• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Різні, але рівні: у Хмільнику підтримують інклюзивні проекти

eye

475

12.04.2021 10:39

RSS

Лавочки, бесідки, місця для заряджання телефонів, канатна дорога і скейт-парк – ці та інші локації міського парку створені для того, щоб хмільничанам було затишно та комфортно відпочивати у власному місті, а наші гості мали про курортний  Хмільник лише позитивні враження. Однак чи відомо хмільничанам, що на території парку розташований інклюзивний майданчик.

Потреба в існуванні інклюзивного майданчика в  нашому місті постала невипадково. Адже, як і всюди, людей з інвалідністю досить багато. На жаль, багато «здорових» людей ставляться до особливих неоднозначно: соромляться їхньої присутності, відкрито проводжають їх розпачливими поглядами, а дехто й кепкує. В нашій країні до людей з інвалідністю лише порівняно недавно почали прислухатися й створювати належні  умови. Пандуси, спеціальні кнопки викликів для візочників, а для дітей – ігрові майданчики з максимально облаштованими умовами.

Будівництво інклюзивного дитячого майданчика у 2018 році запропонувала Хмільницька громада в рамках проекту «Бюджет участі» для соціалізації дітей з інвалідністю різних вікових груп. Цей проект став одним із переможців. До створення майданчика долучилися представники влади, бізнесу та громади. Створення проекту через «Бюджет участі» – це результат підписання Хмільницькою міською радою у 2018 році Меморандуму  про взаємодію із Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у рамках ініціативи «Громада, дружня до дітей та молоді».

Проект-переможець  для створення інклюзивного майданчика написали керівниця громадської організації «Хмільницька організація захисту та допомоги особам з інвалідністю «Спільний шлях» Тетяна Цюпенко та її заступниця  Тетяна Мазур.

- У процесі своєї громадської роботи я часто спілкувалася з батьками дітей з інвалідністю з різних регіонів. І дуже захотілося, щоб і в нас у Хмільнику була можливість більше приділяти увагу таким діткам. Дітям, які мають фізичні вади, які, наприклад, не можуть самостійно подолати високий поріг, - дуже необхідні спеціальні умови. Майданчик у парку – це своєрідний інклюзивний простір. Іншою стороною проекту є пропагування інклюзивності в суспільстві. Хочеться, щоб громада, суспільство знали більше про таких дітей, про їхні проблеми, - розповіла Тетяна Анатоліївна Цюпенко.

І додала, що їй дуже приємно те, що цей проект влада реалізовувала в партнерстві з громадою. Важливо, що до впровадження проекту активно долучилися й батьки дітей з інвалідністю. Громада охоче відгукнулася на прохання проголосувати за встановлення майданчика, і це справді великий плюс для громадськості.

У парк приходить дуже багато людей. Діти бавляться, дорослі відпочивають. Щотижня в парк приходить і хмільничанка Ірина (ім’я змінене) з сином, у якого синдром Дауна. Попри те, що у сина такий діагноз, всі рідні не огороджують його від суспільства, і він може самостійно робити все те, що й інші діти. Жінка задоволена наявністю майданчика в парку, адже це додаткова можливість для занять фізичними вправами її сина. Задоволена жінка й кулею, на якій діти лазять і розвиваються фізично, що теж корисно для її дитини.

Раптом до розмови долучилася інша жінка (назватися не захотіла), яка теж має в родині дитину з фізичними вадами, і відзначає велику проблему не лише в суспільстві, а й серед батьків таких дітей. Зокрема, те, що батьки соромляться своїх же дітей і намагаються якомога менше виходити з ними на люди, ховають від суспільства. Але від таких захворювань ніхто не застрахований, і дітям теж потрібне нормальне спілкування. До цього мають долучитися самі громадяни, які допоможуть адаптувати дітей до умов.

Алла Корнієнко, Інтернет-видання NEWS Хмільника

Фото: Володимир Пастушенко 

Назад до розділу