• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

ХМІЛЬНИЧАНИ: БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ ІЗ ГРИБАМИ

eye

119

Новини

Гриби – це дарунок лісу і є цінним продуктом харчування. Вони містять білки, вуглеводи, мінеральні речовини і вітаміни. Гриби вживають як у свіжому, так і в консервованому вигляді. Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Як можна вберегтися від отруєння грибами?
  1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі. Споживайте спеціально вирощені печериці, гливи з магазину.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне: ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте або які викликають щонайменший сумнів; остерігайтеся пластинчатих грибів; не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях; під час посухи грибів краще не брати взагалі, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини; уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
Не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (зливаючи відвар не менше трьох разів) протягом 30 хвилин щоразу. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби. Гриби не можна вживати дітям! Також їх не можна вагітним та жінкам, що годують груддю. Ніколи не застосовуйте "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): - Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину. Пийте багато рідини. - Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи. - Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння. Будьте обережні: вживання дикорослих грибів може призвести до отруєння та смертельних випадків.          Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю міської ради

Назад до розділу