• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Обережно, борщівник!

eye

186

09.06.2023 09:12

RSS

Борщівник вважається агресивною рослиною або ж, як кажуть науковці, інвазійною, тобто становить загрозу для флори і фауни.

Також він є контактним та дихальним алергеном і має сильний запах, який відчувається вже в трьох-п’яти метрах від рослини.

Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків І-ІІІ ступенів. Для цього достатньо нетривалого і несильного опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненої соком рослини. Час прояву опіку - від кількох годин до кількох діб.

На території України поширені два отруйні види цієї рослини: борщівник Сосновського і борщівник Мантегацці, обидва походять з Кавказу. Борщівник Сосновського з'явився в Україні в 1949 році, його завезли з Кабардино-Балкарії (північний Кавказ) і використовували в сільському господарстві. Інший вид, борщівник Мантегацці, був завезений в Україну у 1927 році, а саме – в Осьмолодське лісництво, що на Івано-Франківщині, але в якості декоративної рослини. Та згодом обидва види знайшли у здичавілому стані: Сосновського – у 80-х роках, Мантегацці – у 60-х роках і рослина стала поширюватися Україною швидкими темпами.

Борщівник Сосновського росте обабіч річок, доріг, лісів, а тепер поступово перебирається і на поля, дачні ділянки. Рослина має високе стебло і велике листя. Може виростати до трьох метрів. Квіти білого або рожевого кольору, суцвіття у формі парасольки. Листя і плоди борщівника багаті ефірними маслами. Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки, що під дією ультрафіолетового (зокрема, сонячного) випромінювання надають йому токсичних властивостей. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Для цього достатньо нетривалого і несильного опромінення сонцем ділянки шкіри, забрудненої соком рослини. Час прояву опіку – від кількох годин до кількох діб. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини перший час не дає жодних неприємних відчуттів, і ви можете просто не звернути на це уваги.

При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з’являються виразки. Після лікування на їх місці залишаються темні плями. Можливі й смертельні випадки після контакту з борщівником. Особливо, якщо вражаються рот чи горло.

Перша допомога при опіку борщівником:

- захистити ділянки дотику шкіри з рослиною від сонячних променів мінімум на дві доби;

- промити уражені місця великою кількістю води з густою мильною піною;

- обробити спиртом або слабким розчином марганцівки (знежирює шкіру, чим послаблює ураження);

- обробити шкіру «Пантенолом» або іншим засобом від опіків;

- невеликі пухирі краще не чіпати. Якщо вони продовжать збільшуватись – потрібно звернутись до лікаря, щоб він розітнув їх у стерильних умовах.

- У жодному випадку не розтирайте уражене місце. Так ви можете рознести подразнюючу речовину буквально по всьому тілу. Особливо важливо не доторкатися до обличчя та очей.

У пральній машині, при помірній температурі необхідно випрати одяг, в якому гуляли по чагарниках борщівнику. Це убереже від поширення висипу по всьому тілу. Також необхідно ополоснути водою взуття.

Запам’ятайте

Збираючись на прогулянку в ліс або поле, де можуть рости отруйні рослини, надягайте штани й сорочку з довгими рукавами. Не робіть фотосесій на фоні борщівника. Знайдіть в інтернеті і роздивіться, як виглядають борщівник чи інші ядовиті рослини. До всіх цих рослин можлива підвищена чутливість. Щоб запобігти лиху, будьте обачними.

Пильнуйте своїх дітей на прогулянках і бережіть себе.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 

 

Назад до розділу