• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Усиновлення – найкраща форма прийняття дитини у сім’ю

eye

89

Новини

Сьогодні в Україні відзначають День усиновлення. Це свято запровадили 11 років тому для привернення уваги до проблем усиновлення та наголосити: кожна дитина потребує виховання в сім’ї.

Усиновлення є пріоритетною формою влаштування дитини. При такій формі влаштування дитина втрачає статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, але набуває справжніх батьків з усіма правами та обов’язками, як між біологічними батьками та дітьми.

Протягом 2020 року кандидати в усиновлювачі, які перебували на обліку в службі у справах дітей Хмільницької міської ради, усиновили двоє дітей. А ще одна родина є кандидатами на усиновлювачі.

Процес усиновлення регулюється  трьома основними  документами – це Сімейний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України та постанова Кабінету Міністрів України від  08.10.2008 року №905 «Про затвердження Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей».

Облік громадян України, які постійно проживають на території України і бажають усиновити дитину, ведеться службами у справах дітей  за місцем проживання таких громадян.

Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються із заявою про взяття їх на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей   за місцем проживання.

Разом із заявою подаються такі документи:

  1. копія паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу;
  2. довідка про заробітну плату за останні шість місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органами ДФС.
  3. копія свідоцтва про шлюб, укладений в органах реєстрації актів цивільного стану, якщо заявники перебувають у шлюбі;
  4. висновок про стан здоров’я кожного заявника
  5. довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;
  6. копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням;
  7. довідка про проходження курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, з рекомендаціями щодо кількості, віку та стану здоров’я дітей, яких може усиновити заявник, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

У разі коли громадяни України, які бажають усиновити дитину, є її родичами, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками чи батьками-вихователями, така довідка не подається.

Заява вважається поданою, якщо до неї додані всі документи.

Якщо ви вирішили дати дитині-сироті або дитині, позбавлені батьківського піклування шанс отримати люблячу родину, за більш детальною консультацією звертайтеся до  служби у справах дітей Хмільницької міської ради (м. Хмільник,  вул.  Пушкіна, 15,  тел. 2-32-31).

 Служба у справах дітей Хмільницької міської ради

FacebookTwitterGmail

Назад до розділу