• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Для батьків дітей з інвалідністю- тимчасовий відпочинок

eye

204

11.06.2021 09:43

RSS

5 травня 2021 набув чинності наказ Міністерства соціальної політики України від 19 січня 2021 № 13 "Про затвердження Державного стандарту соціальної послуги тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю".

Соціальна послуга тимчасового відпочинку для батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю - це комплекс заходів із забезпечення тимчасового, терміном не більше ніж 30 календарних днів на рік, догляду та виховання дитини з інвалідністю, яка потребує постійного стороннього догляду, за місцем її проживання або перебування, в установі/закладі, що надає соціальні послуги, на період відсутності батьків або осіб, які їх замінюють, що здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, з метою полегшення їх фізичного, психологічного та емоційного навантаження, пов'язаного зі здійсненням довготривалого догляду за дитиною з інвалідністю.

Тимчасовий відпочинок організовують для батьків, що здійснюють догляд за дітьми з інвалідністю від 6 до 18 років, за умови, якщо діти не знаходяться у інтернатних закладах системи освіти, соціального захисту, а саме:

- діти з ДЦП,

- аутизмом,

- синдромом ДАУНА,

- гіперактивністю,

- інтелектуальними та психічними порушеннями,

- епісиндромом, за винятком дітей, яким потрібен паліативний догляд з зондовим харчуванням та з високою потребою медичних послуг.

Соціальна послуга є безкоштовною та здійснюється на базі КЗ "Вінницький обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій».

Діти проживають в с. Дорожнє, Вінницького району, в Тренінговому центрі, по 2 особи в кімнаті, забезпечуються 5-разовим харчуванням. За потреби фахівці Центру надають допомогу в годуванні, в гігієнічних послугах тим дітям, які не здатні до самообслуговування. Цілодобово з ними знаходяться оглядальники та медичний персонал. У денний час із дітьми працюють психолог, соціальний педагог, вихователь та інструктор з праці. Догляд за дітьми здійснюється за гендерним принципом.

Для отримання соціальної послуги батькам, які проживають у Хмільницькій міській територіальній громаді, потрібно звернутись до управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради (2-й пров. Пушкіна, 8, тел. 2-23-71) з такими документами:

  • копією паспорта одного з батьків дитини з інвалідністю або інших законних представників дитини (заявника);
  • копією паспорта дитини з довідкою про реєстрацію місця проживання особи або свідоцтво про народження дитини з інвалідністю;
  • копіями довідок про присвоєння ідентифікаційного коду (дитини та заявника);
  • копією індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю;
  • оригіналом виписки з медичної документації (форма 027/о);
  • копією медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років, виданого в установленому МОЗ порядку;
  • копією рішення суду про призначення опікуна або піклувальника особі, яка потребує надання соціальних послуг (за наявності);
  • копією довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (за наявності);
  • довідкою голови вуличного чи будинкового комітету або довідкою старости відповідного старостинського округу лише в разі необхідності підтвердження факту спільного проживання заявника та дитини з інвалідністю.

Рішення про отримання соціальної послуги приймає Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА.

При прибутті в Центр, заявнику та дитині з інвалідністю потрібно мати при собі оригінали всіх вищезазначених копій документів та оригінал медичної довідки про санітарно-епідеміологічне оточення (контакт з інфекційними хворими), що дійсна протягом трьох днів.

Для отримання більш детальної інформації та визначення точної дати початку отримання послуги рекомендуємо попередньо та заздалегідь проконсультуватися із фахівцями Центру за номерами телефонів: (0432) 50-91-39, 50-91-45 (понеділок-п’ятниця з 09.00 до 17.00) .

Управління праці та соціального захисту населення Хмільницької міської ради

Особи, щеплені двома дозами вакцини проти COVID-19, за потреби можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію.

Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини або в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров’я, зокрема в сімейного лікаря, для пред’явлення за потреби при перетині державного кордону.

Важливо! Не слід плутати міжнародні свідоцтва про вакцинацію з «імунними паспортами» чи «ковідними сертифікатами», які зараз розробляють в Україні та за кордоном, оскільки це різні поняття.

Докладніше про міжнародне свідоцтво про вакцинацію: https://bit.ly/3inI9Da

За інформацією Центру громадського здоров’я України

Назад до розділу