• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Грибний сезон: як хмільничанам уникнути отруєнь

eye

197

15.09.2021 10:30

RSS

Хмільницьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує про те, що щорічно в літньо-осінній період в області, як в цілому по Україні, реєструються випадки отруєнь людей дикорослими грибами. В залежності від кліматичних умов, а сприяють росту грибів дощі та тепло, кількість їх в лісах збільшується, що призводить до збільшення кількості отруєнь серед населення.

За останні п ’ять років ситуація з цього питання лише погіршувалась. В 2016 році на території області було зареєстровано 16 випадків отруєнь дикорослими грибами, в 2017 році постраждало 62 особи, в 2018році було зареєстровано 70 випадків, в 2020р.- 74 випадки (93 людини, з них 4-ри дитини). Групові отруєння грибами були зареєстровані у 4 випадках, при цьому одночасно постраждалими були 3-4 особи. В переважній більшості перебіг захворювання був середнього ступеню важкості - 90% , важкий перебіг був лише в 3 випадках.

В поточному році, в області зареєстровано 3 випадки отруєнь грибами, по одному випадку в Жмеринському та Муровано-Куриловецькому районах після вживання консервованих грибів (по одному потерпілому) та в с. Крутогорб Гайсинського району, де в перших числах вересня отруїлися діти багатодітної сім ’ї та їх сусідка. Всього в с.Крутогорб отруїлося 4 особи, в т.ч. троє дітей віком, 4-ри, 12-ть, 13-ть років. На жаль дві сестрички 4-х та 13-ти років померли.

За територіальним принципом випадки отруєння людей на території області, за останні п ’ять років, розподілені нерівномірно. Найбільша кількість постраждалих зареєстровано в бувших Ш аргородському, Жмеринському, Криж опільському'Вінницьком у, Могилів-Подільському районах та в м. Вінниця. Одиничні випадки зареєстровано в Муровано-Куриловецькому, Бершадському та Чернівецькому, Тростянецькому, Гайсинському та Капинівському районах.

В Шаргородському районі постраждалі збирали гриби в «лісі Роля» поблизу Шаргорода, лісах біля сіл Садківці та Івашківці. В Ж меринському районі найбільше випадків п ов’язані із збиранням грибів в Чернятинському лісі. В Крижопіольському районі повторювались випадки збирання грибів в Шарапанівському лісі, в Козятинському районі в лісах сіл Нападівка та Мухівці. У Вінницькому районі декілька постраждалих збирали гриби в лісі с.Рівець.

Будьмо обачними!

Хмільницьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Назад до розділу