• Пошук по сайту
  • Пошук по документах
back

Стара версія сайту

24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

eye

131

24.03.2022 12:08

RSS

Туберкульоз – це небезпечне, важке інфекційне захворювання, яке вже не одне тисячоліття «випробовує» людство на міцність. Попри суттєві успіхи у боротьбі з цією хворобою, вона залишається найпоширенішою у світі та посідає 1 місце за смертністю людей від інфекції.

Щорічно, 24 березня, увесь світ відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Традиційними, в березні, стали місячники боротьби з туберкульозом. Це зумовлено «глобальною надзвичайною ситуацією» та оголошенням світової пандемії.

Туберкульоз, на сьогодні, є серйозною загрозливою хворобою для здоров’я всього людства. Кінець другого тисячоліття ознаменував себе новим витком епідемії туберкульозу. Ця недуга неліквідована в жодній країні світу, оскільки послаблення боротьби привело до виходу ситуації з під контролю. Третина населення світу інфікована мікобактеріями туберкульозу - це понад 60 мільйонів. Щодня в Україні від цієї хвороби помирає 11 людей, а щорічно до 4-х тисяч.

Залишається напруженою ситуація і в нашому районі. Так, за 2021 рік, в районі виявлено 18 хворих на активну форму туберкульозу.

Чим раніше виявлено захворювання, тим більше шансів на повне одужання при умові ефективного лікування. Використовуються загальноприйняті методи виявлення туберкульозу: туберкулінодіагностика (реакція Манту), флюорографічне обстеження та лабораторні методи. Щорічним флюорообстеженням підлягає населення, яке має підвищений ризик захворіти на туберкульоз ( це декретовані групи: працівники харчової промисловості, освіти, медичні працівники, для інших верств населення - 1 раз в 2 роки).
Джерелом захворювання часто бувають люди похилого віку, особливо одинокі громадяни, особи без постійного місця проживання, мігранти, інваліди та інші.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є сигнальні ознаки, які дозволять запідозрити туберкульоз – це постійна невмотивована слабкість, підвищена втомлюваність, погіршення або відсутність апетиту, втрата ваги, тривала лихоманка ( в межах 37,1 – 37,5С), пітливість, тривалий кашель.

Пам’ятайте! Дотримання правил особистої гігієни, щорічне обстеження та вчасне звернення до сімейного лікаря вбереже Вас від захворювання на туберкульоз.

За інформацією ВСП Хмільницький РВ ДУ «Вінницький обласний Центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»

Назад до розділу