• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Про захворюваність на грип та ГРВІ у громаді

eye

247

05.02.2024 10:02

RSS

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснює постійний моніторинг захворюваності на грип та ГРВІ. Станом на 02.02.2024 року, перевищення епідеміологічного порогу немає.

Впродовж п'ятого тижня 2024 року захворюваність на грип та ГРВІ в порівняні з попереднім тижнем 2024р. зросла на 29,4% і склала 946,0 на 100 тисяч населення.

В цілому за 5 тиждень за медичною допомогою з приводу грипу та ГРВІ звернулась 563 особи, серед захворілих дітей до 17 років – 324, що складає 57,5%, дітей шкільного віку - 235, що складає 41,7%.

По місту захворіло 459 осіб, дітей до 17 років – 267 осіб, в тому числі шкільного віку – 179 осіб. Питома вага дітей склала – 58,1%.

Госпіталізовано за тиждень 109 осіб, в тому числі 70 дітей.

Зареєстровано 6 випадків підтвердженого грипу А.

Вакциновано проти сезонного грипу, станом на 02.02.2024 року, 2 особи.

З метою запобігання розповсюдження захворюваності та ускладнення епідемічної ситуації на грип та ГРВІ на території Хмільницької ОТГ рекомендуємо дотримуватися основних рекомендацій:

  • уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • обмежити відвідування місць великого скупчення людей;
  • регулярно провітрювати приміщення;
  • часто мити руки з милом - щонайменше 20 секунд, за відсутності води та мила використовувати спиртові антисептики;
  • не торкатися очей, носа, рота немитими руками;
  • уникати обіймів, поцілунків і рукостискань;
  • прикривати ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути.

Разом з тим для попередження виникнення спалахів захворювання на грип та ГРВІ серед дітей в освітніх закладах необхідно посилити дотримання протиепідемічного режиму, а саме посилити дезінфекційний режим, проводити регулярне провітрювання приміщення. З метою ранньої діагностики і своєчасного виявлення хворих щоденно при прийомі дитини до закладу дошкільної освіти проводити опитування батьків про стан здоров'я дитини, проводити температурний скринінг. При поширенні захворювання слід заборонити проведення масових дитячих заходів. Постійно проводити санітарно-освітню та роз'яснювальну роботу серед батьків, наголошуючи на тому, щоб при появі перших симптомів залишали дітей удома та зверталися за медичною допомогою до сімейного лікаря.

Однак найкращим засобом, що забезпечує повноцінну та високоефективну профілактику грипу, є вакцинація. Вакцинуватися можна не лише на початку, а і впродовж усього епідсезону. Щеплення від грипу не входить до списку обов'язкових, рекомендованих національним Календарем вакцинації, але належить до рекомендованих. Щеплення від грипу рекомендується робити дітям у віці від 6-ти місяців, а також усім дорослим людям.

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу