• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як отримати субсидію - пояснює управління праці та соцзахисту

eye

465

25.05.2021 15:32

RSS

Попри те, що інформація щодо змін в законодавстві стосовно призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг неодноразово надавалась, в громадян виникає чимало запитань. Тому управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради детальніше буде надавати роз’яснення по окремих питаннях: як отримати субсидію, як і куди подавати нову заяву та декларацію , які документи необхідні для призначення субсидії, перевірка наданих документів, які зміни чекають субсидіантів, у якій формі надається громадянам житлова субсидія.

До уваги субсидіантів:

Для забезпечення державної соціальної підтримки населенню та ефективного і раціонального використання бюджетних коштів, з 1 травня цього року посилюється адресність надання житлових субсидій.

Зазначимо, що субсидія буде призначатися виключно у готівковій формі (тобто, громадянин субсидію буде отримувати «живими» грошима).

Як і куди подавати нову заяву та декларацію

Заяви на новий термін приймаються через «фронт»-офіси територіальних громад протягом травня-вересня 2021 року. В Хмільницькій міській територіальній громаді прийом документів здійснює відділ прийому громадян «Прозорий офіс з соціальних питань» управління праці та соціального захисту населення міської ради.

Також заяву можна подати онлайн (через сайт Міністерства соціальної політики або через Єдиний портал електронних послуг). При цьому основною умовою є наявність кваліфікованого електронного підпису.

Або ж надіслати документи поштою. Разом з тим, у цьому випадку існують ризики. Як показує практика, в основному громадяни, які надсилають документи поштою, неправильно заповнюють заяву і декларацію про доходи та майновий стан, не вказують повну інформацію про домогосподарство, членів сім’ї тощо,не засвідчують документи власним підписом, чим порушують вимоги чинного законодавства. Це і є підставою для відмови у наданні субсидії.

Звертаємо увагу, що житлова субсидія особам, які звернулися за її призначенням у травні-вересні 2021 року, призначається починаючи з травня 2021 року.

Які документи необхідно надати

Крім заяви, потрібно подати :

- декларацію про доходи та витрати,

- договір найму (оренди) житла (за наявності),

-копію договору про реструктуризацію заборгованості з оплати ЖКП (за наявності).

У декларації тепер потрібно вказувати:

  • площу житла (відомості вносяться з технічної документації на житло);
  • відомості про осіб, які зареєстровані у квартирі або будинку, та про членів сімї, які зареєстровані за іншою адресою;
  • дохід кожного з мешканців;
  • наявність автомобілів, з дати випуску яких минуло менше 5 років;
  • наявність більше ніж одного транспортного засобу, з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа)
  • витрати за останній рік, що перевищують 50 тис. грн;
  • інформацію про купівлю безготівкової або готівкової іноземної валюти, банківських металів (на суму понад 50 тис. грн);
  • відомості про наявність коштів на депозитних рахунках в розмірі, що перевищує 100 тс.грн.
  • відомості про перебування за кордоном більше 60 днів

Як здійснюється перевірка достовірності поданих громадянами даних

Кожного разу перед тим, як призначити субсидію, здійснюється процедура перевірки (верифікація) поданих громадянами даних щодо виявлених невідповідностей при заповненні заяви та декларації.

Верифікація проводиться щомісячно Міністерством фінансів України.

У разі якщо за результати верифікації особою подано неправдиві відомості, то рішення стосовно призначеної субсидії приводиться у відповідність до вимог законодавства, тобто переглядається. Це, в свою чергу, тягне за собою перерахунок надміру виплачених коштів домогосподарству та їх повернення до державного бюджету.

Тому тут важливо нагадати субсидіантам про персональну відповідальність.

Громадянин несе відповідальність за подані відомості в заяві та декларації, а також в інших документах, що вплинуло на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

Звертаємо увагу, що отримувачі субсидії зобов’язані протягом 30 днів повідомляти про зміни у складі зареєстрованих осіб, зміну сімейного стану, купівлю на суму, що перевищує 50 тисяч гривень тощо.

У якій формі надається громадянам житлова субсидія

Житлова субсидія надається громадянам у грошовій готівковій формі шляхом перерахування органами соціального захисту населення коштів на рахунок громадянина, якому призначено житлову субсидію, відкритий в уповноваженому банку, через відділення організації, що здійснює виплату і доставку пенсій і грошової допомоги за місцем фактичного проживання, лише визначеним категоріям громадян, а саме:

-одержувачам із числа осіб з інвалідністю І групи,

-особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування та потребують постійного стороннього догляду,

-особам, які досягли 80-річного віку,

-одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію та допомоги на догляд),

Громадяни, яким надається житлова субсидія, зобов’язані щомісяця сплачувати вартість фактично спожитих житлово-комунальних послуг.

Відповідні дані, необхідні для проведення виплати житлової субсидії органами соціального захисту населення, одержувач субсидії зазначає у заяві.

У разі, коли заявник не згоден з рішенням органу соціального захисту населення про відмову у призначенні житлової субсидії або визначений розмір субсидії, що прийнято на підставі інформації, отриманої під час обміну інформацією із суб’єктами надання інформації, державними реєстрами чи ресурсами, яку заявник вважає некоректною, заявник самостійно вживає заходів до уточнення такої інформації у відповідних першоджерелах.

Управлінням праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради здійснює прийом громадян виключно по попередньому запису та по відповідних талонах.

У зв’язку з пандемією та карантинними обмеженнями попередній запис проводиться в телефонному режимі.

Звернутися потрібно за телефоном: (04338) 2-21-30 секретар/ інформатор управління.

Телефон для довідок та консультацій: (04338) 2-33-72 відділ прийому громадян «Прозорий офіс з соціальних питань» управління (житлові субсидії, адресні соціальні допомоги).

Управлінням праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Назад до розділу