• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Обережно, ботулізм!

eye

81

10.07.2023 11:38

RSS

У Вінницькій області протягом 2023 року зареєстрований вже другий випадок захворювання на ботулізм! Причиною захворювання стало вживання консервованих грибів (маслят) та кабачків домашнього приготування 2022 року виготовлення.  

Основними симптомами було – порушення зору, ковтання, сухість в ротовій порожнині, утруднене дихання, розлад координації рухів, болі в ногах тощо.

Що ж таке БОТУЛІЗМ та як уникнути цієї хвороби?

БОТУЛІЗМ – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму - Clostridium botulinum.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулінічний токсин, що виробляється клостридіями в анаеробному середовищі (безкисневому, наприклад в герметично закритих банках). Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. Він у 375 тисяч разів активніший від отрути гримучої змії.

Що саме сприяє розвитку даного захворювання?

Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм. Найчастіше, це консерви домашнього приготування (м’ясна тушонка, шинка, гриби, навіть консервовані овочі). Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі! Консервація є якраз найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. В цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють отруту. Найбільшою загрозою для здоров’я людини є домашні консерви, а не продукти, вироблені промисловим способом, як може здатися спочатку. Крім того, збудники хвороби накопичуються в банці з консервантом не скрізь, а «гніздами». Ось чому одні люди, які вживали продукт з однієї банки, можуть захворіти на ботулізм, а інші – ні.

Як запобігти захворюванню?

- під час домашнього консервування необхідно дотримуватися всіх правил гігієни та чистоти сировини;

– не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;

– піддавати термічній обробці (при температурі не менше 100 градусів) банки та кришки в обов’язковому порядку;

– зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;

– знищувати “бомбажні” (вздуті) банки;

– не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими;

- не вживати консерви, термін зберігання яких більше одного року;

- необхідно провести термічну обробку всіх продуктів;

- ботулотоксин менш стійкий до нагрівання. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин;

- в жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована;

- не купувати на ринках у приватних осіб (особливо у місцях не санкціонованої торгівлі!) м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солену, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в  домашніх умовах;

- при появі перших ознак захворювання, потрібно негайно звернутися до лікаря;

- якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих або інших “небезпечних” продуктів, потрібно відразу ж викликати бригаду екстреної медичної допомоги. Стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті;

- якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби. Одужання пацієнтів при цій хворобі відбувається повільно;

- оскільки ботулізм дуже серйозне захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призводити до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично заборонено!

У Вінницькій області за останні вісім років зареєстровано 62 потерпілих, в тому числі 6 дітей. Чотири смертельних випадків серед дорослих! Всі випадки захворювань зареєстровані в побуті.

Характерною ознакою було приготування в домашніх умовах м'ясних консервів (м'ясні тушонки, м'ясні паштети, ковбаси консервовані), риби в'яленої, м'ясних продуктів домашнього приготування, зокрема домашніх ковбас, виготовлення яких було виконано з порушенням технології та санітарних норм.

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не минає безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

ВСП Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ»

Назад до розділу