• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

14 травня – День пам’яті українців, які рятували євреїв

eye

373

14.05.2021 09:25

RSS

Шановна громадо!

Під час Другої світової війни нацистська Німеччина прирекла до загибелі євреїв, однак знайшлися люди, які, ризикуючи власним життям та життями своїх рідних, наважувалися на порятунок.

Хмільничани – серед них. Людей, які, керуючись почуттям милосердя, допомагали рятувати євреїв у період нацистської окупації.

До періоду Другої світової війни у Хмільнику проживала більша частина єврейського населення. Віками дві національності жили в добросусідстві, були в місті єврейська школа, синагога.

Спогади очевидців краю свідчать, що під час масових акцій 16 січня 1942 року було розстріляно 7040 євреїв Хмільника… Навесні 1943 року практично усе єврейське населення в німецькій зоні окупації було знищене, лише декому вдалось втекти до партизанів або у Трансністрію.

За даними архівних досліджень в Україні налічується 2 тис 544 праведників Світу, 18% цих людей були жителями Вінницької області. Найбільше рятівників було з нашого Хмільницького, також Немирівського, Барського районів. Тут праведники Світу були провідниками – тими, хто переводив євреїв із німецької на румунську територію, де був більш-менш пом’якшений окупаційний режим із 1942 року.

18 липня 2002 року в лісовій зоні міста Хмільника відкрито Меморіальний парк пам’яті жертв нацизму, який визнано об’єктом культурної спадщини та занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Комплекс складається із 6 могил-курганів, пам’ятника жертвам Голокосту (гранітна брила в обрамлені менших уламків), обеліска Невідомому Праведнику та символів війни, духовний знак єврейства.

Від дороги йде стежка у глибину лісу, це та стежка, якою гнали нещасних людей на погибель. На ній символ неминучої мученицької смерті – шибениця з переламаною перекладиною. Поруч Менора – як символ єврейства та вічності.

Ось так велика трагедія єврейського народу залишила свій кривавий відбиток в історії Хмільника, у пам’яті нинішніх і прийдешніх поколінь.

Схилімо чоло перед ними, праведниками народів світу!

Вони показали справжнє обличчя нації – доброчесне, героїчне, безстрашне.

Нехай нещадна рука часу ніколи не зітре із наших споминів імена героїв, які безстрашно звільняли кожну п’ядь рідної землі в боротьбі з нацизмом.

Світла пам'ять їм, невинно страченим…

З повагою

Міський голова                                         Микола ЮРЧИШИН

Назад до розділу