• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Обережно, шахраї!

eye

101

27.06.2023 11:59

RSS

За п'ять місяців цього року Хмільницьким районним відділом поліції розпочато 75 проваджень про шахрайські дії. В порівнянні з минулим роком кількість таких злочинів зросла в чотири рази.

- «Продам дешевше», «Збираю на армію», «Ваша картка заблокована» та на інші злочинні схеми потрапляють не лише люди похилого віку, - зауважив начальник Хмільницького районного відділу поліції Валерій Романк. Аби громадяни вберегли власні кошти, ще раз нагадую про найпопулярніші види шахрайств:

- Телефонні шахрайства (псевдобанкіри телефонують громадянам і під різними приводами виманюють особисті та персональні дані, а також дані банківських карток начебто для їх захисту. Після отримання необхідної інформації злочинці перераховують кошти на підконтрольні їм рахунки).

- Інтернет-шахрайства (під час купівлі-продажу товарів псевдопродавець пропонує занижену вартість товару чи вигідні акції, але просить вас здійснити повну або часткову передоплату за товар, а коли гроші перераховані — зникає).

- Псевдофахівці (аферисти представляються соціальними працівниками, які пропонують обміняти старі купюри грошей на нові, мотивуючи тим, що старі банкноти будуть не дійсними. Таким чином, люди віддають шахраям свої заощадження, а натомість отримують звичайні папірці або сувенірні банкноти. Або ж зловмисники представляються працівниками комунальних служб і, під приводом надання допомоги або перевірки лічильників, проникають до помешкання громадян. Поки господар на щось відволікається, аферисти нишпорять в оселі та забирають цінні речі).

- Ваш родич у біді (шахраї телефонують людям і повідомляють, що родич скоїв злочин або потрапив до лікарні. І для уникнення «покарання», чи «проведення термінової операції» в потрібно заплатити гроші. Дані кошти злочинці просять перерахувати на картковий рахунок, чи підвезти в певне місце, або відати їх третій особі, яка за ними приїде. Після отримання грошей зловмисники зникають).

- Віддалена заміна сім-карти (злочинці дистанційно перевипускають телефонну сім-карту та оформляють онлайн-кредити на ім’я власника у сервісі швидких позик).

Перераховані вище шахрайські схеми є найпоширенішими, але не виключними - наголошує майор поліції Валерій Романюк. З кожним днем з'являються нові види шахрайств. Для того, щоб не втрапити у пастки шахраїв, варто бути уважними та обачними.

У разі, якщо ви стали жертвою шахраїв, необхідно звернутись до найближчого відділу поліції або зателефонувати на «102».

За інформацією Хмільницького районного відділу поліції

Назад до розділу