• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

Новели у формі декларації і порядку декларування

eye

268

16.02.2022 15:16

RSS

Уповноважений з питань запобігання та виявлення корупції нагадує, що кампанія з декларуванням триває до 31 березня 2022 року включно.

Після оновлення форми декларації, що відбулось 1 грудня 2021 року, в декларації з’явилися нові блоки і поля, необхідні для заповнення.

Так з’явився блок полів «Інформація для ідентифікації за межами України». У цьому блоці зазначаються відомості про варіанти написання латиницею прізвища, імені, по батькові (за наявності), а також відомості про відповідні документи, які посвідчують особу. Якщо у вас та/або у члена вашої сім’ї є закордонний паспорт будь-якого зразка або інший документ, за яким особу можна ідентифікувати за кордоном (наприклад, дипломатичний паспорт України, посвідка на проживання, карта поляка, паспорт громадянина іншої держави тощо) – в цьому блоці полів необхідно обрати позначку «Дані наявні» та заповнити відповідну інформацію. Зверніть увагу, що поле «ідентифікаційний номер» стосується такого номеру, який присвоєний особі іноземною державою (це може бути номер страхового полісу, PESEL, податковий номер тощо) та не має стосунку до реєстраційного номера облікової картки платника податків (РНОКПП), присвоєного особі в Україні.

У декларації також з’явилася позначка «У мене відсутнє громадянство (підданство) іноземної держави, а також документи, які дають право на постійне проживання на території іноземної держави». Тепер декларанти зобов’язані підтвердити відсутність громадянства (підданства) іноземної держави чи права на постійне проживання або, якщо такі права є, зазначити їх у полях декларації. Проставлення цієї позначки не залежить від наявності чи відсутності в декларанта відомостей про варіанти написання латиницею прізвища, імені, по батькові та відомостей про відповідні документи, які посвідчують особу.

З 1 грудня 2021 року оновлена форма декларації враховує зміни в адміністративно-територіальному устрої. Тепер потрібно декларувати адреси відповідно до актуальних назв районів та зазначати назви територіальних громад. Що потрібно знати про нові адресні блоки?

При переносі даних із чернетки вам потрібно буде оновити інформацію про адреси:

2.1 «Інформація про суб’єкта декларування»

2.2 «Інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування»

3 «Об’єкти нерухомості»

4 «Об’єкти незавершеного будівництва»

13 «Фінансові зобов’язання»

Інформацію про адреси в цих розділах декларації варто вказувати почергово щодо кожного поля: починаючи з поштового індексу рухатись праворуч та заповнити інформацію про область, район в області, територіальну громаду, тип та назву населеного пункту й далі за переліком.

Серед новел необхідно відмітити також необхідність декларування так званої «ковідної тисячі». Оскільки кошти, отримані в рамках програми Е-підтримка, надаються виключно в безготівковій формі, зараховуються на спеціальний рахунок, не підлягають оподаткуванню, то такі кошти не є доходом. Отже, їх не потрібно буде зазначати у декларації. Але для громадянина, який бажає взяти участь у програмі, буде відкриватись віртуальний рахунок. Якщо такий рахунок буде відкрито протягом не менше половини днів протягом звітного періоду (для декларації перед звільненням) або станом на кінець звітного періоду (для декларацій всіх видів), то його потрібно декларувати ( зазначити у розділі 12.1. «Банківські та інші фінансові установи, у яких відкрито рахунки суб’єкта декларування або членів його сім’ї» .

Уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції у виконавчому комітеті Хмільницької міської ради 

Назад до розділу