• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Як уникнути харчових отруєнь - Держпродспоживслужба

eye

199

24.06.2021 13:53

RSS

Гострі кишкові інфекції та харчові отруєння залишаються найбільш розповсюдженими хворобами. Задовольняючи потребу у їжі, людина постійно ризикує захворіти, особливо, коли з їжею потрапляють збудники даних захворювань.

Найбільш небезпечними є м’ясні, рибні та молочні продукти харчування, які щоденно споживаються людиною. Ці продукти епідемічно небезпечні, оскільки при неправильному режимі приготування, зберігання та використання є добрим поживним середовищем для розмноження хвороботворних бактерій та вірусів.

Не слід вживати продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченим терміном споживання. Зберігати продукти харчування слід тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

Не готувати продукти з запасом. Приготовлені страви бажано вжити відразу, а у випадку повторного їх споживання, піддати вторинній термічній обробці.

Не слід купувати продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торгівельній мережі необхідно пересвідчитися про їх якість, вимагаючи у продавців документи, що підтверджують якість та безпеку.

Серед основних причин отруєнь є вживання отруйних грибів, неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів, вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації .

Пам'ятайте, що отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги.

Краще недорахувати кількох грибів у кошику, ніж поставити під загрозу здоров'я, а інколи й своє власне життя і життя своєї родини.

Профілактика отруєння грибами

1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.

2. Ніколи не вживайте у їжу незнайомі гриби.

3. Добре знайте відміни їстівних і отруйних грибів.

4. Не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами і інших виробів з подрібнених грибів.

5. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.

6. Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під марлею або папером.

7. Обов’язково перевіряйте гриби на радіоактивність.

8. Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий; не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.

Пам’ятаймо, що здоров’я людини на сімдесят відсотків залежить від характеру та якості харчування.

Хмільницьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Назад до розділу