• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Для громадян і нотаріусів: Технічна інвентаризація – законодавчі аспекти

eye

451

09.03.2021 11:23

RSS

 Технічна інвентаризація – законодавчі аспекти

(необхідне для громадян і важливе для нотаріусів)

Чинна з 15.01.2019 року редакція Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна

Важливо звернути увагу, що перед виконанням робіт з технічної інвентаризації суб'єкт господарювання (комерційне БТІ чи ФОП) звертається до зберігача (на сьогоднішній день це старе БТІ де зберігається архів, а саме – Вінницьке ООБТІ) із запитом про надання копій матеріалів технічної інвентаризації, крім випадку наявності відомостей про об'єкт нерухомого майна у Реєстрі об'єктів нерухомого майна. Зберігач у строк, що не перевищує п'яти робочих днів з дня отримання запиту, надає копії матеріалів попередньої технічної інвентаризації. У разі неможливості надати матеріали попередньої технічної інвентаризації зберігач протягом п'яти робочих днів з дня отримання запиту надає обґрунтовану відповідь із посиланням на причини або надає повідомлення про відсутність матеріалів технічної інвентаризації на об'єкт нерухомості. За умови відсутності відповіді протягом визначеного строку вважається, що матеріали попередньої технічної інвентаризації відсутні.

Після проведення технічної інвентаризації суб'єкт господарювання, що її проводив, протягом тридцяти календарних днів передає матеріали технічної інвентаризації до зберігача, про що на другому екземплярі матеріалів технічної інвентаризації, які зберігаються у суб'єкта господарювання, проставляються відповідна відмітка та підпис уповноваженої особи зберігача. Інформація, яка міститься в технічних паспортах, має відповідати матеріалам технічної інвентаризації. Матеріали технічної інвентаризації, що передаються, мають містити опис, бути прошнуровані, пронумеровані та скріплені підписом керів-ника суб'єкта господарювання, який проводив інвентаризацію (для юридичних осіб), а також підписом виконавця робіт із зазначенням серії та номера кваліфікаційного сертифіката.

Якщо за результатами проведення технічної інвентаризації встановлено, що на об'єкті нерухомого майна відсутні зміни порівняно з матеріалами технічної інвентаризації, що зберігаються в інвентаризаційній справі, суб'єкт господарювання, що проводив технічну інвентаризацію, протягом п'яти календарних днів передає до зберігача повідомлення про результати огляду об'єкта нерухомого майна з інформацією про відсутність змін та дату проведення технічної інвентаризації з підписом керівника суб'єкта господарювання, який проводив технічну інвентаризацію (для юридичних осіб), а також підписом виконавця робіт із зазначенням серії та номера кваліфікаційного сертифіката. Ця інформація стосується тільки об’єктів нерухомого майна не зареєстрованих в Державному реєстрі речових прав на нерухоме

майно, а саме зареєстрованих БТІ до 31.12.2012 року. Щодо нових документів

БТІ архів ще не сформовано.

Другий екземпляр матеріалів технічної інвентаризації об'єкта нерухомого майна зберігається у суб'єкта господарювання, який провів технічну інвентаризацію.

Господарські (допоміжні) будівлі (сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, сміттєзбірники тощо) та споруди (колодязі, вигрібні ями, огорожі, ворота, хвіртки, замощення тощо) підлягають технічній інвентаризації в складі основної будівлі. Якщо основну будівлю зруйновано (знесено), замість технічного паспорта видається довідка про фактичну наявність господарських (допоміжних) будівель.

Документи оформлені без дотримання вищезазначеної процедури не відповідають вимогам закону і не можуть прийматися нотаріусами до роботи.

Прошу громадян і працівників БТІ дотримуватись вимог закону.

Дем’янюк Л.А., Приватний нотаріус Хмільницького районного нотаріального округу Вінницької області

 

  

Назад до розділу