• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Запитували-відповідаємо: декларування у воєнний час

eye

496

19.07.2023 11:27

RSS

Уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції у виконавчому комітеті Хмільницької міської ради дає роз'яснення на питання декларування, пов'язані з воєнним станом.

 

- Чи потрібно зазначати в декларації дружину (офіційну або цивільну), якщо вона з початку року виїхала за кордон, разом ми не живемо?

Це питання в даний час дуже часто виникає під час декларування. Відповідь на нього - Так, потрібно.

Це ж правило стосується й зазначення відомостей про чоловіків, які знаходяться на фронті.

Попри те, що однією з умов, щоби вважати вашого обранця/обраницю членом сім’ї в розумінні закону «Про запобігання корупції», є спільне проживання, воно не є визначальною ознакою фактичних шлюбних відносин.

Тривале проживання чоловіка та жінки окремо у зв’язку з особливостями їхньої професійної діяльності (наприклад, у зв’язку з відрядженням, проходженням військової служби), навчанням, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми не може свідчити про припинення фактичних шлюбних відносин або про їх відсутність. Це стосується і тривалого проживання окремо через повномасштабне вторгнення рф (наприклад, виїзд одного з подружжя, дітей до іншого міста чи закордон, участь члена сім’ї декларанта у захисті України від військової агресії тощо).

- Що робити, якщо член сім'ї відмовляє у наданні необхідної інформації?

Якщо член сім’ї суб’єкта декларування відмовив йому у наданні всієї або частини інформації, що повинна бути відображена в декларації, і при цьому суб’єкту декларування ця інформація не відома, рекомендується у відповідних полях форми декларації обирати позначку «Член сім’ї не надав інформацію».

Якщо член сім’ї відмовився надати таку інформацію, але ця інформація відома суб’єкту декларування або може бути ним отримана з відкритих джерел (наприклад, із правовстановлюючих документів, відкритих державних реєстрів, порталів), то суб’єкт декларування повинен відобразити у декларації всю відому йому інформацію.

Тому у випадку, якщо суб’єкту декларування не надають інформацію, щоб вказати її у декларації, йому потрібно:

1. Перевірити, чи є ця інформація у відкритих джерелах (реєстрах, порталах, документах або на інших ресурсах).

2. Якщо інформація, якою не ділиться член сім’ї, відсутня у відкритих джерелах, обрати позначку «Член сім’ї не надав інформацію».

Якщо члену сім’ї відповідна інформація не відома і вона не може бути ним отримана з офіційних джерел (наприклад, із правовстановлюючих документів, відкритих державних реєстрів), то у відповідних полях декларації рекомендується обрати позначки «Не відомо».

Обирати позначку «Член сім’ї не надав інформацію» НЕ МОЖНА, якщо:

  • член сім’ї є декларантом та вже подав декларацію чи повідомлення про суттєві зміни у майновому стані за такий же період;
  • у нотаріально посвідченій заяві декларанта про надання згоди на укладення членом подружжя договору зазначена інформація про цей об’єкт (вартість, характеристики тощо) або ж декларант ознайомлений з умовами такого договору.

Недекларування такого об’єкта або обрання у полі щодо його вартості позначок «Член сім’ї не надав інформації», «Не відомо», «Не застосовується» вважатиметься зазначенням недостовірних відомостей.

Обрання позначки «Член сім’ї не надав інформацію» також є підставою для проведення Національним агентством повної перевірки декларації відповідно Закону.

- Чи прирівнюються ВПО, які проживають разом із суб'єктом декларування, до членів його сім'ї?

Членами сім’ї суб’єкта декларування є будь-які особи, які станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року:

  • спільно проживали;
  • були пов’язані спільним побутом;
  • мали взаємні права та обов’язки із суб’єктом декларування, у тому числі особи, які спільно проживали із суб’єктом декларування, але не перебували у шлюбі.

Внутрішньо переміщені особи, які спільно проживали із суб’єктом декларування, без наявності всіх вищезазначених обов’язкових ознак, не прирівнюються до членів його сім’ї.

А отже, інформація, яка стосується таких осіб, не підлягає внесенню до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції у виконавчому комітеті Хмільницької міської ради

#посадовцям_Хмільницька_ТГ

#декларування

Назад до розділу