• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Не посада, а відповідальність, - Микола Юрчишин

eye

507

21.12.2020 16:28

Новини

Нам треба жити кожним днем.  Не ждать омріяної дати.

Горіть сьогоднішнім  вогнем... 

Л.Костенко

От і завершилися виборчі перегони. Перегорнуто сторінку дискусій і самопрезентацій. І нарешті громада Хмільниччини продемонструвала свою волю –  новим керманичем Хмільника став Юрчишин Микола Васильович.

Я зустрілася з новообраним мером, щоб дізнатися про його позицію після виборів, плани на майбутнє. Отож найперше, про що запитала:

 Які емоції, почуття перемоги?

Микола Васильович усміхається:

– Найперше – вдячність усім, хто вірить у мене. Я працюватиму для людей, для краян: для тих, хто віддав за мене свій голос, і хто надав перевагу іншим кандидатам. Кожен має право вибору. А очільник міста – не посада, це відповідальність за всіх і за кожного.

Сьогодні вкрай потрібні зміни на краще. Такий закон життя. «І ті, хто дивиться тільки в минуле чи лише на сьогодення, безперечно, пропустять майбутнє», – стверджував Джон Ф. Кеннеді.  Наш погляд – у день завтрашній, тому ми разом починаємо нову сторінку в історії міста, районів. Це відповідально (і я це розумію). Усвідомлюю, що буде не легко, будуть труднощі. Вони мене не лякають. На те й проблеми, щоб їх вирішувати, а терни – щоб перемагати.

Життя змінилося: війна на Сході України, світова пандемія, криза в економіці і духовності... Роботи було багато, а буде ще більше. Значить, треба багато  працювати.

 Ваші перші кроки на посаді очільника міста?

– Я ще раніше озвучував свою позицію: головний пріоритет влади – люди. Заради них ішов на вибори, завдяки їм переміг. З людьми зроблю все. Має бути постійний діалог з народом. Влада і люди мають чути одне одного, розуміти одне одного і разом трудитися. Що обіцяно мною – буде виконано.

Паралельно з діалогом з громадянами вестиметься плідна потужна робота з формуванням правильної команди, яка спроможна ефективно визначати пріоритети в роботі і забезпечити вирішення головних проблем міста і села. Сильна команда – запорука успіху. Люди, які працюватимуть зі мною, повинні  бути чесними, патріотично настроєними; вони добре знають проблеми міста і районів, уміють професійно і креативно  вирішувати різні  питання. Це високопрофесійні особистості, що не прагнуть зоряних визнань; вони прагнуть результатів роботи, перебуваючи в постійних пошуках шляхів досягнення цілей. І вони свого досягнуть, оскільки всі злагодженою командою йдуть уперед. За такого стану  « успіх подбає про себе сам», – писав Генрі Форд.  На важливості громадського порядку підкреслював свого часу Захар Беркут (за повістю І. Франка), І. Мазепа, С. Бандера, В. Чорновіл. А Бейб Рут зазначає: «У вас може бути найбільша група світових зірок, але якщо вони не будуть грати разом, то... не вартуватимуть і десяти центів».

Ще одна важлива річ – чіткий і правильний бюджет. Тільки правильно вкладені кошти – шлях до розбудови громади.

Важливим кроком у роботі вбачаю налагодження конструктивної співпраці з міською і районною радами; сприяння належної роботи комунальних служб, туристичної інфраструктури, нових проєктів, спорудження цікавих для туристів об’єктів; і, звісно, ремонт доріг. Але не всіх одночасно. Необхідно провести планову перевірку комунікації забезпечення якісним покриттям доріг певного регіону. Не можна робити дороги міста, забуваючи про провулки.

– Що необхідно для ефективної роботи новообраного мера?

– Найперше – враховувати думку людей, чути їх;  усі мають пам’ятати: влада – для людей;

надійна команда має сприяти вирішенню різних питань;

необхідно провести ревізію стану соціально-культурної та комунальної інфраструктур;

визначення пріоритетних питань;

досягнення прозорості розподілу бюджету;

формування програми створення нових робочих місць;

опіка над екологічною безпекою міста;

здійснення подальших заходів для досягнення комфортності проживання в місті;

сміливе здійснення реформ в освітній та культурній сферах міста.

У будь-якому випадку найкрасномовніші слова – результат роботи.

– У чому можуть бути труднощі?

– На сьогодні їх збільшено, на жаль. Світ охопив covid-19, у зв’язку з цим є чималі ризики наповнення бюджету(санаторії практично не функціонують, торгівля потерпає від режиму  неминучого локдауну...). Тому будемо шукати  кошти, щоб місто і село, наші громади могли злагоджено працювати, були в теплі, забезпечені всім необхідним.

На часі також вирішення господарських питань, у першу чергу – питань комунальної сфери. У місто необхідно залучати інвестиції для вирішення соціально-економічних питань.

Здоров’я, життя людини повинні насправді бути пріоритетом влади. Для цього потрібні реформи в царині медицини – такі, що зрозумілі і потрібні людям.

Районна влада передає нам медичне обслуговування населення, і тут має бути зроблено все можливе, щоб люди були впевнені: їх забезпечать усім необхідним, а їхнє життя не байдуже владі.

– Миколо Васильовичу! Є люди, що насправді не прагнуть влади, бо вона передбачає відповідальність, яка багатьох лякає. Чи розумієте ви, яку відповідальність взяли на себе... у час пандемії та світової економічної кризи?

– У будь-якій країні були, є і будуть проблеми. Але влада й для того, щоб їх вирішувати. Я не сприймаю існуючий безлад, злочини і лінощі. І запорукою успіху вважаю працю, креативну, плідну, що увінчується очікуваним результатом. Пам’ятаєте відому тезу Т. Карлейль:»Неможливо ступити ні кроку по цій землі без того, щоб не стикнутися з відповідальністю та обов’язком, який необхідно виконати». Без почуття відповідальності людини немає. Відповідальність – проба  мужності кожного.

– Важлива риса,  і сказано влучно: проба мужності... От, на мій погляд, для Вас настав час найбільших випробувань. Ви – переможець. А як оцінюєте власну перемогу і перемогу своєї команди на виборах до Хмільницької міської ради?

– Скажу відверто: очікував більшого, але йшов до людей правдою. Можливо, вона не всім подобалася. Я не обіцяв завтра розпочати будівництво доріг, наповнити вмить міський бюджет; не говорив, що з моїм  обранням земляки прокинуться  у країні яскравої казки, де здійснюються всі мрії. Я підкреслював: як будемо працювати, так будемо й мати.

Є кредит людської довіри, який я ціную. Є підтримка земляків. І це важливо. А разом ми зможемо багато.

– Сьогодні похмурий день, і місто здається сірим і непривітним. Яким Ви бачите наше місто, район, людей у найближчому майбутньому?

– Можливо, звучатиме не стандартно: я вірю в край щасливих людей – здорових, заможних, не лукавих.

Поважаю людей похилого віку, з особливим теплом і болем думаю про тих, у кого немає родини, житла. У зв’язку з тим, що у нас, на жаль, багато людей, які потребують допомоги, на території Хмільницької ТГ буде зведено Будинок для людей похилого віку, такий, як і в селі Уланів, а також Будинок для  людей обездолених  і безхатьків. Люди не приходять у світ, щоб їх викидали за борт життя. І безбатченками не народжуються...

У майбутньому маю за мету збудувати  ще й притулок для тварин. Їх не треба боятися – про фауну людина повинна подбати (колись покійна бабуня казали, що коти й собаки для людини у Господа хліба випросили). Місто має бути гарним, заможним і щасливим для людей. Це три пріоритетні питання, які ми маємо вирішити.

– Ще одне важливе питання   місцевий стадіон.

– Він потребує серйозного ремонту; містяни повинні мати достойне місце для фізичного оздоровлення, для занять спортом. І це питання під моїм контролем.

– Що побажаєте краянам-землякам?

– Здоров’я, віри, сили долати всі труднощі, потребу й бажання працювати. Святий Франциск Асізський говорив:»Почніть робити те, що потрібно. Потім робіть те, що можливо. І ви раптом виявите, що робите неможливе». Любіть Батьківщину, бо без неї людини нема.

– Кажуть, життя – безконечна перевірка, яка ти людина. Я щиро бажаю Вам успішно пройти цю  перевірку. Сили, результативної праці, щоб наше місто активно розвивалося, зберігаючи свою самобутність і неповторність, багату історію і традиції.

Нехай оптимізм і життєва енергія супроводжують Вас і надалі, дають можливість реалізувати ідеї і приймати мудрі рішення.

Колесо історії...крутиться... Змінюються епохи, вожді, керманичі. І кожен лишає свій слід.

А народу хочеться вірити, що він не буде обманений, що його почують, оцінять, підтримають...

І нехай буде благословенний кожен, хто йде до влади – з чистим сумлінням, чесний, працьовитий; хто справді лишатиме достойний слід по собі. А час усе розставить на свої місця.

Анжела ВЕРЕМІЙ

Назад до розділу