• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Діти і гаджети – на що варто зважати батькам!

eye

73

30.08.2023 10:48

RSS

Відокремлений структурний підрозділ Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ» акцентує увагу на темі: «діти і гаджети».

Діти використовують Інтернет з різною метою: вони спілкуються з друзями, переглядають відео, фільми та виконують шкільні завдання. Окрім того, вони вміло опановують складні програми та додатки, приєднуючись до Інтернету за допомогою мобільних телефонів, планшетів та інших портативних пристроїв.

Інтернет відіграє важливу роль у житті різних вразливих груп дітей та підлітків. Наприклад, дозволяє дітям та особам з інвалідністю спілкуватися і брати участь у різних видах діяльності, надає їм можливість бути на рівних з однолітками в цифровому середовищі, вирізняючись радше своїми здібностями, ніж фізичними вадами.

У середньому протягом тижня діти та молодь витрачають приблизно 2 години на день в Інтернеті і приблизно вдвічі більше у вихідні дні. Дехто з них відчуває себе постійно підключеним. Провідні міжнародні фахівці визначили, що діти та підлітки повинні мати не більше – 1-2 години «екранного часу» на день.

Батькам варто дізнатися про наявні в цифровому середовищі ризики, вміти розпізнавати потенційні загрози, на які можуть наражатися їх діти, активно цікавитися тим, що роблять діти в Інтернеті, якими додатками користуються, який тип контенту вони переглядають, надсилають або створюють, якими послугами та платформами користуються, в які бавляться ігри, а також з якими людьми вони спілкуються.

ПОРАДИ БАТЬКАМ:

• Ознайомтеся з хорошими навчальними, розважальними веб-сайтами та іграми, котрі можна використовувати з дітьми.

• Підтримуйте регулярний, щирий та відкритий діалог з дітьми на актуальні для їхнього віку, теми.

• Навчіть дітей критично ставитися до того, що вони бачать в Інтернеті, розкажіть про те, що не всі люди є тими, за кого себе видають і те, що вони бачать, може бути неправдою.

• Обговорюйте з дітьми проблему тиску з боку однолітків і страх бути неприйнятим у колективі, а також питання вибудовування дружніх відносин в Інтернеті.

• Слідкуйте за дитиною. Якщо вона проводить більше ніж 2години. на день з гаджетами, протестує проти будь-яких обмежень використання пристрою, не може провести день без гаджета, то, ймовірно, ваша дитина потребує допомоги.

• Намагайтеся відволікти дитину іншими заняттями, які змушують її рухатися фізично або психологічно.

• Якщо ж ви відчуваєте труднощі з виконанням цих рекомендацій, не бійтеся звертатися за професійною допомогою до психолога, психіатра, сімейного лікаря.

5 ВПРАВ для підтримки здорового зору дитини:

1.Подивіться у міжбрів’я і затримайте очі на декілька секунд. Поверніться в початкове положення, на декілька секунд закрийте очі.

2.Зведіть очі до кінчика носа і затримайте погляд на декілька секунд. Поверніться в початкове положення і закрийте очі.

3. «Праворуч-ліворуч». Не повертаючи голови, відведіть очі максимально праворуч, поверніться в початкове положення. Так само відведіть очі максимально ліворуч, потім поверніться в початкове положення.

4. «По діагоналі». Не повертаючи голови, подивіться праворуч і вверх, поверніться в початкове положення. Потім подивіться ліворуч і вниз, знову поверніться в початкове положення. Закрийте очі на декілька секунд. Повторіть вправу, починаючи – ліворуч і вверх, потім – праворуч і вниз.

5. «Циферблат». Уявіть, що ваші очі – це годинникова стрілка. Не повертаючи голови, подивіться максимально вниз, повільно повертайте очі по ходу годинникової стрілки, на 12 год зупиніться, потім продовжуйте за годинниковою стрілкою вниз. Зробіть 2 круги, потім закрийте очі на декілька секунд. Повторіть вправу, повертаючи очі проти годинникової стрілки.

Володимир БОЙКО, завідувач Відокремленого структурного підрозділу Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ»

 

Назад до розділу