• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

У фісташках виявили афлатоксини – Держпродспоживслужба

eye

248

11.01.2022 11:58

RSS

Хмільницьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформує про виявлення афлатоксинів (В1=15,7; загальна кількість = 19,9 мкг/кг-ppb) у смажених фісташках у шкарлупі, що експортувалася з Туреччини через Болгарію до України.

Афлатоксини — клас природних мікотоксинів, що виробляються багатьма видами грибків (цвілі): аспергіл жовтий (Aspergillus flavus), аспергіл чорний (Aspergillus niger), аспергіл паразитичний (Aspergillus parasiticus).

За хімічною структурою афлатоксини належать до класу фурокумаринів (заміщені кумарини). Афлатоксини є токсичними і канцерогенними речовинами.

Виділяють 2 основні групи афлатоксинів — B і G.

Афлатоксини добре розчиняються у помірно полярних органічних розчинниках (ацетон, хлороформ, дихлорметан, диметилсульфоксид, етанол, ізопропанол та ін.), але не розчиняються в ефірі. У чистому вигляді вони досить стійкі при нагріванні на повітрі, проте легко руйнуються під дією світла. У бензолі та хлороформі афлатоксини зберігаються у темряві протягом декількох років. Установлено, що це термостійкі речовини з температурою плавлення 268–269 °С, чутливі до дії окиснювальних реагентів.

Афлатоксини є гепатотропними отрутами, вражають печінку.

Хмільницьке управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Назад до розділу