• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

«Доступне житло для ВПО»: що вже зроблено у громаді

eye

147

03.07.2024 15:22

RSS

Людині треба мати дім. Тоді в серці живе прагнення вільно облаштовувати свій побут, власним чином створювати свій сімейний затишок, мати надію в майбутнє. На жаль, у багатьох українців та українок війна забрала таку можливість. Люди втратили роками нажиті помешкання, своїх близьких, свій дім, роботу, справу свого життя і покликання, опинилися у складних життєвих обставинах.

- Починаючи з 24 лютого 2022 року Хмільницька громада прийняла більш, як 11 тисяч громадян, які через війну вимушено залишили свої домівки. Упродовж 2022 – 2023 років у громаді проживало понад 9 тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Станом на 1 липня 2024 року, на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення міської ради перебуває 4665 ВПО (3480 сімей), - розповідає міський голова Микола Юрчишин.

Міський голова констатує, що Хмільницька громада є учасницею актуального проєкту «Покращення житлових умов внутрішньо переміщених осіб на сході України», що передбачає будівництво багатоповерхового житлового будинку. Таке житло планується надавати ВПО в межах доступної довгострокової оренди.

16 лютого 2024 року підписано Меморандум про співпрацю між Хмільницькою міською радою, Міжнародною організацією з міграції (МОМ), Вінницькою обласною державною (військовою) адміністрацією та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Що вже зроблено в межах проєкту? – коментує начальник Управління містобудування та архітектури, головний архітектор Олександр Олійник:

- Хмільницька міська рада виділила земельну ділянку для будівництва багатоквартирного житлового будинку по вулиці Українця Владислава в місті Хмільник. Замовником проєкту (МОМ) проведено геодезичні вишукування (топозйомку) цієї земельної ділянки.

Із проектантами та партнерами проєкту погоджено концепт- дизайн майбутньої будівлі. Управлінням містобудуванння та архітектури міської ради видано містобудівні умови та обмеження на будівництво об’єкта. Наразі міською радою, за запитом проєктної організації, здійснено замовлення технічних умов та обмежень на приєднання об’єкта до електричних та газових мереж, водопостачання та водовідведення, планування вуличної мережі, проектування інженерно-технічних заходів цивільного захисту та укриття в захисних спорудах.

За якими критеріями буде проводитися відбір орендарів житла? – пояснює Юрій Підвальнюк, начальник управління агроекономічного розвитку та євроінтеграції Хмільницької міської ради:

- Будівництво житла – потрібна справа. Але не менш важливо прописати порядок отримання громадянами соціального житла та критерії відбору орендарів. Над цим ми, власне, зараз працюємо. За розпорядженням міського голови створена робоча група, яка розробляє проєкт Житлової програми. Це буде локальний документ, яким ми, міська влада, наші партнери та орендарі соціального житла, будемо керуватися на всіх етапах впровадження проєкту.

Житловий проєкт фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Німецький банк розвитку (KfW) та передбачає будівництво до 2 000 квартир для приблизно 6 000 осіб у Чернівецькій, Київській, Львівській, Івано-Франківській та Вінницькій областях. Житло стане доступним для внутрішньо переміщених осіб та вразливого місцевого населення завдяки механізму оренди, який буде розроблено та впроваджено в рамках проєкту.

 

*** Дякуємо партнерам проєкту та будемо періодично інформувати громаду про хід його реалізації.

Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю Хмільницької міської ради

Назад до розділу