• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Слава мужнім ліквідаторам аварії на ЧАЕС!

eye

134

26.04.2023 08:36

RSS

Шановна Хмільницька громадо!

Уже 37 далеких років відлетіло у вирій нашої пам’яті з часу аварії на Чорнобильській АЕС.

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталися два вибухи та пожежа, внаслідок яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі.

Це в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі у 1945 році. Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу!

Чорнобиль – не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч мужніх українців.

Щоб запобігти подальшим викидам радіоактивних матеріалів, до кінця 1986-го року четвертий реактор АЕС був накритий спеціальним «саркофагом», збудованим руками сотень тисяч добровольців і мобілізованих солдатів, і Чорнобильська АЕС була знову введена в експлуатацію. Однак, великі пожежі та аварії в 1991 та в 1996 роках привели до зупинення спочатку другого, а потім і першого реактора. У 2000-у році був зупинений останній, 3-й реактор, і Чорнобильська АЕС повністю припинила свою роботу.

У 2019 році завершилося будівництво нового саркофагу, основна функція якого полягає в обмеженні розповсюдження радіоактивних речовин, які перебувають в об’єкті «Укриття». Ця умова повинна виконуватися як за умов нормальної експлуатації, так і в разі аварії (руйнація існуючого об’єкту «Укриття»). За проєктом передбачено, що нова споруда буде експлуатуватися впродовж 100 років.

24 лютого 2022 року російські окупанти захопили Чорнобильську АЕС. Вони облаштували на території атомної електростанції командний пункт для угрупувань військ. Ворожими руками знищено і розграбувано унікальну радіологічну лабораторію світового значення з потужними аналітичними можливостями.

Мілітаризація в рази підвищувала рівень радіоактивної небезпеки. Було перервано на декілька днів електропостачання об’єкту «Укриття», спровоковані пожежі у лісових масивах.

Необхідно зважити на неймовірний героїзм персоналу ЧАЕС, адже лише 20 березня 2022 року відбулася часткова ротація персоналу і евакуація осіб, які знаходились на станції.

26 квітня є Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу та Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій та катастроф.

Тому, вшановуючи мужніх ліквідаторів аварії на ЧАЕС у далекому 1986 році, ми схиляємо голову не тільки перед минулим, але й перед теперішнім героїзмом персоналу ЧАЕС, енергетиків та рятувальників, усіх людей зі сміливим серцем і щирою українською душею.

Слава мужнім героям-ліквідаторам!

Вічна пам'ять нескореним навіки!

З повагою

Міський голова

Микола ЮРЧИШИН

#Хмільницький_міський_голова_до_громади

#живі_поки_памятаємо_хмільницька_тг

Назад до розділу