• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Грип, ГРВІ та COVID-19: як уберегтися

eye

69

02.02.2024 09:20

RSS

Протягом січня 2024 року зафіксовано підвищення захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19. У порівнянні з минулим тижнем, кількість хворих зросла на 29,4%.

На відміну від симптомів застуди, симптоми грипу виникають раптово та проявляються у більш гострій формі. Як правило, це різке підвищення температури тіла (понад 38°С), головний біль, біль у м'язах/горлі, кашель, нежить.

Найважче грип протікає у людей, які належать до груп ризику: дітей, вагітних та породіль, старших людей 65+ років, людей з ослабленим імунітетом, онкологічними, хронічними та неврологічними захворюваннями, ожирінням, а також медичних працівників.

Для усіх цих категорій людей грип (те ж саме стосується і COVID-19) становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво знижує шанси видужати без небезпечних ускладнень, а часто - і вижити.

Якщо у вас з'явились будь-які симптоми грипу/ГРВІ/COVID-19, повідомте телефоном про це сімейного лікаря задля отримання рекомендацій щодо подальшої тактики поведінки.

Аби запобігти інфікуванню, дотримуйтеся простих правил:

- часто, ретельно, а головне правильно мийте руки із милом;

- користуйтеся дезінфектантами та антисептиками у побуті;

- дотримуйтеся дистанції під час особистого контакту понад 1,5 м;

- дотримуйтеся кашльового етикету;

- намагайтеся уникати будь-яких скупчень людей.

Вітамін С - не є чудовим засобом для профілактики грипу. 

Часник і цибуля теж не захищають від грипу. У надмірних кількостях вони здатні призвести до проблем із шлунково-кишковим трактом, а запах - до кашлю та спазму бронхів.

Грип не лікується антибіотиками.

Якщо ви все ж захворіли, залишайтесь вдома та не розповсюджуйте поширення інфекції.

Щорічна вакцинація від грипу - це найкращий спосіб суттєво зменшити ризик захворіти на грип та знизити ризик серйозних ускладнень, госпіталізації і, на жаль, смерті.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу