• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як підтримати родини зниклих безвісти

eye

51

07.06.2024 13:35

RSS

У реєстрі налічується понад 36 тисяч записів про осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, - інформує Український ветеранський фонд.

Зникнення безвісти є однією з найтяжчих ситуацій, із якими стикаються родини. Це не тільки фізична втрата, а й емоційна та психологічна травма, яка може залишити глибокий слід у серцях тих, хто залишається. Це страшна ситуація, що супроводжується широким спектром емоцій: розпачем, неспокоєм, тривогою, надією та розчаруванням.

Як правильно підтримати тих, чия близька людина зникла безвісти — розповідає психологиня Українського ветеранського фонду Ганна Самородченко:

Виявляйте емпатію. Важливо показати свою підтримку родині й друзям. Бажано не говорити «Я розумію, що ви відчуваєте» й не вживати слова «горе». Краще: «Я тут, щоб вас підтримати» або «Я завжди готовий/готова послухати». Люди можуть відчувати розпач, тривогу або збентеження, і їм може бути необхідно висловити свої почуття. Просто бути поруч і прислухатися до їхніх емоцій може бути дуже помічним.

Будьте присутніми. Бути поруч із родиною й друзями — значний підтримувальний чинник. Будьте доступними для спілкування, проводьте час із ними, допомагайте в повсякденних справах або просто слухайте їх, якщо вони хочуть поділитися почуттями.

Допомагайте в пошуку. Ви можете пропонувати допомогу в цьому процесі, наприклад, розповідати про зниклу людину знайомим або ділитися інформацією про неї у соцмережах.

Зберігайте надію. Це важливо робити навіть у найскладніших ситуаціях. Допоможіть родині й друзям вірити в можливість повернення зниклої людини та підтримуйте їх у цьому.

Звертайтеся до професіоналів. Якщо відчуваєте, що ситуація стає занадто важкою для родини або для вас, не соромтеся звернутися до професіоналів. Психологи та групи підтримки можуть надати необхідну допомогу.

Детальніше читайте у матеріалі Ганни Самородченко для Дзеркала Тижня: https://zn.ua/.../rodini-zniklikh-bezvisti-jak-jikh...

Під час складних випробувань не слід нехтувати кваліфікованою допомогою. Фахівці Гарячої лінії Українського ветеранського фонду надають підтримку щодня та цілодобово.

Дзвінки у межах України безплатні: 0800332029.

Цей проєкт став можливим завдяки програмі Український Фонд Швидкого Реагування IREX яку втілює IREXза підтримки Державного департаменту США.

Український ветеранський фонд Мінветеранів

Назад до розділу