• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Обережно! Електрична напруга!

eye

88

21.10.2024 12:59

RSS

Електрична енергія – найуніверсальніша і найзручніша для використання форма енергії. Без електроенергії неможливе життя людини.

Електрика – наш вірний помічник у праці і в побуті, але вона стає НЕБЕЗПЕЧНОЮ для життя людини, якщо з нею НЕПРАВИЛЬНО і НЕДБАЛО поводитись.

В оточуючому нас середовищі застосовується велика кількість електричних установок, електроприладів домашнього вжитку, електрифікованого інструменту, користування якими потребує знань певних правил.

Електричний струм підводиться в будинки, як правило, по повітряних лініях (ПЛ). У результаті різноманітних пошкоджень на ПЛ дроти лінії провисають або навіть обриваються.

У разі дотику до обірваних чи обвислих дротів або навіть наближення до дроту, який лежить на землі, людина потрапляє під дію електричного струму та уражується ним.

Щоб уникнути нещасного випадку:

1. Необхідно знати, що СМЕРТЕЛЬНО небезпечно не лише доторкатись, але й підходити ближче 8 метрів до обірваного дроту ПЛ, який лежить на землі або звисає з опори.

2. У разі обриву дротів ПЛ будь-якої напруги потрібно виставити охорону за 8 метрів від місця обриву для запобігання можливого наближення інших людей до цього небезпечного місця і негайно сповістити про пошкодження в Кол-центр АТ «Вінницяобленерго» за тел. 0-800-217-217.

3. Не відновлюйте самостійно електропостачання до свого будинку та не просіть виконати цю смертельно небезпечну роботу своїх сусідів, знайомих, рідних. Для цього є відповідний персонал в СО «Хмільницькі ЕМ».

На жаль, багато людей та найбільш прикро - дітей, часто не дотримуються цих простих правил безпеки і стають жертвами смертельної дії струму. Тому основними причинами травмування сторонніх осіб є проникнення на об’єкти електропостачальних підприємств, власна необережність, доторкання до обірваних проводів та наближення на недопустиму відстань до струмопровідних частин обладнання (в т.ч. при спробі крадіжки).

Також наголошуємо на тому, що забороняється відчиняти двері та заходити в приміщення трансформаторних підстанцій, гратися поблизу них, відчиняти дверцята розподільчих щитів, кидати на електричні мережі дроти та будь-які інші предмети,

Якщо ви будете пам’ятати наші рекомендації – ваше життя в безпеці.

Прикро констатувати, але мають місце випадки, коли дорослі, а іноді і підлітки, проникають в приміщення трансформаторних підстанцій (ТП), на ПЛ з метою крадіжки кольорових металів чи з метою самовільного відновлення електропостачання своєї оселі чи своїх сусідів, родичів. Майже у всіх випадках вони гинуть або стають інвалідами через ураження електричним струмом.

Звертаємося до членів вашої родини, до дітей. Гірка статистика підтверджує, що головною причиною нещасних випадків серед дітей є пустощі та бешкетування поблизу електромереж, підстанцій.

Наша порада. Зверніть увагу на застережні плакати, намальовані на дверях трансформаторних підстанцій та опорах повітряних ліній електропередач.

Ці застережні знаки – ОБЕРЕЖНО! ЕЛЕКТРИЧНА НАПРУГА – застосовуються для попередження про небезпеку ураження електричним струмом і наносяться на двері ТП, комірки з електрообладнанням та опори ПЛ.

Пам’ятайте, що наближення на недопустиму відстань або безпосереднє торкання до проводів ліній електропередач вудкою, телевізійною антеною чи іншими предметами призводить до тяжких електротравм та смертельних наслідків.

Не забувайте! Організм людини не наділений властивістю, за допомогою якої можна визначити наявність електричного струму (ми його не бачимо, не чуємо і не відчуваємо на запах). Наявність електричної напруги можна визначити тільки спеціальними приладами – покажчиками напруги.

Щоб уникнути нещасних випадків від ураження електричним струмом, необхідно чітко усвідомити небезпеку дії електричного струму і твердо знати та неухильно виконувати основні правила безпечного користування електроенергією.

Дотримуйтеся зазначених вимог і нехай електроенергія усім приносить лише радість, полегшення та сприяє комфортним умовам проживання.

Адміністрація СО „Хмільницькі ЕМ”

Назад до розділу