• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Небезпечний вірус ККГЛ: що це?

eye

117

20.07.2023 10:38

RSS

У світі стрімко поширюється Конго кримська геморагічна лихоманка. Її новий спалах називають найбільшою загрозою громадському здоров'ю. Рівень смертності становить 10-40%.

Сотні випадків зараження зафіксовано в Іраку та Намібії, кілька - у Пакистані та Іспанії. Наразі є ймовірність досягнення Великої Британії. Лихоманку переносять кліщі. Зазвичай для неї властиві Африка, Близький Схід та Азія. Але зміни клімату все змінюють.

Актуальність цієї лихоманки для України пояснюється наявністю природних осередків, де резервуаром і переносником інфекції можуть бути певні іксодові кліщі, додатковим резервуаром — різні дикі й свійські тварини. Найбільше поширена ця лихоманка в південно-східній Україні, включаючи звісно Кримський півострів, дуже рідко може зустрічатися в лісистих районах північно-східної України.

Конго кримська геморагічна лихоманка — гостра вірусна інфекційна хвороба, що передається через укуси кліщів.

Основне джерело інфекції — домашні тварини, дикі дрібні ссавці. Передача від людини людині може відбуватися в результаті тісного контакту з кров’ю, виділеннями чи іншими рідинами організму інфікованих людей. Після перенесеної хвороби розвивається короткотривалий (1-2 роки) імунітет. Хворобі властива весняно-літня (травень-серпень) сезонність (найбільша напруженість сільськогосподарських робіт і активність кліщів).

Основний спосіб передачі — це укус зараженого іксодового кліща. Проміжок часу між моментом зараження й появою перших симптомів інфекційного захворювання становить від 1 до 14 днів, у середньому - 3–6 днів.

Захворювання починається раптово — з лихоманки, нездужання, роздратованості, головного болю та сильних болів у кінцівках та спині, за якими настає нудота, блювота та болі в черевній порожнині. Обличчя та шия опухають і набрякають, сухість у роті, різкий запах із рота. Хворі пригнічені, спостерігається сонливість. У більшості випадків з’являється висип, який починається зі спини, а потім покриває все тіло. Можлива кровотеча із носа, ясен, слизової оболонки щік, шлунку, матки, кишківника та легень. Збільшується печінка, можливі блювота та пронос із кров’ю.

При появі симптомів необхідно звернутися за медичною допомогою до лікаря!

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу