• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

БЕЗВІЗ: ЩО ВАРТО ЗНАТИ ХМІЛЬНИЧАНАМ ?

eye

196

Новини

11 червня в Україні  офіційно запроваджений безвізовий режим. Що варто знати хмільничанам при перетині кордонів?
  1. Безвіз поширюється лише на власників біометричних паспортів.
  2. Безвіз передбачає короткотермінове перебування в 34 європейських країнах до 90 днів протягом 180 днів. Для тих, хто сумнівається, чи не перевищив він цю норму, на сайті Єврокомісії є спеціальна форма — так званий шенгенський калькулятор. До того ж, візи скасовуються тільки для тих громадян України, які мають біометричні паспорти.
При перетині кордону слід мати при собі документи, які підтверджують: мету поїздки, наявність місця проживання/бронювання готелю,  достатніх фінансових засобів (не менше 50 євро на добу), зворотний квиток, поліс медстрахування. На неповнолітніх (дітей і підлітків) безвізовий режим також поширюється. Якщо у дитини є біометричний закордонний паспорт, йому так само, як і дорослому, більше не потрібно буде оформляти візу для поїздок у країни Європи. Діти віком 16 років і старші мають право подорожувати до Європи без віз самостійно. Тим, кому ще не виповнилося 16 років, потрібно виїжджати за межі України або в супроводі обох батьків, або в супроводі одного з батьків чи довіреної особи, але тоді доведеться взяти із собою нотаріально завірену згоду другого з батьків або обох батьків (якщо дитина їде з кимось із родичів чи знайомих). Перелік країн, до яких українці зможуть їздити без віз: Австрія, Бельгія, Болгарія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція, Естонія. Великобританія та Ірландія, свого часу вступаючи в ЄС, залишили за собою право на самостійну візову політику, тому в цих державах безвізовий режим не чинний.
  1. На триваліший час перебування в ЄС – необхідно оформити візу.
  2. Безвіз не означає права на оформлення дозволів на проживання, працевлаштування або навчання в ЄС.
  3. Порушення терміну перебування в ЄС тягне за собою подальшу заборону в’їзду.
І насамкінець, перш ніж поїхати в Європу, перевірте інформацію про вимоги окремих країн до мінімальної суми коштів, які потрібно мати з собою під час перетину кордону. Для кожної країни ЄС вимоги щодо мінімальної суми на рахунку різні. П’ять «найдорожчих» для відвідування країн: Бельгія — 95 євро на день (якщо зупинитеся у знайомих чи рідних, то 45 євро на день); Швейцарія — 91 євро на день; Ліхтенштейн — 91 євро на день; Естонія — 86 євро на день; Іспанія — 71 євро на день. П’ять країн із найменшими фінансовими вимогами: Нідерланди — 34 євро на день; Франція — 32,50 євро на день (щоправда, якщо не зможете підтвердити, що зупинитися у друзів, то один день у цій країні коштуватиме 120 євро); Фінляндія — 30 євро на день; Латвія — 14 євро на день; Угорщина — 3 євро на день.          За матеріалами Інтернет-джерел           Відділ інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю міської ради      

Назад до розділу