• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Влада і громада - позиція активності та партнерства

eye

945

04.08.2021 08:20

RSS

Якою має бути сучасна та успішна громада? Як досягти синергії розвитку міських та сільських територій? Що робити, щоб проживання кожного мешканця було комфортним? - Думкою про ці питання Хмільницький міський голова Микола Юрчишин поділився із Вінницькою обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування. Які основні акценти зробив очільник громади в цьому інтерв’ю.

Миколо Васильовичу, скажіть чому такий вибір? Чому Ви вирішили очолити громаду?

– Я люблю своє місто і хочу бачити його успішним – це одна з вагомих причин чому я балотувався на посаду міського голови. Хмільник – місто, в якому я отримав досвід, став підприємцем, здобув авторитет. Думаю, я маю бути вдячний громаді за це. Тому свій досвід, свої знання і сили я хочу спрямувати на розвиток громади.

Мене якось запитали, як мені працюється на посаді голови громади. Я відповів – легко. Чому легко? Бо я сповнений бажання працювати, бути корисним своїй громаді. Є, звичайно, відмінності між бізнесом та муніципальним управлінням, але в усьому є спільний чинник – працювати так, щоб мати успішний результат від своєї діяльності.

– Вже давно ні для кого не секрет, що за кошти місцевого бюджету можна реалізовувати власні проєкти мешканців – йдеться про Бюджет участі. Відомо, що у Хмільницькій територіальній громаді конкурс існує вже кілька років. Чи справді такий конкурс можна назвати дієвим інструментом для задоволення потреб мешканців?

– Так, насправді це дієвий інструмент, адже він дає хмільничанам шанси на мрію, яка стає реальністю. Такий конкурс запроваджено ще з 2016 року за спільної ініціативи влади та громадських організацій, зокрема ГО «ПРАВО». І з тих пір, щороку, у міському бюджеті передбачаємо 1 млн. грн. для громадських проєктів. Наприкінці 2020 року до Хмільника приєднано 41 населений пункт, тому ми внесли зміни до Положення про громадський бюджет і дали можливість жителям населених пунктів міської громади (селам) подавати проєкти на Бюджет участі. Для цього виділили 2 млн. грн. – 1 млн грн. для реалізації проектів Бюджету участі ініціативних мешканців міста та 1 млн. грн. – для ініціатив сільських мешканців.

Громадяни активно беруть участь в конкурсі. Цього року ми вже пройшли перший етап – є 38 поданих заявок, з них – 23 проєкти – від мешканців сільських територій. Такі громадські ініціативи опрацьовуються і кращі з них будуть профінансовані в наступному році.

– А які найцікавіші проєкти були реалізовані коштом Бюджету участі?

– У місті Хмільник було збудовано кілька сучасних спортивних майданчиків, облаштовано велопарковки, створено інклюзивні класи у двох міських школах. Реалізовано соціальний проєкт “Вік живи – вік навчайся”, в результаті якого придбано комп’ютерну техніку для людей похилого віку; людей з особливими потребами; громадян, які перебувають у складних життєвих ситуаціях; внутрішньо переміщених осіб. Оновлений комп’ютерний клас створено для слухачів університету III віку відділення денного перебування територіального центру.

Багато ініціатив були сконцентровані на розбудові міського парку культури і відпочинку імені Т.Г. Шевченка. Це – інклюзивний майданчик, скейт-парк та чимало інших.

– Миколо Васильовичу, розкажіть, будь ласка, як місцева влада підтримує молодь, які заходи вживаються для того, щоб молодь не залишала громаду?

– Вважаю, що молоді треба дати можливість проявити себе у своїй громаді, тоді відкриються їхні можливості, інші сенси, будуть ініціативи.

І я роблю все, щоб так було: спілкуюся з молоддю, намагаюся чути їхні месиджі, які іноді навіть ламають звичні стандарти й наше уявлення про молодіжні рішення. Дуже хочу, щоб в нашій громаді молодь проявляла більше ініціатив та активніше долучалася до процесів розвитку.

Я завжди закликаю молодих людей працювати над собою, здобувати якісну освіту і повертатися розбудовувати нашу громаду. Щоб молодь поверталася, треба розвивати молодіжну програму на житло, створювати робочі місця, які будуть цікаві молодим людям.

Я запропонував і планую впровадити програму «Створи себе сам» – для того, щоб люди за призначенням і рентабельно використовували свої земельні ділянки. Молодь повернеться до свого міста, села чи селища тоді, коли матиме можливість заробляти на своїй малій батьківщині. Земля – це ресурс і ми маємо його використовувати для того, щоб село розвивалося.

Зараз активно працюємо над тим, щоб люди мали можливість займатися обраною справою. Перевага надається жителям сільської місцевості, молодим сім’ям, людям з інвалідністю, чорнобильцям та іншим категоріям населення. Ми хочемо щоб більше жителів нашої громади ставали самостійними, щоб розвивали свою власну справу.

– Як вирішуються проблемні питання в доєднаних громадах, чи не відчувають себе сільські мешканці обділеними, в той час як місто розвивається?

Проблеми на місцях були, є і будуть, і за один день вони не вирішуються. Але ми працюємо над цим. Для прикладу: в селі Журавне ми будуємо спортивний майданчик на території школи, який обійшовся в 1,6 млн. грн, а у школі села Широка Гребля будуть замінені вікна на енергоефективні на суму 1 млн. грн.

Якщо ми хочемо мати доглянуті будинки, чисті вулиці, охайні населені пункти, то хто ж їх має такими зробити? – Тільки ми самі для себе.

Звичайно, щоб добре хазяйнувати, треба мати і засоби, і ресурси. Вирішили, що для потреб населених пунктів міської громади (сіл) придбаємо нову комунальну техніку (6 тракторів із причепом, навантажувачем, маніпулятором із корзиною та косаркою (7 комплектів).

Зараз ми допомагаємо жителям громади у створенні сімейних фермерських господарств, сімейних молочних ферм та об’єднання їх в Асоціацію. Маємо більше 25 зацікавлених осіб та пояснюємо громаді про можливості державної підтримки для розвитку тваринництва, рослинництва, бджільництва, садівництва та ягідництва. Тільки так, обравши шлях розвитку своєї справи, матимемо щасливе майбутнє для своїх дітей і загальний добробут у громаді.

Хмільницька громада, порівняно, успішно розвиває напрям фандрейзингу. Які ваші досягнення в напрямі залучення додаткових ресурсів?

– Хмільницька громада є підписантом Угоди мерів. Ми ухвалили План дій сталого енергетичного розвитку до 2030 року. Зараз напрацьовуємо план дій щодо енергоефективності будівель і споруд, щодо зовнішнього освітлення, утеплення будинків, зниження викидів СO2. Це все дає нам можливість, у перспективі, співпрацювати з іноземними партнерами в напрямку залучення додаткових, грантових коштів для громади.

Ми розуміємо, що не зможемо бюджетним коштом одночасно подбати про розбудову інфраструктури всієї нашої новоствореної великої громади. Працюємо над пошуком додаткових можливостей та інструментів для якісних змін у громаді, здійснюємо моніторинг актуальних грантових програм, що на конкурсних умовах надають громадам фінансову підтримку для впровадження проєктів.

– Як щодо прозорості та відкритості влади? Відомо, що Хмільницька громада має значні досягнення в цьому напрямі, скажіть наскільки пріоритетним для вас є те, щоб бути прозорими і відкритими?

– Громада – це велика родина і якщо ми не будемо чесними і відвертими, між нами не буде довіри. Мені ж повірили жителі громади і я маю обов’язок відкрито інформувати про наміри міської влади, дії, результати та плани на майбутнє. Вважаю, що така комунікація є дуже важлива, адже формує довіру і громадську єдність.

Щодо практик відкритості і прозорості громади, то ми маємо успішні кейси такої роботи. У нас впроваджені ряд інструментів і сервісів, які розвивають громадянське суспільство, спрощують комунікацію між громадянами і владою, залучають громадськість до вирішення важливих питань. Це такі інструменти місцевої демократії та електронного урядування як «Бюджет участі», «Відкритий бюджет», «Електронні звернення», «Електронні консультації з громадськістю», «Електронні петиції».

Хмільницька міська рада в партнерстві з ГО «ПРАВО», Центром аналізу місцевої політики та Хмільницьким бюро правової допомоги реалізує новий проєкт «Розвиток інструментів «Civic tech» в Хмiльницькiй громаді», результатом якого буде впровадження сервісу «Відкрите місто».

Нещодавно ми ухвалили Статут міської територіальної громади (донедавна в нас діяв Статут міста) та Програму «Правоспроможна громада». Сесії міської ради проходять в режимі он-лайн трансляцій. Маємо офіційний веб-сайт Хмільницької міської ради https://rada.ekhmilnyk.gov.ua , сторінку міської ради у Фейсбук, пріоритетом яких є власний інформаційний контент, доступність, зрозумілість та актуальність. Між іншим, ми щотижня на веб-сайті публікуємо звіт про використання коштів міського бюджету. Ця інформація поширюється і в соціальних медіа, є відкрита і кожен охочий може дізнатися на що були витрачені бюджетні кошти.

Щомісяця видаємо інформаційний бюлетень міської ради «Хмільницька громада», 5-титисячний тираж якого розходиться по нашій великій громаді.

За результатами моніторингу якості місцевої демократії Хмільник став лідером у рейтингу демократичності міст-партнерів Проекту ПРОМІС. Оцінювання інструментів місцевої демократії проводилося у 16-ти містах-партнерах Проекту ПРОМІС. Незалежними експертами проаналізовано більше 1500 рішень, які стосувалися регулювання механізмів залучення мешканців до розробки та ухвалення рішень міської ради, прозорості їхньої діяльності, а також підзвітності посадових осіб місцевого самоврядування.

За оцінкою цього ж Проєкту Хмільник ще й продемонстрував високий рівень прозорості місцевого бюджету, а це свідчить про виконання критеріїв відкритості бюджетної інформації та використання практик залучення громадян до ухвалення рішень.

Я пишаюся тим, що зараз в мене чудова відкрита команда і ми разом можемо чесно працювати для громади.

– На завершення прошу розповісти про найближчі плани щодо розбудови Хмільницької територіальної громади?

Хмільницька громада – чудова. У ній поєднано оздоровчий ресурс, благодатна земля й гостинні люди. Поряд із цим є «поле» проблем і сьогочасних викликів, які треба командно вирішувати.

Окрім того, що я озвучив впродовж цього інтерв’ю, найближчим часом плануємо реалізувати соціальний проєкт – створити Будинок для літніх людей, які потребують уваги й дбайливого догляду. Бо ж по різному доля складається у всіх, важливо своєчасно подати руку допомоги.

Хмільник – курортне місто. І щоб до нас приїздили всі, хто забажає, маємо створити індустрію відпочинку та розваг, налагодити логістику, у тому числі й транспортну.

Я хочу, аби жителі нашої громади стали щасливішими. І разом з моїми колегами та депутатами буду докладати зусиль для добробуту хмільничан.

Спілкувалася Вікторія Захарчук

 

Назад до розділу