• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Електронна петиція і як її можна подати у Хмільницькій громаді?

eye

371

16.06.2021 08:45

RSS

Особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування є електронна петиція.

Закон України «Про звернення громадян» визначає, що громадяни можуть звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.

В електронній петиції має бути викладено суть звернення, зазначено прізвище, ім’я, по батькові автора (ініціатора) електронної петиції, адресу електронної пошти.

Електронна петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Відповідальність за зміст електронної петиції несе автор (ініціатор) електронної петиції.

Для того, щоб подати електронну петицію в Хмільницькій громаді, потрібно перейти за ось цим посиланням: https://petition.e-dem.ua/khmilnyk та заповнити відповідну форму.

До речі, зараз триває збір підписів під трьома петиціями. Тому, за бажанням, їх можна підтримати своїм голосом. Але для цього потрібно буде авторизуватися в системі чи зареєструватися.

Якщо петиція відповідає законодавству, то вона оприлюднюється протягом двох робочих днів з дня надсилання її автором (ініціатором).

У разі невідповідності електронної петиції встановленим вимогам оприлюднення такої петиції не здійснюється, про що повідомляється автору (ініціатору).

Дата оприлюднення електронної петиції є датою початку збору підписів на її підтримку.

Вимоги до кількості підписів громадян на підтримку електронної петиції до органу місцевого самоврядування та строку збору підписів визначаються статутом територіальної громади.

У Статуті Хмільницької міської територіальної громади зазначається таке:

Електронна петиція розглядається за умови збору на її підтримку не менше 100 підписів, протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.

Тобто, в Хмільницькій громаді для підтримки електронної петиції потрібно зібрати не менше 100 підписів протягом трьох місяців. Якщо електронна петиція протягом трьох місяців не набрала 100 підписів на її підтримку, то така петиція розглядається, як звернення громадян.

Інформація про початок розгляду електронної петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, оприлюднюється на офіційному веб-сайті не пізніш як через три робочі дні після набрання необхідної кількості підписів на підтримку петиції.

Розгляд електронної петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду.

Якщо електронна петиція містить клопотання про її розгляд на громадських слуханнях, автор (ініціатор) петиції має право представити електронну петицію на таких слуханнях. У такому разі строк розгляду електронної петиції продовжується на строк, необхідний для проведення відповідних слухань.

Про підтримку або непідтримку електронної петиції публічно оголошується на офіційному веб-сайті.

У відповіді на електронну петицію повідомляється про результати розгляду порушених у ній питань із відповідним обґрунтуванням.

Відповідь на електронну петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється на офіційному веб-сайті міської ради, а також надсилається у письмовому вигляді автору (ініціатору) електронної петиції.

Варто знати, що посадові особи, винні у порушенні Закону України «про звернення громадян», несуть цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність, передбачену законодавством України.

Зокрема, варто зазначити, що стаття 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначає, що:

Незаконна відмова у прийнятті та розгляді звернення, інше порушення Закону України «Про звернення громадян» – тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення будь-якого з порушень Закону України «Про звернення громадян», за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від шістдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин.

Публікацію здійснено в рамках реалізації проекту «Розвиток інструментів «civic tech» в Хмiльницькiй громаді», який впроваджується громадською організацією «ПРАВО», в партнерстві з Хмільницькою міською радою, Центром аналізу місцевої політики та Хмільницьким бюро правової допомоги, що реалізується межах програми «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.

 

Назад до розділу