• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Вогнеборці закликають громадян бути свідомими

eye

191

24.03.2021 08:13

RSS

Переважна кількість займань в природних екосистемах трапляється через легковажність громадян, котрі не зважають на чисельні застереження рятувальників і з потеплінням почали наводити лад на своїх земельних ділянках та прилеглих територіях шляхом випалювання сухостою та сміття. Вітряна погода сприяє швидкому поширенню вогню, який нерідко перекидається на людські поселення, об'єкти інфраструктури та завдає матеріальних збитків.

Так упродовж тижня надзвичайники неодноразово залучалися до ліквідації займань в екосистемах на території всієї країни.

Зокрема, на Львівщині, 18 березня до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення про пожежу на відкритій території в селі Чолгині, Яворівського району. Вогонь знищив суху траву на площі 600 кв. м. Цього ж дня на відкритій території сталася пожежа в селі Воля Старицька, Яворівського району.  Там горіла суха трава та чагарник на площі 200 кв. м.  На обидві пожежі рятувальники забезпечили оперативне реагування.

У свою чергу, на Волині до  ДСНС надійшло повідомлення про загоряння сухої трави на відкритій території у селі Писарева Воля, Володимир-Волинського району. Горіння охопило площу 0,03 гектари й могло перекинутися на розташований поруч дерев'яний будинок. На місце виклику прибули рятувальники та працівники місцевої пожежної команди з села Овадно. Завдяки небайдужості очевидців горіння вдалося загасити до прибуття підрозділів ДСНС. За попередніми даними, пожежа виникла внаслідок необережного поводження з вогнем місцевого жителя, який викинув непогашений недопалок на узбіччя.

У Херсонській області бійці ДСНС також залучалися до ліквідації пожеж в екосистемах. Так, мешканці села Одрадока?м'янка повідомили про загоряння сухої трави на відкритій території. На місце події оперативно прибули вогнеборці й ліквідували займання на площі 10 кв. м. Того ж дня рятувальники залучалися до гасіння пожежі сміття у місті Херсон.

Шановні громадяни! Нагадуємо, нещодавно парламент прийняв закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, торфовищах та на землях інших категорій», який дозволить протистояти загорянням на природних територіях. Отже з'явилася надія на те, що більш жорсткі та рішучі дії представників ДСНС у боротьбі з  паліями усе ж таки дадуть результати.

Законом заборонено випалювання сухої рослинності у прибережно-захисних зонах: уздовж річок, навколо водойм та на островах; уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах.

За спалювання сухої трави та листя законом передбачений шраф до 153 тис. грн. За підпал з тяжкими наслідками для природи може загрожувати 5 років в'язниці!

Назад до розділу