• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Успішні кейси впровадження інструментів електронної демократії

eye

550

19.04.2023 12:33

RSS

Хмільницька територіальна громада

Площа: 635,9 км 2

Населення: 42 994 осіб

Впровадженні інструменти е-дем: е-петиції, е-консультації, громадський бюджет, Відкрите Місто, Мобільна валіза, станції екомоніторингу, чат-бот СВОЇ, сайт громади, ЦНАП, е-звернення, е-бюлетень “Хмільницька громада”.

Сучасний світ неможливо уявити без використання новітніх технологій, оскільки сьогодні користуватись ними щоденно стало необхідністю. У зв'язку з цим дедалі більше територіальних громад впроваджують інструменти електронної демократії, щоб дати можливість громадянам брати участь в ухваленні важливих рішень через сучасні онлайн-інструменти.

Одним із прикладів такої ініціативи є Хмільницька територіальна громада, структурні підрозділи якої активно залучають своїх мешканців до ухвалення рішень, що стосуються їхньої громади, за допомогою інструментів електронної демократії.

У межах проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» передбачено цикл статей про успішні кейси впровадження інструментів електронної демократії у територіальних громадах області.

Начальниця відділу інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради Наталія Мазур і завідувач сектору інформаційних технологій та електронного урядування Хмільницької міської ради Олександр Долєвич поділилися успіхами впровадження і використання інструментів електронної демократії та власними спостереженнями стосовно взаємодії між місцевими органами влади та громадою, що дозволяє більш ефективно здійснювати муніципальне управління.

1. Наведіть, будь ласка, приклад основних проблем у Хмільницькій територіальній громаді, через які постала необхідність впровадження інструментів електронної демократії.

Хмільницька територіальна громада не мала особливих проблем, які б слугували впровадженню новітніх інструментів електронного урядування, оскільки для нас характерна активність, зокрема у представництві місцевих інститутів громадянського суспільства, які підтримують стандарти відкритості влади, її прозорості та ефективності у вирішенні питань місцевого значення. Однак, незважаючи на це, ми вирішили запровадити інструменти е-дем для забезпечення більш ефективного та демократичного ухвалення рішень.

2. Перелічіть інструменти е-дем, що працюють у вашій громаді.

Наша громада має кілька доволі успішних інструментів електронної демократії, а саме: офіційний вебсайт міської ради та офіційна сторінка у фейсбуці, електронний інформаційний бюлетень, громадський бюджет, мобільна валіза, станції екомоніторингу, чат-бот «СВОЇ».

На етапі впровадження у нас – сервіс Відкрите місто, який дозволить налагодити більш дієву комунікацію між владою та мешканцями, а також зробити діяльність комунальних підприємств більш відкритою до актуальних запитів громади.

Також є ті інструменти, впровадження яких відбулося завдяки партнерству із швейцарсько-українською Програмою EGAP, що виконується Фондом Східна Європа, а саме:

- Електронні петиції;

- Електронні консультації.

3. Протягом якого періоду були запроваджені ці інструменти е-дем?

Розроблення та впровадження електронних петицій та електронних консультацій відбувалися впродовж одного року.

4. Поділіться, будь ласка, завданнями, які були вирішенні завдяки електронній демократії.

Завдяки електронній демократії жителі нашої громади здатні бачити результати своєї участі в ухваленні рішень, а також стали більш свідомими та активними учасниками процесів розвитку громади. Хмільничани зрозуміли, що їхні ідеї, пропозиції та проєкти не просто чують, а й враховує влада. Це відповідає їхнім очікуванням, а також сприяє ініціативності громадян у процесах ухвалення рішень. Крім того, мешканці громади ще й самі забезпечують супровід своїх проєктів, взаємодіючи з владою, депутатами, посадовцями, громадськими організаціями, щоб забезпечити успіх своїх ініціатив задля поліпшення суспільного добробуту.

5. Які з вищезгаданих інструментів е-дем ви запровадили самостійно, а які – за підтримки партнерів?

Ми маємо успішну практику партнерства з місцевою ГО «ПРАВО», експерти якої фахово працюють у складі робочих груп. Зокрема, на етапі запровадження інструментів е-демократії представники цієї громадської організації допомагали нашій територіальній громаді із впровадженням е-консультацій, е-петицій та надавали консультації жителям громади, які брали участь у Громадському бюджеті. Крім того, у взаємодії з ГО «ПРАВО» ми розробили та затвердили Порядок проведення консультацій із громадськістю, Порядок сприяння проведенню громадської експертизи діяльності виконавчих органів, Положення про Громадську раду і навіть нашу місцеву «конституцію» – Статут територіальної громади.

6. Яка кількість осіб вже скористалася можливостями е-демократії у Хмільницькій громаді?

Громадяни нашої ТГ показали хорошу активність у Бюджеті участі, зокрема до голосування за проєкти доєднались більше ніж 9 000 жителів. Стосовно електронних петицій, то їх було подано 13, але жодна не набрала необхідних 100 голосів. Але одну з петицій, яку пропонували жителі громади вирішити – «Створення центру активності громадян», завдяки партнерству з Програмою EGAP нам вдалося у березні цього року вже реалізувати.

Щодо електронних консультацій, то їх було оприлюднено 18. Також у нас функціонує чат-бот «СВОЇ», де зареєстровано 287 користувачів у застосунку Viber та 697 у застосунку Telegram.

Крім того, жителі нашої громади мають можливість підписатися та читати у зручному форматі електронний бюлетень міської ради «Хмільницька громада». Видання також виходить друком щомісяця тираж- 5 000 примірників та розповсюджується безкоштовно серед жителів громади.

7. Чи виникали у вас страхи або сумніви під час розроблення та впровадження е-дем?

При розробленні та впровадженні інструментів е-демократії в нашій громаді не було особливих хвилювань, а лише приємні очікування для поліпшення участі громадськості у вирішенні питань місцевого порядку. Ми сподівалися, що е-демократія зменшить бар'єри для доступу до інформації та забезпечить більшу прозорість та відкритість в ухваленні рішень на місцевому рівні, а також сприятиме більш ефективному вирішенню проблем та потреб громади шляхом залучення громадян до процесів ухвалення рішень.

8. Чи справдились очікувані результати у громаді після успішного запуску електронної демократії?

Так як у кожній територіальній громаді інструменти е-демократії працюють по-різному, ми переконались, що для успішного застосування і використання цифрових рішень важливо проводити консультації з мешканцями громади, інформувати та навчати громадян користуванню новими сервісами. Ми впевнені, що відкрите спілкування та надання допомоги громадянам значно сприяє ефективному вирішенню потреб та проблем громади.

Публікація в межах реалізації проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад», що став можливим завдяки підтримці Вінницької обласної військової адміністрації у партнерстві із Міністерством цифрової трансформації України та ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини», що фінансується швейцарсько-українською Програмою EGAP, яка виконується Фондом Східна Європа.

Назад до розділу