеплення, якщо алергенів немає.

Нагадуємо, що в країні триває спалах поліомієліту. Діти до 6 років, які не отримали або пропустили щеплення проти поліомієліту, — у небезпеці. Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, потрібно отримати своє щеплення інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ).

Володимир БОЙКО, завідувач ВСП Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу