• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Відзначено педагогічну майстерність Галини Іваниці

eye

1705

15.03.2023 08:24

RSS

У лютому 2023 року ректор Комунального закладу вищої освіти «Вінницька академія безперервної освіти», доктор історичних наук, професор Степан Іванович Дровозюк вручив Василю Івановичу Іваниці, директору Ліцею №4 м.Хмільника, нагрудний знак Міністерства освіти і науки України «За освітні та наукові досягнення», який мала б отримати ще за життя його дружина Галина Афанасіївна Іваниця.

На жаль, знана педагогиня-науковець не змогла особисто отримати заслужену нагороду, що має найвищий ступінь серед відзнак, запроваджених Міністерством освіти і науки України, і шлях до якої вона торувала своєю копіткою працею довгі 34 роки. Спочатку через агресивну війну, а потім – через трагічну загибель Галини Іваниці, вручення відзнаки відкладалося.

Галина Іваниця народилася 15 травня 1966 року в м.Хмільник Вінницької області.

У 1987 році закінчила Вінницький державний педагогічний інститут ім.М.Островського за спеціальністю: педагогіка та методика початкового навчання, здобула кваліфікацію: вчитель початкових класів.

У 1992 році - Науково-дослідний педагогічний інститут ім.Я.С.Гогебашвілі Міністерства освіти Грузинської Радянської Соціалістичної Республіки (аспірантура за спеціальністю: теорія та історія педагогіки).

У 2016 році - Комунальний вищий навчальний заклад «Вінницька академія неперервної освіти» (спеціальність: практична психологія; кваліфікація: практичний психолог).

Педагогічну діяльність Галина Афанасіївна розпочинала у рідному Хмільнику. Працюючи учителем початкових класів у школі, вона вирізнялася з-поміж інших колег, застосовуючи нестандартні інноваційні методи у навчально-виховному процесі, удосконалюючи їх та вибудовуючи власний стиль роботи. Здобутий професійний досвід і новаторський підхід до навчального процесу створили її особливий бренд педагога і стали важливим кроком до подальшого кар’єрного зросту.

Останні 15 років Галина Іваниця працювала в Комунальному закладі вищої освіти «Вінницька академія безперервної освіти».

У 2005 р. - на посадах старшого викладача кафедри педагогіки та суспільних дисциплін, доцента кафедри практичної психології та розвитку особистості, заступника директора з навчально-методичної роботи Вінницького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників.

Кандидат педагогічних наук зі спеціальності теорія і методика виховання (2013 р.).

Доцент кафедри практичної психології та розвитку особистості (2015 р.).

З 2018 року наша землячка обійняла посаду першого проректора з науково-педагогічної роботи Комунального закладу вищої освіти «Вінницька академія безперервної освіти».

Іваниця Г.А. брала активну участь у підготовці педагогічних працівників закладів освіти до реалізації ідей Нової української школи та координувала процес упровадження Концепції «Нова українська школа» у Вінницькій області. Відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України була тренером і супервізором.

З метою моделювання ефективних механізмів наступності, спадкоємності та перспективності між дошкільною та шкільною ланками освіти в контексті НУШ за ініціативи Галини Афанасіївни організовано діяльність інноваційно-тренінгового центру академії, в якому функціонують інноваційний навчально-тренінговий клас для підвищення кваліфікації освітян області за типовими програмами Нова українська школа, клас початкової школи, що презентує сучасне освітнє середовище; ресурсний клас – простір для зручного та результативного навчання дітей, експериментальний майданчик.

Під науковим керівництвом Іваниці Г.А. у рамках Всеукраїнського дослідно-експериментального проєкту «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення початкової освіти в умовах реалізації нового Державного стандарту початкової загальної освіти» працювало дванадцять пілотних шкіл. Галина Афанасіївна стала автором навчально-дидактичного забезпечення початкової освіти НУШ, яке пройшло апробацію в пілотних класах та рекомендоване Міністерством освіти і науки України до використання в закладах загальної середньої освіти України.

Галиною Іваницею створено інноваційну модель «Lеаd-менеджер», яка реалізовувалась в рамках дослідно-експериментальної роботи всеукраїнського рівня за темою «Організаційно-педагогічні умови діяльності класного керівника у створенні ефективного виховного простору» (2015 –2020 рр.). Вона була науковим консультантом проєкту за темою «Реалізація авторської моделі «Національна автентична школа-ліцей» всеукраїнського експерименту «Теоретико-методологічні засади моделювання розвитку авторських шкіл» на базі комунального закладу «Навчально-виховний комплекс: загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – ліцей № 7 Вінницької міської ради».

Хмільничанка була авторкою-координаторкою реалізованих у Вінницькій області дослідницько-пошукових проєктів: «Моделювання комплексної виховної системи загальної освіти навколо етичної ціннісно-смислової домінанти» (2013-2018 рр.); «Модернізація науково-методичної роботи області з використанням кластерно-хмарних технологій»; «Структурно-функціональна модель стимулювання та розвитку креативності освітян «Окрилені творчістю» (2014-2019 рр.) та створених мережевих фахових інтернет-спільнот освітян області (2014-2015 н.р., 2019-2020 н.р., 2020-2021 н.р.).

З ініціативи Галини Іваниці розгорнуто новітній мережевий креативний простір для освітян області (2020-2025 рр.) та впроваджено нову модель підвищення кваліфікації в умовах карантину – «Індивідуальна траєкторія особистісного та професійного розвитку освітян».

Іваниця Г.А. була учасницею робочої групи з розробки єдиних зразків каліграфічного письма цифр та букв, створеної при Науково-методичному центрі середньої освіти Міністерства освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки від 25.02.2003 р. №104), предметних експертних комісій Всеукраїнського конкурсу рукописів підручників для учнів 1-4 класів ЗНЗ (з 2010 до 2015 рр.), науково-методичної комісії з інноваційної діяльності сектору дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), позашкільної освіти та виховання Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України (з 2021 року).

Галина Афанасіївна була науковицею, дослідницею, креативною натхненницею учителів та вихователів, активною учасницею провідних освітянських форумів. Важливою площиною її діяльності було невтомне підручникотворення. Її підручники, посібники, творчі зошити – це багата спадщина для сучасних і майбутніх учителів. Вона глибоко розуміла суб’єкт дисципліни, мала надзвичайну здатність до емпатії, ідентифікації, бачила світ очима дитини. Галина Афанасіївна упроваджувала ідею дитиноцентризму ще задовго до того, як розпочалася реформа Нової української школи.

Новаторські ідеї Іваниці Г.А. стали вагомим вкладом у розвиток дошкілля, вона була провідцем інтеграції різних видів діяльності як методу формування готовності дитини до школи, аби «місточок переходу до шкільного життя був гладенький».

Доброю традицією є вереснева феєрія дошкілля Вінниччини, започаткована Галиною Іваницею.

Здатність мислити по-новому, високий професіоналізм, ініціатива, творчість, постійний фаховий розвиток допомогли їй знайти свій шлях у житті, самореалізуватися і досягти успіху. Ця неординарна особистість прокладала свій власний маршрут, щоб стати визнаним Майстром педагогічної справи, що підтверджується її державними та відомчими нагородами: Нагрудний знак Міністерства освіти і науки України «Відмінник освіти України» (2002р.); Подяка Міністерства освіти і науки України (2019р.); Почесна грамота Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України (2017 р.); Почесна Грамота Вінницької облдержадміністрації та обласної Ради (травень 2014 р., жовтень 2015р., травень 2016р.).

Колеги згадують її, як працьовиту, скромну людину, сповнену творчого запалу особистість, яка у своєму житті завжди керувалася правилом: «Дивись не забудь: людиною будь!».

Педагогічна зоря Галини Афанасіївни, що сяяла на випередження часу, не згасла, вона тільки набирає силу світла, бо його джерелом була любов – до дітей, колег, до справи свого життя.

 

*У цій статті використано матеріали, надані Комунальним закладом вищої освіти «Вінницька академія безперервної освіти».

Організаційний відділ Хмільницької міської ради

Назад до розділу