• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як спілкуватися з людиною з порушенням слуху чи мовлення?

eye

221

06.02.2024 16:38

RSS

Нам усім не завадить знати, як подолати бар?єри у спілкуванні з людиною, яка має порушення слуху чи мовлення.

І тут доречні будуть поради Міністерства юстиці України. 

Отже, якщо ви спілкуєтесь з людиною, яка користується послугами помічника-компаньйона чи, наприклад, перекладача жестової мови, звертайтесь особисто до людини, а не до супроводжуючого чи помічника.

Ви можете зіткнутися із ситуацією, коли до вас звернуться із проханнями говорити гучніше. Деякі люди з порушеннями слуху можуть не знати жестової мови, але вміють читати по губах. Тоді вас можуть попросити артикулювати чіткіше. Не гучніше, а саме — чіткіше промовляти слова. У деяких випадках крик може нашкодити комунікації, адже він змінює вираз обличчя, і людині може бути важко зчитати інформацію.

Також важливо не ховати своє обличчя, не відвертатись убік, щоб ваші слова не втрачали емоційного забарвлення та інтонації.

Якщо у вашого співрозмовника є труднощі з промовлянням слів, не поспішайте і дочекайтесь, аби людина завершила думку. Не намагайтесь договорити за неї чи виправляти її фрази!

У разі, якщо ви чогось не розумієте з розмови, не робіть вигляд, що вам усе зрозуміло. Не бійтесь перепитати чи уточнити відповідь у співрозмовника.

Текст підготовлено на основі матеріалів «Довідника безбар’єрності» (https://bf.in.ua/), розробленого в межах ініціативи «Без бар’єрів» першої леді України Олени Зеленської.

За інформацією Міністерства юстиці України 

Назад до розділу