• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

До уваги керівників місцевих підприємств!

eye

102

27.06.2024 11:29

RSS

П А М * Я Т К А

для керівників підприємств міської територіальної громади щодо запобігання виробничого травматизму і виникнення аварій на підприємствах у зв*язку з можливим аномальним підвищенням температури довкілля.

 

Спекотний мікроклімат має шкідливий вплив на організм людини, викликаю­чи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб. Особливо це стосується тих, хто працює на відкритих місцевостях, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування. Робочий процес за таких умов необхідно організовувати з урахуванням заходів профілактики перегрівання організму і рекомендацій, викладених у пам’ятці.

- З метою профілактики перегрівання організму (гіпертермії) необхідно органі­зувати раціональний режим праці. При роботах на відкритих місцевостях і температурі зовнішнього повітря 35°С і вище, тривалість періодів безперерв­ної роботи повинна складати 15-20 хвилин з наступною тривалістю відпочин­ку не менше 10-12 хвилин в охолоджуваних приміщеннях. При цьому допус­тима сумарна тривалість термічного навантаження за робочу зміну для осіб які використовують спеціальний одяг для захисту від теплового випроміню­вання не повинна перевищувати 4-5 годин, і 1,5-2 години для осіб без спеціа­льного одягу.

- В охолоджуючих приміщеннях, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур, слід підтримувати температуру повітря на рів­ні 24-25°С.

- Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 °С за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечір­ній час.

- Для захисту від надмірного теплового випромінювання необхідно викорис­товувати спеціальний одяг або одяг з натуральних тканин. В умовах підви­щеної температури рекомендується допускати до роботи осіб, які відповідно до проведених медоглядів не мають проблем із здоров’ям. З метою профіла­ктики зневоднення організму рекомендується правильно дотримуватися пит­ного режиму. Рекомендована температура питної води, напоїв, чаю +10-15°С.

- Для оптимального водозабезпечення рекомендується також відшкодовувати втрату солей і мікроелементів, що виділяються з організму з потом, за раху­нок вживання підсоленої води, мінеральної лужної води, молочно-кислих напоїв (знежирене молоко, молочна сироватка), соків, вітамінізованих напо­їв, киснево-білкових коктейлів. Пити воду слід часто і потроху, щоб підтри­мувати хорошу гідратацію організму (оптимальний вміст води в організмі, який забезпечує його нормальну життєдіяльність, обмін речовин). При температурі повітря більше 30°С і виконанні робіт середньої тяжкості, потрібно випивати не менше 0,5 л води на годину - приблизно один стакан кожні 20 хвилин.

Звертаємо особливу увагу керівників господарюючих суб’єктів Хмільницької міської Т Г з усією відповідальністю поставитися до виконання вище зазначених заходів на очолюваних підприємствах в період можливого аномального підвищення температури повітря з метою забезпечення здорових та безпечних умов праці для працівників, оскільки життя людини є найвищою цінністю держави.

Виконком Хмільницької міської ради,

управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Назад до розділу