• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Для захисників, безпеки, соцзахисту, здоров’я, дітей – підсумки

eye

828

RSS

У реаліях воєнного часу завершується 2023 рік. Ми разом прожили цей рік, будували надійний український тил та щораз більше гуртувалися для Перемоги. Які головні пріоритети нам вдалося виконати?! – Про це розповів міський голова Микола Юрчишин у своєму щорічному звіті 20 грудня 2023 року.

Серед пріоритетних завдань виконавчих органів Хмільницької міської ради у звітному періоді були: підтримка ЗСУ, безпека у громаді, соцзахист, допомога переселенцям і громадам, постраждалим від війни, освіта, медицина, злагоджена робота комунальної сфери, доступність адмінпослуг, цифрові рішення, аграрний напрямок, міжнародне партнерство тощо.

Для захисників та безпеки

Хмільницька громада, на щастя, не знає, що таке артобстріл, вуличні бої та ворожа окупація. Тому головне наше завдання – бути надійним тилом захисникам України та підтримувати безпеку в громаді.

Для цього з місцевого бюджету за чотирма цільовими програмами ми спрямували більш як 8,6 млн. грн. Для підтримки захисників і захисниць України надано допомогу 249 військовим та їхнім родинам на суму понад 2,4 млн. грн.; профінансовано потреби військових частин, які зверталися за допомогою, підрозділів тероборони, цивільного захисту, терцентру комплектування і соціальної підтримки, правоохоронних та безпекових структур на суму 5,7 млн. грн.

Коштом працівників міської ради (щомісячні донати) для воїнів придбано автомобілі, генератори, дрони, тепловізори, спеціальне військове спорядження, засоби маскування, термоодяг; доставлялися систематичні вантажі допомоги деокупованим громадам; вирішували разом із родинами всі транспортні та організаційні питання для повернення воїнів «на щиті».

На доброчинному ярмарку до Дня хліба, що згуртовано організували заклади культури та освіти разом із батьками та своїми вихованцями, вторгували понад 220 тис. грн. та придбали два автомобілі для захисників.

У Хмільницькій громаді впроваджується експериментальний проєкт Мінветеранів України «Помічник ветерана». На конкурсних умовах відібрано 5 фахівців ветеранського супроводу. Це люди з числа учасників бойових дій та членів їхніх сімей. Кандидати пройшли навчання в Центрі ветеранського розвитку та вже в наступному році будуть працевлаштовані в Сервісний офіс у нашій громаді.

Головна місія помічника ветерана - всебічна допомога і сприяння захисникам та захисницям у повноцінній адаптації до мирного життя. Також об’єктом професійної опіки помічника ветерана стануть і члени сімей ветеранів, сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України.

У громаді працює 9 електросирен та система гучномовних пристроїв. Створено фонд захисних споруд. Облаштовано пости радіаційно-хімічного спостереження. У с. Березна створено та оснащено пожежно-рятувальний підрозділ (пожежна команда). У Великомитницькому та Березнянському ліцеях встановлено систему пожежної сигналізації. Завершено ремонт та облаштування трьох поліцейських станцій в с.Березна, с.Великий Митник та м. Хмільник.

Критична інфраструктура

Ворог підступний і найприцільніше руйнує господарську інфраструктуру. Особливо гостро це було відчутно в осінньо-зимовий період, коли за погодинними графіками енергетики вимикали світло, а в оселях не було тепла та води.

Ми відповідально підготувалися на випадок дій у критичних режимах і забезпечили свої комунальні підприємства критичної інфраструктури (водоканал, заклади охорони здоров’я та їхні філії тощо) 100% альтернативними джерелами живлення – генераторами. Крім того, вдалося вийти на грантову допомогу і на базі КП «Хмільникводоканал» разом із підприємством «Енергопартнер консалтинг» - розробляємо техніко-економічне обґрунтування, щоб мати локальну електромережу, яка генеруватиме енергію навіть в умовах тотального блекауту.

Партнери міжнародної організації з міграції (МОМ) надали благодійну допомогу «Хмільникводоканалу»: поліетиленові труби, бензинові генератори та водоочисні коагулянти.

У громаді облаштовано пункти незламності, де є світло, тепло, вода та можливість підзарядити мобільні пристрої.

Ми вдячні всім надійним партнерам, міжнародним організаціям та містам-друзям із Польщі за допомогу з оснащенням генераторами об’єктів місцевої комунальної сфери.

Діти – у серці громади

Діти мають навчатися та розвиватися. Знання – це те, що окупанту не осилити, бо інтелект наших дітей теж працює на перемогу. З березня 2023 року заклади освіти громади відновили навчання спочатку за змішаною, а згодом і за очною формами навчання.

Учні 1-4 класів та 5-11 класів із родин пільгових категорій харчуються в закладах освіти безкоштовно. 83 родинам захисників України надано 50% пільгу на харчування дітей у закладах дошкільної освіти, 8 сім’ям, які втратили на війні годувальника – 100% компенсуємо кошти за пільгу на харчування дітей у дитсадках.

Для підвезення учнів і педагогів до шкіл маємо 10 автобусів. Один транспортний засіб передали на потреби ЗСУ.

У 24 закладах освіти громади є найпростіші захисні укриття. У 20 закладах – обладнано тривожну сигналізацію з виведенням сигналу на пульт поліції охорони.

За високі досягнення в навчанні, першість в олімпіадах, конкурсах, спортивних змаганнях завжди мотивуємо наших учнів сертифікатами на грошову допомогу. Це стимулює юних інтелектуалів навчатися ще успішніше.

Для різнобічного розвитку дітей в центрі дитячої та юнацької творчості безоплатно працюють 18 гуртків, у Будинку культури - 9 студій, у дитячо-юнацькій спортшколі – 8 спортивних відділень. У школі мистецтв навчаються розвивати таланти 367 учнів.

На базі міського центру соціальних служб діє Дитяча точка «Спільно». Простір облаштований для потреб дитини: тут є розвиваючі книги та іграшки, засоби для творчості. Дітям та їхнім сім’ям у складних життєвих обставинах, особливо родинам переселенців, надається психосоціальна підтримка.

Особлива увага дітям-сиротам та позбавленим піклування батьків, дітям, які виховуються в неблагонадійних родинах, у прийомних сім’ях, у будинках сімейного типу. На посиленому контролі питання захисту прав дитини та профілактична робота з батьками, які не беруть належної участі у вихованні дитини, з неповнолітніми, які схильні до вчинення правопорушень.

Дитинство так швидко минає. Лише добрі спомини стають незабутніми. Щоб наші діти в різдвяну пору не втрачали віру в дива, творчий колектив відділу культури і туризму разом із працівниками Будинку культури побував у населених пунктах громади з анімаційно-розважальною програмою «Чарівна книга казок» та подарував дітям театральну виставу «Коза-дереза». Діти усміхнені та втішені подарунками. І для нас немає більшого щастя!

Заклади освіти, культури та позашкільні навчальні заклади в позаурочний час стали волонтерськими хабами: тут плетуть маскувальні сітки, сортують допомогу воїнам, малюють та роблять обереги на передову, проводять доброчинні ярмарки та мистецькі заходи на підтримку ЗСУ. Допомога всіх і кожного цінна.

Медичні гарантії

Разом із Україною у звітному періоді ми продовжили йти шляхом медичних реформ. На рівні Міністерства охорони здоров’я визначено КНП «Хмільницька центральна лікарня» Хмільницької міської ради кластерним закладом охорони здоров’я. Це означає, що держава забезпечуватиме лікарню у пріоритетному порядку кадрами та обладнанням і жителі громади отримають медичну допомогу на місці, а не віддалено.

У бюджетному році для міської лікарні виділено кошти для придбання двох апаратів штучної вентиляції легень, комп’ютерного обладнання, медикаментів для пільгової категорії громадян та виплату пільгових пенсій медпрацівникам зі шкідливими умовами праці (майже 1,5 млн. грн.).

КНП «Хмільницький центр первинної медико-санітарної допомоги» Хмільницької міської ради коштом міського бюджету оснащено лабораторним обладнанням (гематологічний аналізатор, аналізатор глюкози, аналізатор сечі та спірограф); комп’ютерною технікою, генераторами для сільських амбулаторій (загалом - 1,3 млн. грн.).

Від участі у проєкті PATH «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що впроваджується Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID), заклад первинної допомоги отримав медичні засоби – аналізатори, апарати для вимірювання глюкози/рівня холестерину в крові, артеріального тиску, тест-смужки, що передані в сільські амбулаторії та пункти здоров’я.

Комунальним підприємством «Центральна Хмільницька аптека №265» Хмільницької міської ради безкоштовно реалізовано медпрепарати для населення на суму 634,7 тис. грн. У сільських населених пунктах на базі сільських амбулаторій реалізовано лікзасоби на суму 179,7 тис. грн.

Соцзахист

Хмільницька громада стала прихистком для 5149 переселенців, з них – 1476 дітей віком до 18 років, 931 пенсіонер, 246 людей з інвалідністю. 900 внутрішньо переміщених осіб отримали грошову допомогу від благодійного фонду "СолідарСвісс Україна".

За програмою «Добро» з міського бюджету (3,9 млн. грн.) отримували одноразову грошову допомогу: люди з інвалідністю І, ІІ групи, діти з інвалідністю, люди у складних життєвих потребах, батьки (опікуни), учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, воїни-інтернаціоналісти, родини, в яких народилося двоє або більше дітей одночасно, внутрішньо переміщені особи.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) видав продуктову допомогу 1212 людям похилого віку, людям з інвалідністю, 96 родинам загиблих захисників України.

У терцентрі працює пункт прокату засобів реабілітації. Послугами пункту скористалися 117 жителів громади.

Соціальні працівники разом із підопічними терцентру теж піднімають фронт: плетуть маскувальні сітки, в’яжуть шкарпетки, шиють адаптивний одяг, виготовляють обереги захисникам та передають воїнам продуктову допомогу. В нашому єднанні – сила!

Підтримка бізнесу

Бізнесу теж непросто в умовах війни. І щоб дати шанс жителям громади мати свою справу та розвиватися, цього року вперше міською радою оголошено Конкурс підприємницьких ініціатив.

Переможцями конкурсу стали троє жителів громади, яким надано підтримку коштом міського бюджету (майже 600 тис. грн.). Це такі проєкти: пункт сортування та зберігання вторсировини, дитячий розважальний центр, дитяче кафе - заклад дозвілля для дітей з батьками шкільного і дошкільного віку.

Люди працюють – тож будуть податки до бюджету громади. І громада буде розвиватися!

Аграрний напрямок

Для підтримки аграріїв ми взяли участь у проєкті продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАУ) за фінансової підтримки уряду Німеччини. У результаті 33 родини переселенців та жителів громади, які прихистили в себе українців від війни, отримали набори для відгодівлі тварин вагою 295 кг кожний.

Також були учасниками проєкту «Згуртовані громади» Всеукраїнської організації громад за підтримки USAID і змогли допомогти 30 родинам переселенців отримати набори насіння овочів для весняної посівної.

Допомогли і жителям сільських населених пунктів, які утримують троє і більше корів, подати заявки до Державного аграрного реєстру. 276 громадян отримали бюджетну дотацію (5300 грн. на одну корову) на суму понад 6 млн. грн.

Залучили грантову підтримку (2 млн. грн.) французької неурядової організації ACTED в межах програми «Забезпечення розширення економічних прав та можливостей жінок для відновлення та розвитку» SEED. 40 жителів громади зможуть реалізувати проєкти господарської діяльності.

203 жителів громади, які утримують малі сільські господарства, стали учасниками програми Продовольчої сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Переможці отримають ваучер на суму 5180 грн. для придбання ветпрепаратів.

Перейменування вулиць

Ми за власну ідентичність і для подолання російської імперської та радянської тоталітарної політики впродовж року завершили 2 етапи перейменування вулиць і провулків у громаді.

Нові назви отримали 52 вулиці/провулки міської громади без зміни нумерації будівель та споруд.

Правовстановчі документи, технічна документація на земельні ділянки та нерухоме майно, інші документи, які містять назву перейменованих вулиць та провулків, є чинними відповідно до законодавства України. Отже, нові назви вулиць і провулків не є підставою для переоформлення документів на нерухоме майно чи перереєстрації місця проживання. Внесення змін до документів відбувається лише за особистої необхідності громадян.

Міжнародна допомога

На щастя, маємо надійних друзів в Україні та за кордоном. І в цьому році ми знову переконалися, що поряд люди, які завжди нас підтримають.

Це наші партнери з польських міст-побратимів Бусько-Здруй, Криниця-Здруй, Тарнов, Бєрава та Щавниця, громад із міст Краків, Гданськ, Остфільдерн (Німеччина), Зюйдларен (Нідерланди), а також із представництв міжнародних організацій та фондів: Міжнародна організація з міграції, представництво організації Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH (Німеччина), представництво ЮНІСЕФ в Україні, Міжнародна гуманітарна організація INTERSOS, Благодійна організація «Міжнародний благодійний фонд «Руки допомоги», Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа», Філія Медейр в Україні та інші.

Упродовж року від перелічених вище добродіїв отримано 19,5 т благодійної та гуманітарної допомоги. Це продукти харчування, засоби гігієни, ковдри та матраци, одяг та взуття, медичні засоби, павербанки, лікарняні ліжка, інвалідні візки, пожежне обладнання, побутова техніка, генератори тощо.

Також до громади надходили гуманітарні вантажі від обласної військової адміністрації та районної військової адміністрації з продуктовими наборами, засобами гігієни та одягу.

Маючи продовольчий запас, ми допомагали переселенцям, людям у потребі, всім необхідним ділилися з прифронтовими та деокупованими громадами.

Польські гміни Бусько-Здруй та Бєрава в якості допомоги передали нашій громаді пожежний автомобіль із обладнанням, автобус та мікроавтобус.

Адмінпослуги

Влада – це часом остання інстанція, до якої звертаються люди. І ми маємо зробити все і робимо все можливе, щоб жителі громади були задоволені якістю надання адміністративних і соціальних послуг.

На жаль, не всі громадяни можуть прийти до Центру адмінпослуг чи управління соцзахисту, тому наш обов’язок однаково дбати про потреби всіх людей. Разом зі своїми партнерами швейцарсько-українською Програмою EGAP ми знайшли рішення – і маємо «Мобільну валізу», що оснащена автоматизованим обладнанням. Адміністратори ЦНАПу допомагають громадянам оформити адмінпослугу за місцем проживання/перебування (удома, у лікарні, у закладі соціальної сфери тощо). Таким чином 7 жителів громади змогли отримати одноразову матеріальну допомогу на лікування.

При ЦНАПі створено «паспортний офіс», що розпочав роботу в березні 2023 року в партнерстві з Міграційною службою України у Вінницькій області. Послугами вже скористалися 462 громадян. Видано 397 документів.

Законодавством визначено перелік адмінпослуг, за які громадяни сплачують кошти в міський бюджет. Це - реєстрація нерухомого майна, реєстрація юридичних і фізичних осіб-підприємців, отримання витягів із Державного земельного кадастру, оформлення паспортів, реєстрація/зняття з реєстрації місця проживання. За такі адміністративні послуги до бюджету громади впродовж 10 місяців надійшло понад 1 млн. грн.

Цифрові рішення

Цифровізація – це теж про довіру до нас, влади. Тому ми постійно підвищуємо свій рівень цифрової грамотності та жителів громади, відкриваємо нові цифрові можливості, допомагаємо жителям громади користуватися зручними електронними сервісами.

У 2023 році взято курс на інформатизацію Хмільницької громади: за погодженням з Міністерством цифрової трансформації України в межах обласного проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» розроблено та затверджено місцеву Програму інформатизації. Це своєрідна дорожня карта, на якій позначено головні заходи на 2023 – 2025 роки та наші завдання з акцентом на кожну людину, її важливі запити та актуальні рішення.

Для підвищення рівня цифрової грамотності громади, особливо людей «елегантного» віку, в Інтернет-центрі Хмільницької публічної бібліотеки працює цифровий амбасадор.

У Будинку культури створено Центр активності громадян, який оснащено сучасною комп’ютерною технікою та інтерактивним обладнанням.

У 2022-2023 навчальному році ліцеї та гімназії оцінюють своїх вихованців в електронних журналах та щоденниках. Таке цифрове рішення реалізовано для зручного формату усіх учасників навчального процесу – вчителів, учнів, батьків.

У межах національного проєкту «Ноутбук кожному вчителю» заклади освіти отримали 39 хромбуків від Міносвіти і науки України. Пристрої оснащені спеціалізованою операційною системою Chrome OS.

Установлено дві станції моніторингу якості повітря (SaveEcoBot та EcoCity), що в режимі онлайн фіксують радіаційний фон у громаді.

Меморіальна міцність

Цей рік був роком важкої боротьби і втрат найкращих воїнів-героїв. Нам всім було важко, але ми були поруч і не втрачали сили в безнадії. Ми всією громадою підтримували родини героїв «на щиті», зустрічали своїх земляків уклінно та гідно провели їх до місця останнього спочинку.

Допомагали і будемо допомагати в усіх потребах сім’ям, які втратили найдорожчих, хоч кровну рану не загоїти.

На могилах захисників-героїв коштом міського бюджету установлено флагштоки з Прапорами України.

На фасаді Будинку культури встановлено меморіальну дошку захиснику України Дмитру Зарубі.

Разом із родинами полеглих на війні створимо в громаді меморіальний парк пам’яті захисників-героїв.

Про бюджет на 2024 рік

20 грудня 2023 року на сесії міської ради ухвалено Бюджет громади-2024. Основні видатки головного кошторису спрямовано на оборону країни, соціальну підтримку громадян та комунальне господарство.

Доходи бюджету (майже 25 млн. грн.) буде скорочено за рахунок вилучення з місцевого бюджету податку на дохід фізичних осіб військових. Військовий ПДФО зараховується до держбюджету з 1 жовтня 2023 і до 31 грудня року, в якому закінчиться воєнний стан.

21,8 млн. грн. – закладено на харчування дітей 1-4 класів та дітей 5-11 класів пільгових категорій у закладах загальної середньої освіти та закладах дошкільної освіти.

Понад 8 млн. грн. – на соціальні виплати (допомога онкохворим, людям з інвалідністю, дітям з інвалідністю, людям похилого віку, жителям громади, в яких народилося двоє і більше дітей одночасно тощо).

4,5 млн. грн. – на виконання завдань щодо відсічі збройної агресії, забезпечення недоторканості державного кордону та захисту держави, реалізації заходів територіальної оборони та захисту безпеки населення (підтримка захисників і захисниць та їхніх родин, допомога військовим у разі поранення, цивільний захист та безпека у громаді).

Більш як 1,8 млн. грн. – на розвиток дітей та молоді (нагороди обдарованим дітям, оздоровлення дітей пільгових категорій).

1,4 млн. грн. – на підтримку спортсменів (за високі досягнення у спорті, перемогу у змаганнях).

Також серед видатків - забезпечення роботи комунальних підприємств та утримання інфраструктури, оплата енергоносіїв, пального для комунальної техніки, діяльність закладів охорони здоров’я, закладів культури, соціальної сфери, органу місцевого самоврядування.

 

Підсумовуючи, міський голова висловив вдячність кожному небайдужому жителю громади, депутатам Хмільницької міської та Вінницької обласної рад, народному депутату України Петру Юрчишину, членам виконкому міської ради, старостам, посадовцям, керівникам підприємств та організацій, підприємцям і суб’єктам господарювання, громадським активістам, волонтерам, які віддано трудилися, щоб Перемога стала ближчою і всі ми змогли щасливо жити у вільній, своїй, найкращій Україні.

Працюємо разом далі! Працюємо для Перемоги!

 

Розгорнута версія звіту доступна на офіційному вебсайті Хмільницької міської ради в Розділі «Влада-Міський голова-Щорічний звіт/2023».

 

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради 

 

 

Назад до розділу