• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Хмільничани заспівали «Щедрик» до дня народження М.Леонтовича

eye

239

14.12.2021 08:21

RSS

Як не любити грудень – перший зимовий місяць! Підготовка і очікування свят, подарунки, сюрпризи…

Вже більше 100 років український «Щедрик» є символом різдвяно-новорічних свят не тільки в Україні, а й за кордоном. Автором хорової обробки улюбленої щедрівки є наш земляк, видатний хоровий композитор Микола Дмитрович Леонтович.

Народився він саме 13 грудня 1877 року в приселку Монастирьок Брацлавського повіту Подільської губернії (Вінницька область) у сім’ї священика.

За традицією сім’ї отримав духовну освіту, а також музичну (грав на фортепіано і скрипці, грав в оркестрі, керував хором).

По закінченні навчання в духовній семінарії священником не став, а працював вчителем. Улюбленими заняттями були музика і спів. Закоханий у народну пісню, Леонтович прищеплював цю любов і своїм учням.

Куди б не закинула доля Леонтовича, там він організував хори, навіть оркестри, а для хорів робив обробки народних пісень. На початку ХХ століття в Росії відбулись революції, які, крім усього іншого, дали поштовх для підняття національної свідомості українців. Леонтович був людиною небайдужою, діяльною, патріотом української культури. Революції у Росії він сприйняв як можливість для оновлення України і розквіту її культури. Тому у 1918 році він їде до Києва і працює у різних галузях культури: викладає в Музично-драматичному інституті ім. М. Лисенка, в Народній консерваторії, працює інспектором у Музичному комітеті Комісаріату Народної освіти і разом з іншими діячами піклується про організацію першого українського симфонічного оркестру, української хорової капели.

Леонтович створив понад 150 обробок українських народних пісень, деякі в різних варіантах. Працюючи з хорами, він надавав перевагу в репертуарі українським народним пісням. Їх він записував усе життя від селян, від учнів та друзів. Були записані пісні із Київщини, Харківщини, але найбільше пісень із Поділля.

Тривалий час Леонтович не був відомий як композитор. Він був дуже скромною людиною. Славу йому принесла у 1916 р. хорова обробка «Щедрик».

В опрацюванні Миколи Леонтовича «Щедрик» став явищем світової культури і привернув увагу мільйонів, серед яких були музиканти, фольклористи, філологи, філософи і навіть теологи.

Після тріумфальної ходи світами наш «Щедрик» отримав англомовну версію тексту. Ні, це не переклад з української, бо при перекладі губиться прадавня магія слова, тому залишилась тільки мелодія, а текст – це цілком оригінальний вірш, відповідний жанру колядок – різдвяних пісень і співається в ньому про різдвяні дзвоники, які почулись звідусіль після народження Ісуса Христа. Так з’явилась «Колядка дзвонів» англійською «Carol of the bells».

А тим часом Київ був захоплений денікінськими військами, Леонтовичу довелось переїхати до Тульчина, де він продовжував аранжувати народні пісні, писав хорові твори на тексти українських поетів, працював над оперою. Композитор був у розквіті творчих сил, коли у батьківському домі в селі Марківка його життя обірвав постріл вбивці – радянського чекіста Грищенка.

Леонтович належав до національно свідомої української інтелігенції, а більшовицька влада розпочала репресії, першою чергою, саме проти таких людей. Висловлюючись образно, тодішня влада стріляла у співочу Україну, намагаючись зробити її мовчазною і слухняною. Та ми з вами знаємо, що це неможливо. Зерна української пісні, що все своє життя так щедро сіяв Микола Дмитрович Леонтович, проросли могутніми пагонами не тільки в Україні, а й за кордоном.

З нагоди Дня народження видатного композитора пропонуємо Вашій увазі виступ хору старших класів КПНЗ Хмільницька школа мистецтв, який виконує найпопулярнішу обробку нашого земляка «Щедрик» (керівник та диригент Тетяна Наумчак).

Посилання на відео:

https://www.facebook.com/100057496447503/videos/pcb.373377681255444/260904052618613

Адміністрація Хмільницької школи мистецтв

 

 

Назад до розділу