• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Звертаєтеся за субсидією до міської ради - що треба знати?

eye

463

04.06.2021 10:17

RSS

Розглянемо питання щодо змін в законодавстві стосовно призначення субсидій для відшкодування витрат на житлово-комунальні послуги, які виникають у громадян при зверненні до управління.

Отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг чи субсидії?

Якщо до складу домогосподарства входить особа, яка має право на пільги з оплати житлово-комунальних послуг, субсидія призначається з місяця, що настає за місяцем, в якому нараховано пільги, але не раніше місяця подання заяви.

Хто не зможе отримати субсидію за новими правилами ?

З урахуванням нових правил, з 1 травня 2021 року субсидія не призначається, якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім'ї особи із складу домогосподарства має у власності:

- транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації та з року випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопеда і причепа); Виключення – транспортні засоби, одержані безоплатно або на пільгових умовах;

- більше ніж один транспортний засіб, що підлягає реєстрації і з року випуску минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа);

- більше ніж одне житлове приміщення (квартиру, будинок), крім житла, яке належить на правах спільної сумісної або часткової власності, розташованого в сільській місцевості, на тимчасово окупованій території у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим і м. Севастополі, у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, та у населених пунктах, що розташовані на лінії зіткнення, або житла, непридатного для проживання, що підтверджено відповідним актом.

Також житлова субсидія не призначатиметься, якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має такі активи або витрати:

  1. Площа квартири становить понад 130 кв.м, площа будинку – понад 230 кв.м. За винятком дитячих будинків сімейного типу, багатодітних родин, прийомних сімей, житлових приміщень для осіб з інвалідністю, що пересуваються на візках тощо.
  2. Протягом року перед зверненням за призначенням субсидії придбано земельну ділянку, квартиру (будинок), інше нерухоме майно, транспортний засіб (механізм), цінні папери та інші фінансові інструменти, віртуальні активи, будівельні матеріали, інші товари довгострокового вжитку на суму, яка на дату операції перевищувала 50 тис. грн.
  3. На дату призначення житлової субсидії на депозитному банківському рахунку (рахунках) наявні кошти, загальна сума яких перевищує 100 тис. гривень, про що зазначається в декларації
  1. Протягом року перед зверненням по субсидію здійснено операції з купівлі іноземної валюти (готівкової чи безготівкової), а також банківських металів на суму, що перевищує 50 тисяч гривень.
  2. Також житлова субсидія не призначається, якщо хтось із повнолітніх членів сім’ї не навчався, не працював і не мав офіційного статусу безробітного. Й таким чином, за інформацією Державної податкової служби та Пенсійного фонду, не мав жодних доходів, що враховуються при призначенні субсидій. Або ж мав середньомісячний сукупний дохід, що не перевищував розміру мінімальної заробітної плати.

Також субсидію не призначать, якщо за таку особу не сплачено бодай мінімальну суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

  1. Ще одне обмеження пов’язане з перебуванням претендентів на субсидію за кордоном сукупно понад 60 днів. При цьому до 60-денного періоду перебування за кордоном не включаються дні службового відрядження, лікування, навчання або догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, що підтверджується відповідними документами.

7.Субсидію не призначать, якщо родина не повернула надмірно перераховану (виплачену) суму житлової субсидії за попередні періоди.

8.Субсидію не призначать, якщо домогосподарство має заборгованість, яка перевищує 340 грн за всі житлово-комунальні послуги.

У разі наявності заборгованості передбачена можливість до 1 липня 2021 року погасити борги або укласти договір реструктуризації і отримати субсидію з початку неопалювального сезону. В інших випадках - з місяця, що настає за місяцем сплати заборгованості.

Як виняток, житлова субсидія буде призначатися непрацездатним непрацюючим особам, які проживають самі, на понаднормову площу житла (збільшення соціальної норми на 30 %), про що необхідно зазначити в заяві.

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради здійснює прийом громадян виключно по попередньому запису та по відповідних талонах.

У зв’язку з пандемією та карантинними обмеженнями попередній запис проводиться в телефонному режимі.

Звернутися потрібно за телефоном: (04338) 2-21-30 секретар/ інформатор управління.

Телефон для довідок та консультацій: (04338) 2-33-72 відділ прийому громадян «Прозорий офіс з соціальних питань» управління (житлові субсидії, адресні соціальні допомоги).

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Назад до розділу