• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

31 травня – Всесвітній день без тютюну

eye

181

31.05.2023 09:34

RSS

31 травня у всьому світі проводиться міжнародна акція по боротьбі з курінням - Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму.

Він був встановлений в 1987 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - добитися, щоб в XXI столітті проблема куріння тютюну зникла.

ВОЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більше половини всього чоловічого населення планети і близько чверті жіночого) від згубної звички - однієї з найбільш поширеніших епідемій за всю історію існування людства - никотиноманії, що стоїть в одному ряду з алкоголізмом і наркоманією. На жаль, на Вінниччині число «прихильників» тютюну також збільшується і за результатами опитування в 2022 році – збільшилось до 25,7% серед опитуваних. Насторожує й те, що за даними опитування за час повномасштабної воєнної агресії Росії у 2022 році почали знов курити після перерви 11,9% респондентів, а вперше спробували курити під час війни – 2%.

Існує вираз, що «крапля нікотину вбиває коня». Деякі учені вважають, що ця крапля здатна убити не одного, а трьох коней. Що ж до людей, то смертельна доза нікотину для людини - 50-100 міліграм.

Куріння тютюну є однією з найсерйозніших проблем сучасної охорони здоров’я й основною причиною передчасної смерті, якої можна уникнути.

За даними ВООЗ, у всьому світі куріння є причиною 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту, який, за статистикою, виникає у 88% курців
та 25% - від ішемічної хвороби серця.

Продукти куріння, і в першу чергу нікотин, вражаючи нервову, серцево-судинну системи, порушуючи роботу органів дихання, травлення, залоз внутрішньої секреції, призводять до розвитку різних захворювань, в числі яких тяжкі бронхіти, емфізема, туберкульоз, рак легенів, атеросклероз, гіпертонія, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарду, рак шлунка, сечового міхура, шийки матки.

В Україні склалася особливо небезпечна ситуація щодо активного поширення тютюнопаління у молодіжному середовищі. За даними Європейського опитування учнівської молоді ESPAD, в нашій країні, 63% опитаної молоді хоча б один раз в житті курили сигарети, 55% респондентів вказали на те, що їм дуже легко купити сигарети (не дивлячись на закони, які забороняють продажу сигарет дітям до 18 років).

Не менш небезпечним є пасивне куріння, особливо для дітей та молоді. Саме воно спричиняє численні бронхіти, пневмонії, астми, серцево-судинні та неврологічні ускладнення. Слід враховувати також тісний зв'язок між курінням та наркоманією – серед споживачів наркотиків близько 85 % тих, хто вже мав чи має досвід паління. Останні наукові дослідження дають підстави стверджувати, що куріння вагітних жінок підвищує ризики розвитку наркотичної залежності у їхніх майбутніх дітей.

Пам’ятайте, куріння тютюну (як звичайних сигарет, так і кальяну) викликає і фізичну залежність і призводить до непоправних негативних наслідків для організму. Усвідомлення шкоди тютюну є дієвою мотивацією, що допомагає подолати тягу! Споживачі тютюнової продукції недостатньо обізнані, що електронні пристрої є не менш

небезпечні, ніж традиційні сигарети.
Бажаємо Вам прийняти правильне рішення – відмовитись від куріння та дотримуватись його, адже Ваше здоров’я залежить лише від Вас.

Кожна година, день, місяць та рік без сигарет — крок до покращення здоров’я. Кинути курити — важливе рішення і шанс прожити довге життя з меншою шкодою для здоров’я. Усі види сигарет шкідливі однаково!

Володимир БОЙКО, завідувач ВСП Хмільницький РВ

ДУ «ВОЦКПХ МОЗУ»

Назад до розділу