• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Коронавірусна хвороба: допомога на первинному рівні

eye

161

18.05.2021 08:06

RSS

Лікарі первинної ланки відіграють важливу роль у боротьбі з COVID-19 в Україні. Вони є точкою входу у медичну систему для пацієнта. Адже не всі пацієнти з COVID-19 потребують лікування в стаціонарі. Багато людей лікуються від коронавірусу вдома, під наглядом свого лікаря, з яким уклали декларацію.

1) У сімейного лікаря, терапевта чи педіатра можна отримати консультації щодо лікування легкої форми COVID-19. А пацієнти із підозрою на коронавірусну хворобу можуть пройти тестування у свого сімейного лікаря. За умови наявності відповідних тестів у медичному закладі. Йдеться про швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хвилин після тестування. Швидкі тести надходять до регіональних Департаментів охорони здоров'я, які розподіляють їх на медичні заклади, які надають первинну допомогу.

2) Важливо знати, що з підозрою на COVID-19 до центру надання первинної медичної допомоги пацієнт може звернутися без декларації. У разі необхідності він отримає консультацію лікаря, а також тест на визначення антигену SARS-CoV-2. Після консультації скоріш за все пацієнту запропонують укласти декларацію з лікарем. І ми радимо не відмовлятися від цього. Адже для подальшого отримання повного обсягу медичних послуг потрібна декларація з лікарем. Йдеться не лише про медичну допомогу первинного рівня, а й спеціалізованого та високоспеціалізованого, окрім невідкладних випадків.

3) Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України про організацію надання медичної допомоги хворим на коронавірус, пацієнтів із легкою та середньою тяжкістю захворювання, які не мають показань до госпіталізації, рекомендовано лікувати в амбулаторних умовах.

Рішення про лікування в амбулаторних умовах приймає лікар з надання первинної медичної допомоги після клінічної оцінки стану пацієнта та оцінки безпеки його домашнього середовища.

4) Сімейний лікар може обирати спосіб зв’язку з пацієнтом. Це може бути або особистий номер, або робочий месенджер, чи робочий мобільний центру первинної медичної допомоги. В будь-якому разі при лікуванні в домашніх умовах пацієнта з COVID-19 не мають залишати напризволяще. Його стан контролюють медичні працівники закладу первинної медичної допомоги. Але спосіб контролю обирає сімейний лікар індивідуально. Тож радимо заздалегідь узгодити метод і періодичність комунікації з вашим лікарем.

5) Якщо у пацієнта погіршився стан здоров’я і з’явились інші симптоми, які не становлять загрози для життя, дзвонити своєму лікарю потрібно в робочі години. Не вночі і не рано вранці. Комунікація з лікарем має відповідати нормам етики.

 

6) Натомість невідкладна ситуація потребує невідкладної допомоги, а це - дзвінок на 103. За зверненням по телефону лікар центру екстреної медичної допомоги консультує пацієнтів з питань коронавірусної хвороби цілодобово.

За потреби бригада швидкої приїжджає на виклик і оцінює стан пацієнта. Якщо є необхідність, пацієнта транспортують до лікарні, визначеної в регіоні для лікування пацієнтів з коронавірусом. Якщо пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та рекомендації стосовно самоізоляції. І далі стан пацієнта контролюватиме лікар, з яким укладена декларація.

7) На сьогодні сімейного лікаря, терапевта або педіатра обрали понад 31 мільйон українців. Це 75% населення країни.

Кількість надавачів первинної медичної допомоги, з медиками яких українці укладають декларації, цього року зросла більше ніж на сотню. Практично кожен третій заклад, що має договір з НСЗУ на первинну меддопомогу, є приватним.

Незалежно від того, в якому закладі – комунальному чи приватному – працює лікар, який має договір з НСЗУ, пацієнт отримує безоплатно весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій.

КНП «Хмільницький Центр медико-санітарної допомоги Хмільницької міської ради»

За інформацією НСЗУ

Назад до розділу