• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Неля РИБАК - Почесний громадянин міста Хмільника

eye

154

04.04.2024 09:24

RSS

Колекціонерці та засновниці музею «Черевичок» у м.Хмільнику Нелі РИБАК рішенням 58 сесії Хмільницької міської ради присвоєно звання «Почесний громадянин міста Хмільника».

Відкриття унікального для міста і держави закладу культури відбулося 27 грудня 2021 року за підтримки міського голови Миколи ЮРЧИШИНА. Тоді ж представники Національного Реєстру Рекордів України офіційно зареєстрували національний рекорд України щодо найбільшої колекції декоративно-сувенірного взуття Нелі РИБАК - 8252 експонати.

Черевички зустрічають відвідувачів уже від самого порогу музею, який розмістився у 6-ти залах площею 528 кв.м. Тут є підставки під вазони у вигляді черевиків, ковбойські чобітки та у вигляді тварин, інші садові красені.

Оригінально і грайливо виглядають три різдвяні ялинки, найбільша з яких практично всипана численними іграшками-черевичками, та ціла шафа таких же новорічних штуковин. Цей святковий оазис присутній у музеї упродовж року і відразу налаштовує відвідувачів на очікування якогось дива.

Раніше свою дорогоцінну колекцію, яка постійно збільшувалася, пані Неля зберігала у власному будинку та навіть надворі. Сьогодні ці експонати відзеркалюють яскравим сяйвом у всій своїй красі на сучасних світлих полицях, що вигідно підкреслюють неймовірну філігранну майстерність і забезпечують їх усебічний огляд.

У цьому неповторному арт – простірі є різновиди керамічних виробів (порцеляна, бісквіт, фаянс), вироби зі скла, кришталю, шкіри, дерева, лози, різних металів, тканини, рогози, пластику, воску, гуми та багатьох інших матеріалів, що просто вражають своїм різномаїттям.

Представлена продукція знаменитої італійської порцелянової фабрики Каподімонте, вироби Королівського фарфорового заводу Німеччини (є черевичок з німецької порцеляни, якому понад 200 років), богемський кришталь із Чехії тощо. Деякі предмети датуються серединою XVIII-го століття, але більшість зроблені у XX-му.

Частиною експозиції є придбана засновницею музею колекція сувенірних чобітків, що була зібрана у США з 1938 по 1952 роки.

Друзі та знайомі пані Нелі привозили найрізноманітніші сувенірні витвори з усього світу: Франції, Австрії, Німеччини, Італії, Бельгії, Китаю, Таїланду.

Є туфельки з мереживом, чобітки-флакони з парфумами, чобітки-пляшки з міцними напоями, чудова підбірка японської порцеляни, бісквітний фарфор з Тайваню.

В окремій локації, яку колекціонерка називає "кухня", зібрані чобітки у вигляді кухонного приладдя — келихи для пива, відкривачки, форми для шоколаду, підставки під пляшки.

Багато виробів - це мистецька робота, представлена в єдиному екземплярі, яких у світі більше ніде не знайти. Таких, наприклад, як «Зірка Давида» — малесенький, як мізинець, але це – одиничний зразок, або ж черевик-акваріум з муранського скла ручної роботи, виконаний в дуже складній техніці та з високим рівнем креативності.

Є серед предметів музею колекція, яку у професійних колах називають “Історична англійська колекція”, виготовлена в 1994 році. У ній усі черевички з костяного фарфору. Вони легенькі і просвічуються. Ці вироби – мрія кожного колекціонера-філоботиста, тому що, по-перше, це якісний фарфор, по-друге, їх усього 25 і створені вони за зразками брендового взуття. У цьому їх неповторність і цінність.

 

Широко представлена у музеї українська культурно-історична спадщина: дуже гарні вироби з елементами петриківського розпису, є витинанка, виготовлена нашим хмільницьким митцем, народним майстром витинанки Дмитром ВЛАСІЙЧУКОМ. По-особливому щемливо зачаровує і викликає ностальгічні почуття ще мирна(!) порцеляна з нашого українського Донецька.

Чимало зібраних виробів у свій час було зроблено під індивідуальне замовлення, з ексклюзивним дизайном – самобутніх, дивовижних і таких різних.

Пані Неля знає багатьох колекціонерів та виробників з інших країн. В Україні у кожній області теж є такі колекціонери, але їх колекції значно менші. Усі ці люди – фанати своєї справи і справжні мисливці за оригінальними сувенірними речами. До прикладу, не кожен великий колекціонер має таку колекцію як «Пори року» дванадцять туфельок з відповідними квітами, що символізують дванадцять місяців року. Таке зібрання – мрія багатьох філоботистів. З Албанії вона привезла цілу колекцію їхнього національного взуття. Є у колекціонерки черевички з заводу «Костабода», що славиться виготовленням дзеркал та скла чудової якості, заснованого ще у 1842 році.

На полицях – мініатюрні чобітки і більші за розміром, надзвичайно елегантні та грубі, розкішні королівські та простацькі, легкі й прозорі і важкі, масивні. Не сумнівайтеся: ви неодмінно знайдете, в які закохатися!

В Україні аналогів колекції та музею немає. Саме лише існування у Хмільнику цієї химерної ярмарки взуття – подія непересічна і варта уваги.

Тож пані Неля пишається, що завдяки її захопленню у Хмільнику під одним дахом зібрані краса й фантазія, створені людиною - результат неймовірних ідей та копіткої праці. А загалом усе це естетичне надбання - рідкісні фрагменти історії, культури, мистецтва, про які можливо дізнатися лише в цьому чарівному місці, споглядаючи колекцію, слухаючи тих, хто пропустив свою пристрасть до колекціонування через серце і присвятив їй частину життя.

Цей рукотворний і водночас казковий світ не лише вражає, він відкриває елементи культури 70-ти країн світу, різних часів і навіть - різних епох, а ще – зачаровує відвідувачів цікавими історіями й історичними фактами, які зберігає у собі кожен експонат. Їх кількість сьогодні вже збільшилася до понад 9-ти тисяч, і усі вони демонструють, що людській майстерності немає меж.

Засновниця музею Неля РИБАК, завдячуючи якій у Хмільнику з’явилася така дивовижа, – надзвичайно щира та позитивна жінка. Вона веде свою сторінку у фейсбуці, яка пломеніє теплом, добротою і щирістю, де гуртує навколо себе шанувальників мистецького середовища. Тут і патріотизм, і філософія, і сучасність, і глибокі народні витоки. Майже на кожне свято у неї є тематичний експонат зі своєї колекції, який вона публічно презентує і лаконічно та з любов’ю підписує.

Зрештою, це не просто особлива територія з найбільшою у Європі і єдиною в Україні колекцією. Такий сучасний арт-простір для курортного Хмільника надзвичайно важливий, адже він є справжньою родзинкою для міста, додає йому туристичної привабливості та своєрідного фірмового акценту. Відвідавши його, ви отримаєте силу-силенну позитивних емоцій та приголомшливих вражень.

Тож зичимо містянам і засновникам цього розкішного закладу, щоб він став невід’ємною частиною туристичної України, щоб і українські, й іноземні туристи мріяли відвідати хмільницький «Черевичок» і наше чудове місто.

Цей фантастичний і єдиний у своєму роді музей в Україні цілком логічно заслуговує на те, щоб стати одним з найцікавіших та найпопулярніших місць у добірці туристичних перлин нашої держави, яке принесе кожному неабияке естетичне задоволення та зробить на краплинку щасливішим.

Організаційний відділ Хмільницької міської ради

 

 

 

Назад до розділу