• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Про моніторинг якості та безпечності води питної у громаді

eye

109

18.07.2024 13:05

RSS

Фахівці Відокремленого структурного підрозділу Хмільницького районного відділу проводять постійний моніторинг якості та безпечності води питної з колодязів громадського користування на території Хмільницької, Уланівської та Війтівецької громад. Колодязі є альтернативним джерелом водопостачання, особливо під час війни.

Протягом  травня-червня поточного року було досліджено 55 проб колодязної води на мікробіологічні показники, 23 (41,8%) з яких не відповідали санітарним вимогам по загальним коліформам. На санітарно-хімічні показники досліджено 55 проб, 22 (40%) з яких не відповідали нормативним значенням по вмісту нітратів та загальній жорсткості.

Вода, що не відповідає нормативам за мікробіологічними показниками (виділені загальні коліформи – бактеріальне забруднення), вмістом нітратів та загальній жорсткості за такими адресами по Хмільницькій територіальній громаді:

- м. Хмільник, вул. Муравського, 9 – виявлено загальні коліформи, вміст нітратів перевищує норму в 3,4  рази, загальна жорсткість в 1,3 рази;

- м. Хмільник, вул. Катерини Білокур, 8 – виявлено загальні коліформи, вміст нітратів перевищує норму в 2 рази, загальна жорсткість в 1,2 рази;

- м. Хмільник, вул. Вугринівська, 20 – виявлено загальні коліформи, вміст нітратів перевищує норму в 1,9 рази, загальна жорсткість в 1,2 рази;

- м. Хмільник, вул. Вугринівська, 34 – виявлено загальні коліформи, вміст нітратів, загальна жорсткість  в 1,8 разів;

- м. Хмільник, вул. Монастирська, 13 – виявлено загальні коліформи, вміст нітратів перевищує норму в 1,8 разів;

- м. Хмільник, вул. Івана Богуна, 18 – виявлено загальні коліформи, вміст нітратів перевищує норму в 1,6 разів, загальна жорсткість в 1,3 рази;

- м. Хмільник, вул.Виноградна, 2 – виявлено загальні коліформи, вміст нітратів перевищує норму в 1,4 рази, загальна жорсткість  в 1,6 разів;

- м. Хмільник, вул. Столярчука, 29 – виявлено загальні коліформи, вміст нітратів перевищує норму в 1,2  рази;

- м. Хмільник, вул. Українця, 13 – виявлено загальні коліформи, вміст нітратів перевищує норму в 1,2 рази, загальна жорсткість  в 1,2 рази;

- м. Хмільник, вул. Кульчицького, 14 – виявлено загальні коліформи, загальна жорсткість перевищує норму -  в 1,4 рази;

- м. Хмільник, вул. Слобідська (біля храму ПЦУ святих апостолів Павла і Петра) – виявлено загальні коліформи, загальна жорсткість перевищує норму в 1,8 разів;

- м. Хмільник, вул. Івана Богуна, 58 – виявлено загальні коліформи, загальна жорсткість перевищує норму  в 1,4 рази;

- м. Хмільник, вул. Літописна, 7 – вміст нітратів перевищує норму в 2 рази, загальна жорсткість в 1,2 рази;

- с. Соколова, вул. Гагаріна, 83 – вміст нітратів перевищує норму в 5,2 рази, загальна жорсткість в 1,5 рази;

- м. Хмільник, вул. Чорновола,131 – виявлено загальні коліформи;

- м. Хмільник, вул. Гарнізонна, 3 – виявлено загальні коліформи;

- м. Хмільник, вул. Симоненка, 5 – виявлено загальні коліформи;

- м. Хмільник, вул. Симоненка, 44 – виявлено загальні коліформи;

За результатами лабораторних досліджень на адресу керівників громад було направлено рекомендаційні листи.

Нагадуємо, що питна вода, яка не відповідає гігієнічно обґрунтованим встановленим нормативним показникам, негативно впливає на організм людини.

Перевищення у воді гранично допустимих концентрацій різноманітних хімічних сполук може бути небезпечним для здоров’я та життя людини. Однією з таких хімічних сполук є нітрати. Нітрати у питній воді мають надзвичайно токсичний вплив на організм людини, особливо небезпечні вони для дітей раннього віку (до 3 років), з чим безпосередньо пов’язане виникнення такого захворювання як водно-нітратна метгемоглобінемія. Гостре нітратне отруєння дітей в 7-8% випадків закінчується смертю. Чутливими до нітратів є також особи похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Категорично заборонено використовувати воду з колодязів, криниць, каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники 50 мг/дм3.

Зверніть увагу! Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність.

Наявність у питній воді бактеріального забруднення (загальних коліформ) може стати причиною  виникнення таких захворювань, як дизентерія, сальмонельоз, гепатит А, холера, дисбактеріоз та інші.

Підвищена жорсткість води може спричинити виникнення сечових каменів і розвитку сечокам’яної хвороби.

Головні чинники зниження якості води - це недотримання санітарно-технічних вимог та відстаней від потенційних джерел забруднення при будівництві та облаштуванні колодязів; потрапляння в ґрунт стічних вод, пестицидів; паводки, які можуть затопити колодязь. На якість води також впливає і час, адже поступово всередину криниці потрапляє дрібне сміття, комахи, листя, пил, бруд тощо. Дно і стіни замулюються, заростають водоростями, які стають джерелами бактерій і токсичних речовин. Саме тому необхідно періодично (щонайменше 1 раз на рік) проводити очистку, дезінфекцію колодязів та лабораторне дослідження води.

Також звертаємо увагу жителів приватних домоволодінь на необхідності перевірки якості води в індивідуальних колодязях, адже лише результати лабораторних досліджень можуть визначити її придатність для питних потреб.

Дослідити воду на визначення вмісту нітратів, загальної жорсткості та бактеріальне забруднення можна у ВСП Хмільницький РВ ДУ «Вінницький ОЦКПХ МОЗ» лише за 352,23 грн.

Наша адреса: м. Хмільник, вул. Виноградна, 7, еmail -labhm_ses@ukr.netконсультацію можна отримати за телефоном: 067 726-93-46.

Вода є безпечною для споживання, коли її хімічний склад, мікробіологічні, паразитологічні показники та вміст радіонуклідів у межах норм, передбачених ДСанПіНом 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

ВСП «Хмільницький районний відділ ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Назад до розділу